«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εντολή να προβαίνει σε κοινές αγορές ενέργειας, προκειμένου να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει καλύτερο έλεγχο στον ενεργειακό εφοδιασμό της και στην αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας», ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, τόνισε επίσης στη συνέντευξη Τύπου η οποία ακολούθησε της Συνόδου Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες, ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η αποσύνδεση μεταξύ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Ως γνωστόν οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν ραγδαία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο  Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη Γαλλία να αποδεχθεί το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσει σε ρωσικά ρούβλια για το ρωσικό αέριο. Υπογράμμισε δε, στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι υπάρχουν κείμενα που δείχνουν ότι απαγορεύεται να υφίστανται τέτοιες απαιτήσεις για πληρωμές σε ρούβλια.

Βέβαια ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα του θα επιδιώξει πληρωμές σε ρούβλια για αγορά φυσικού αερίου που πωλείται σε «μη φιλικές» χώρες, εγείροντας συναγερμό για μια πιθανή κρίση εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ανθρωπιστική επιχείρηση Ελλάδας, Τουρκίας, Γαλλίας στη Μαριούπολη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, μια ανθρωπιστική επιχείρηση για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης που το επιθυμούν, θα ξεκινήσει άμεσα η Γαλλία, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία, όπως προανήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ολοκλήρωσης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι γι’ αυτήν την ανθρωπιστική επιχείρηση, ξεκινούν συγκεκριμένες συζητήσεις με το δήμαρχο της Μαριούπολης, αλλά και σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές, ενώ θα γίνει διαπραγμάτευση και με τη Ρωσική πλευρά. Παράλληλα, δήλωσε ότι ελπίζει να έχει επιπλέον συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα στις επόμενες ώρες σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και να θέσει επί τάπητος το θέμα να βοηθηθούν οι άνθρωποι να φύγουν με ασφάλεια από την Μαριούπολη.

 «Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο», επισήμανε ο Μακρόν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επιχείρηση, που θα προσπαθήσουν να φέρουν εις πέρας τις επόμενες ημέρες, θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παράλληλα σημείωσε ότι σήμερα στη Μαριούπολη έχουν μείνει μόνο 150.000 κάτοικοι, οι οποίοι ζουν σε δραματικές συνθήκες.

«Η δική μας ομάδα συντονίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας ότι αναζητά «περισσότερα μέρη για να συμμετάσχουν σε αυτή την επιχείρηση» η οποία θα πραγματοποιηθεί «τις επόμενες ημέρες».

Μοραβιέτσκι: Η Πολωνία θα παρουσιάσει σχέδιο απομάκρυνσής από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

«Η Πολωνία θα παρουσιάσει ένα σχέδιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να απομακρυνθεί γρήγορα η χώρα από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Παράλληλα πρόσθεσε ότι χώρες όπως η Γερμανία χρειάζονται περισσότερη παρότρυνση για να απομακρυνθούν γρήγορα από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης