Ο πάπας Φραγκίσκος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ουγγαρία, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος, ενώ καλεί για ειρήνη στην Ουκρανία, όπως και ο πάπας, δεν έχει κόψει τις γέφυρες με την Ρωσία και έχει αρνηθεί να στείλει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Ο 86χρονος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εκπληρώνει την υπόσχεση που είχε δώσει το 2021 κατά την τότε ολιγόωρη στάση του να επιστρέψει στην Ουγγαρία των 9,7 εκατομμυρίων κατοίκων, το 39% των οποίων είναι καθολικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πάπας θα συναντηθεί εντός του πρωινού στο προεδιρκό μέγαρο με την πρόεδρο Καταλίν Νόβακ – η οποία εξομολογήθηκε στα μέσα ενημέρωσης ότι έμαθε ισπανικά για να μπορέσει να μιλήσει μαζί του – και στην συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Βίκτορ Ορμπάν.

Παρά τις κοινές τους απόψεις -κυρίως σε θέματα οικογένειας – οι απόψεις των δύο ανδρών διαφέρουν σε πολλά θέματα. Ο Βίκτορ Ορμπάν προωθεί έναν «χριστιανικό πολιτισμό» που υπέφερε επί δεκαετίες υπό το κομμουνιστικό καθεστώς για να δικαιολογήσει έτσι την αντιμεταναστευτική του πολιτική.

Θερμός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των προσφύγων, ο πάπας από την πλευρά του δεν σταματά να απευθύνει εκκλήσεις για μεγαλόψυχη υποδοχή και δίκαιη κατανομή προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γνωρίζοντας το διπλωματικό παίγνιο, ο πάπας φρόντισε να παρουσιασθεί ως «φίλος και αδελφός όλων», ενώ η ουγγρική κυβέρνηση φρόντισε από την πλευρά της να επιμείνει στον «πνευματικό χαρακτήρα» αυτής της επίσκεψης και να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται για «πολιτικό γεγονός».

Το μεσημέρι, ο πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει ομιλία ενώπιον εκπροσώπων των ουγγρικών αρχών και του διπλωματικού σώματος. Αναμένεται ότι θα επαναλάβει την έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος πιθανότατα θα κυριαρχήσει ως θέμα κατά τη επίσκεψή του στην Βουδαπέστη.

Αν ο πάπας καταδικάζει «την επίθεση κατά της μαρτυρικής Ουκρανίας», ο Βίκτορ Ορμπάν τηρεί το λιγότερο επαμφοτερίζουσα στάση: δεν επικρίνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και αρνείται να στείλει όπλα στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Ζόλταν Κίσελι, διευθυντή του φιλοκυβερνητικού think tank Szazadveg, o ούγγρος πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να τονίσει τις κοινές απόψεις και είναι πιθανόν ότι θα ωφεληθεί στο εσωτερικό της χώρας από την επίσκεψη αυτή.

Το απόγευμα, ο πάπας θα συναντήσει τα μέλη του ουγγρικού κλήρου στην βασιλική του Αγίου Στεφάνου, ενώ συναντήσεις με απόρους, νέους, εκπροσώπους της πανεπιστημιακής και πολιτιστικής κοινότητας της Ουγγαρίας περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της επίσκεψής του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης