Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Συρία James Jeffrey αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν να υπερασπιστούν τους τζιχαντιστές μαχητές στο Idlib ενάντια στη «Ρωσική επιθετικότητα».

Η Ρωσία και η κυβέρνηση της Συρίας “πρόκειται να αποκτήσουν στρατιωτική νίκη σε ολόκληρη τη Συρία”, δήλωσε ο Πρεσβευτής  Τζέφρεϊ στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο στόχος μας είναι να καταστήσουμε πολύ δύσκολο για αυτούς να το κατορθώσουν με διάφορες διπλωματικές, στρατιωτικές και άλλες ενέργειες», είπε.

Για να επεξηγήσει αυτές τις μεθόδους, ο Jeffrey ανέφερε την απειλή των ΗΠΑ να απαντήσει «με πολύ στρατιωτικό τρόπο» σε οποιεσδήποτε χημικές επιθέσεις, τις οποίες περιέγραψε ως «αγαπημένη τακτική του συριακού καθεστώτος».

Ο Jeffrey σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν τμήματα των ΗΠΑ και του συνασπισμού σε μέρη της Συρίας – επίσημα εκεί για την καταπολέμηση του αποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου (IS, πρώην ISIS), αλλά στην πραγματικότητα “φύλαξη” των πετρελαϊκών πεδίων. Περιγράφει με ειλικρίνεια την παρουσία τους ως «επιπλοκή» για τη συριακή κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Jeffrey και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία David Satterfield βρέθηκαν στις Βρυξέλλες μετά την εκεί επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, για να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να βοηθήσουν την Άγκυρα να προστατεύσει τους αντικαθεστωτικούς μαχητές στην επαρχία Idlib της Συρίας.

Αντίθετη άποψη διατύπωσε όμως εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού:

Οι πολλές τρομοκρατικές ομάδες που αποκαλούν την επαρχία Idlib στο σπίτι είναι μια «απειλή» και απειλή για τους πολίτες που ζουν εκεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Operations Inherent Resolve συνταγματάρχης Myles Caggins στο SkyNews, αντίθετος με την άλλη αμερικανική αφήγηση του «κακού Assad».

Πληροφορίες από rt.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης