Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακηρύσσεται σήμερα επίτιμος διδάκτωρ από το πανεπιστημιακό ινστιτούτο Sophia του Λοππιάνο, έξω από τη Φλωρεντία, «για τις υπηρεσίες του υπέρ της ενότητας της ανθρώπινης οικογένειας».

Η πρωτοβουλία ανήκει στο καθολικό κίνημα των Focolari, το οποίο δραστηριοποιείται υπέρ της εφαρμογής του Ευαγγελίου στην καθημερινή ζωή. Το κίνημα αυτό ιδρύθηκε από την Κιάρα Λούμπιτς το 1947 και θέτει στους κύριους στόχους του τον οικουμενικό, διαθρησκευτικό και πολυπολιτισμικό διάλογο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Focolari υπογραμμίζουν ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένας σκαπανέας του οικουμενικού διαλόγου και ειρηνοποιός», και, συγχρόνως, «σημείο και μορφή αναφοράς στη σύγχρονη εποχή και πραγματικότητα».

Στην αιτιολόγηση της ανακήρυξής του σε επίτιμο διδάκτορα, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ένας ενεργός και ειλικρινής πρωταγωνιστής της οικουμενικής πορείας προς την πλήρη ενότητα των χριστιανών και του διαλόγου ανάμεσα σε ανθρώπους διαφόρων θρησκειών και πεποιθήσεων. Ξεχωρίζει στην προώθηση της δικαιοσύνης, της ειρήνης, του σεβασμού του περιβάλλοντος και της φύσης, σύμφωνα με τη συνολική εικόνα της ανθρωπότητας, της ιστορίας και του σύμπαντος η οποία φυλάσσεται και επικαιροποιείται από τη θεολογική και πνευματική παράδοση του Χριστιανισμού της Ανατολής».

Η Κιάρα Λούμπιτς, η οποία ίδρυσε τους Focolari, συνάντησε για πρώτη φορά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα στις 13 Ιουνίου του 1967. Ακολούθησαν άλλες 23 συναντήσεις, μέχρι το 1972, με κύρια αναφορά στη διαθρησκευτική επαφή και στην πορεία επαναπροσέγγισης των χριστιανών. Οι αδελφικές σχέσεις των Focolari συνεχίσθηκαν, όλα αυτά τα χρόνια, τόσο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο όσο και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θεολόγος Πιέτρο Κόντα, κοσμήτορας του ινστιτούτου Sophia, θέλησε να υπογραμμίσει ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δραστηριοποιείται διαρκώς, πεφωτισμένα, υπέρ ενός πολιτισμού ο οποίος θέλει να προσδώσει και πάλι στην αδελφοσύνη κεντρικό ρόλο, στo πλαίσιo της ιστορίας της ανθρωπότητας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης