Σοκαρισμένη παραμένει η διεθνής κοινή γνώμη έπειτα από το μακελειό που σημειώθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo», στο κέντρο του Παρισιού, το μεσημέρι της Τετάρτης, στοιχίζοντας τη ζωή 12 ανθρώπων (του διευθυντή του περιοδικού, τεσσάρων σκιτσογράφων, τριών δημοσιογράφων, του θυρωρού του κτηρίου, ενός προσκεκλημένου καθώς και δύο αστυνομικών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση των τελευταίων 40 ετών σε γαλλικό έδαφοςΗ πλέον πολύνεκρη επίθεση των τελευταίων 40 ετών σε γαλλικό έδαφος προκάλεσε παγκόσμιο αποτροπιασμό, με τους ξένους ηγέτες να καταδικάζουν το περιστατικό, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη ενέργεια που αποτελεί πράξη εναντίον της ελευθερίας του λόγου.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν το βράδυ της Τετάρτης ανθρωποκυνηγητό σε πόλεις της χώρας προκειμένου να εντοπιστούν οι τρεις φερόμενοι ως δράστες της δολοφονικής επίθεσης, οι οποίοι μετά από συντονισμένες έρευνες των γαλλικών αρχών και του FBI ταυτοποιήθηκαν.

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων επικεντρώθηκαν στην πόλη Reims, βορειοδυτικά της Γαλλίας, όπου πληροφορίες ανέφεραν ότι κατέφυγαν οι εκτελεστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο νεότερος από τους τρεις υπόπτους παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Charleville-Mézières, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με τη φωτογραφία των δύο άλλων φερόμενων ως δραστών της επίθεσης. Η αστυνομία καλεί όποιον έχει πληροφορίες σχετικά με τον εντοπισμό τους να τις παραθέσει. Πιστεύεται πως είναι βαριά οπλισμένοι και εξαιρετικά επικίνδυνοι, όπως δήλωσε αστυνομική πηγή στην εφημερίδα LeMonde.

Η ταυτότητα των δραστών

Όπως ανακοινώθηκε, οι δύο καταζητούμενοι είναι οι Γάλλοι Cherif Kouachi και Said Couachi, αδέρφια αλγερινής καταγωγής ηλικίας 32 και 34 ετών. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα δύο αδέρφια έχουν γεννηθεί στο 10ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ φέρονται να έχουν επιστρέψει από τη Συρία το περασμένο καλοκαίρι.

Ειδικότερα, ο Cherif Kouachi είναι «παλιός γνώριμος των αρχών: Eίχε συλληφθεί το 2008 για συμμετοχή στο δίκτυο « La filière des Buttes-Chaumont», το οποίο προετοίμαζε νέους για να τους στείλει στο Ιράκ και τη Συρία ώστε να πολεμήσουν στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Μάλιστα ο ίδιος συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία την ώρα που ήταν έτοιμος να φύγει για τη Συρία. Είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση με 18μηνη αναστολή ωστόσο όπως φαίνεται για έξι χρόνια είχε κάνει τα πάντα ώστε να βγει από το στόχαστρο και την παρακολούθηση της αστυνομίας με τραγικό αποτέλεσμα.



Ο τρίτος φερόμενος ως δράστης ο οποίος και παραδόθηκε είναι ο 18χρονος Hamyd Mourad που φοιτούσε σε σχολειο στη Reins. Ο Mourad φέρεται να είναι ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου Citroen C3 που χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση ενώ όπως αποκαλύπτει η LeMonde, φέρει το ίδιο επώνυμο με τη σύζυγο του Cherif Kouachi.

Η λίστα των θυμάτων

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, τα 12 θύματα της επίθεσης είναι οι:

– Jean Cabut, (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Cabu), σκιτσογράφος και διευθυντής του περιοδικού
– Georges Wolinski, σκιτσογράφος
– Stéphane Charbonnier, (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Charb), σκιτσογράφος
– Bernard Verlhac (καλλιτεχνικό ψευδώνυμοTignous), σκιτσογράφος
– Philippe Honoré (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Honoré), σκιτσογράφος
– Bernard Maris, δημοσιογράφος και οικονομολόγος
– Elsa Cayat, δημοσιογράφος και ψυχολόγος
– Mustapha Ourrad, διορθωτής
– Frédéric Boisseau, θυρωρός
– Ahmed Meradet, αστυνομικός
– Franck Brinsolaro, αστυνομικός
– Michel Renaud, επισκέπτης και πρώην αξιωματούχος του δήμου

Καρέ-καρέ το μακελειό στο κέντρο του Παρισιού

Ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν ανοίξουν πυρ οι δράστες, είπαν σε άπταιστα γαλλικά «ήρθαμε να εκδικηθούμε για τον Προφήτη (Μωάμεθ)»Όλα ξεκίνησαν όταν τρεις ένοπλοι, ντυμένοι στα μαύρα και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού, το οποίο έχει πολλές φορές προκαλέσει σάλο στον ισλαμικό κόσμο με γελοιογραφίες του Μωάμεθ.

Στο εσωτερικό του κτηρίου επικράτησε πανικός. Ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν ανοίξουν πυρ οι δράστες, είπαν σε άπταιστα γαλλικά «ήρθαμε να εκδικηθούμε για τον Προφήτη (Μωάμεθ)».

Από τους πυροβολισμούς, οι οποίοι διήρκεσαν περί τα δέκα λεπτά, τραυματίστηκαν ακόμα πέντε ακόμαOι τρεις δράστες κρατούσαν ένα καλάσνικοφ και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών άτομα, τα οποία νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Άνοιξαν πυρ προς όλους. Ήταν πραγματικά σφαγή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής Αστυνομίας Ροκό Κοντεντό.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, οι δράστες κρατούσαν ένα καλάσνικοφ και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών. Έφθασαν στα γραφεία του περιοδικού με κλεμμένο αυτοκίνητο, έχοντας θέσει νωρίτερα εκτός μάχης τον οδηγό του. 

Οι ένοπλοι δράστες αντιμέτωποι με δυνάμεις της Αστυνομίας

Αμέσως μετά την επίθεση, οι εργαζόμενοι του περιοδικού βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στην ταράτσα του κτιρίου εν μέσω βροχής πυροβολισμών. Επί τόπου βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, ασθενοφόρα καθώς και πυροσβεστικά οχήματα.

Οι σφαίρες διαπέρασαν τα τζάμια του κτηρίου

Οι δράστες έτρεξαν προς τον δρόμο, όπου έπεσαν πάνω σε όχημα της Αστυνομίας. Κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και ένας τραυματίστηκε σοβαρά.

Πανικός στους δρόμους του Παρισιού

Οι πυροβολισμοί κατά του αστυνομικού:

Η στιγμή της διαφυγής των δύο ενόπλων


Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης

Μεταφορά των τραυματιών στα ασθενοφόρα

Αρχικά προσπάθησαν να διαφύγουν με το μαύρο Citroen με φιμέ τζάμια, το οποίο ωστόσο εγκατέλειψαν λίγο παρακάτω, με ένα γεμάτο καλάσνικοφ, και ανάγκασαν έναν οδηγό να τους δώσει το αυτοκίνητό του, ένα γκρι Renault Clio.

Περίπου 3.000 αστυνομικοί συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων δύο στρατών: Κλιμάκια των αρχών πραγματοποίησαν εφόδους σε διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της χώρας -με επίκεντρο των ερευνών την πόλη Reims. Σύμφωνα με την εφημερίδα LeMonde, κλιμάκια της αστυνομίας διεξήγαγαν επιχείρηση σε διαμέρισμα που βρίσκεται στον πρώτο όροφο κατοικίας στη λεωφόρο Bonaparte 10, όπου πληροφορίες θέλουν να διαμένουν τα δύο αδέρφια.

Παράλληλα, εξέταστηκε εξονυχιστικά το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες της ένοπλης επίθεσης, στο οποίο εντοπίστηκαν και τα στοιχεία ταυτότητας των δραστών.

«Χαρακτηριστικό των δραστών ήταν η αποφασιστικότητα και η ψυχραιμία στον τρόπο δράσης τους», ανέφεραν κύκλοι της Αστυνομίας, εκτιμώντας ότι «πρόκειται για άτομα που έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση».

Σύμφωνα με Γάλλο αστυνομικό, οι δράστες κρατούσαν τα Καλάσνικοφ κοντά στο σώμα τους, έριξαν κατά βολή και όχι κατά ριπάς, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουν εκπαιδευτεί να τα χρησιμοποιούν.

«Το πιο εκπληκτικό είναι η ψυχραιμία τους. Εκπαιδεύτηκαν στη Συρία, το Ιράκ ή αλλού, ίσως ακόμη και στη Γαλλία, όμως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι έχουν λάβει εκπαίδευση», ανέφερε άλλος αστυνομικός.

Φωτογραφία - ντοκουμέντο με τους δράστες

O χάρτης με το σημείο όπου εκτυλίχθηκε το μακελειό

Διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία

Με σύνθημα «Εμείς είμαστε το Charlie», χιλιάδες Γάλλοι διαδηλώνουν σε κάθε γωνία της χώρας, αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς της ένοπλης επίθεσης.

Κρατώντας κεριά και πανό με μηνύματα υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης πλημμύρισαν τις πλατείες, έπειτα από πρόσκληση των συνδικάτων.

Tην ίδια στιγμή, συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μετέβη σε διαδήλωση για την επίθεση στο Μουσείο της Washington

 

Τέσσερις σκιτσογράφοι νεκροί

Τα ψευδώνυμά τους:

Cabu

Charb (αρχισυντάκτης) – το πραγματικό του όνομα είναι Stephane Charbonnier

Tignous

Wolinsk

Με μαύρη κορδέλα η Google

Υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενο χτύπημα
 
Σύμφωνα με τη France TV, η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης για το κλείσιμο της επόμενης έκδοσης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δυνάμεις ασφαλείας της ευρωπαϊκής χώρας βρίσκονταν σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», καθώς υπήρχε έντονη φημολογία για επικείμενη επίθεση τζιχαντιστών κατά στόχων στο γαλλικό έδαφος.

Το «Charlie Hebdo» έχει επανειλημμένα προκαλέσει αντιδράσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής μέσω άρθρων και σκίτσων στις σελίδες του, που στόχο είχαν να στηλιτεύσουν τη χρήση της θρησκείας ως μέσου φανατισμού των απλών ανθρώπων. Μυστήριο καλύπτει ακόμα την εκδήλωση πυρκαγιάς το 2011 στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού, ύστερα από τη δημοσίευση αμφιλεγόμενου σκίτσου του Μωάμεθ. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο tweet του «Charlie Hebdo» στις 7 Ιανουαρίου ήταν ένα καρτούν με τον ηγέτη του Ισλαμικού Χαλιφάτου Abu Bakr al-Baghdadi.

Το σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» που προκάλεσε τους ισλαμιστές

Tο σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» τον Σεπτέμβριο του 2012 και τον Ιανουάριο του 2014 είχε δημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ (τη δεύτερη φορά μάλιστα είχε 64σέλιδο αφιέρωμα), προκαλώντας σάλο αντιδράσεων στις μουσουλμανικές κοινότητες ανά τον κόσμο.

Στο τελευταίο τεύχος του το περιοδικό σατίριζε στο πρωτοσέλιδό του τις «προβλέψεις του μάγου Ουελμπέκ: το 2015 θα χάσω τα δόντια μου… Το 2022 θα τηρήσω το Ραμαζάνι». Το αμφιλεγόμενο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει την άνοδο στην εξουσία ενός μουσουλμανικού κόμματος το 2022. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν είναι σαφές εάν η επίθεση αυτή έχει κάποια σχέση με το σατιρικό δημοσίευμα.


Το «Charlie Hebdo» είχε δεχτεί επίθεση με βόμβες μολότοφ τον Νοέμβριο του 2011, όταν δημοσίευσε στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ. Το τελευταίο tweet της εφημερίδας, σήμερα το μεσημέρι, ειρωνευόταν τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του Ισλαμικού Χαλιφάτου που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας.

Στην τελευταία τους ανάρτηση στο Twitter οι συντάκτες εύχονταν χρόνια πολλά χρησιμοποιώντας το σατιρικό σκίτσο του αρχηγού της ISIS Αλ Μπαγκταντί που εύχεται και «Κυρίως υγεία».

Συντετριμμένος ο Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και μετέβη στο σημείο. Ήδη εκεί βρίσκεται ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ενημερώθηκε για τη διαμορφωθείσα κατάσταση. 

Για «τρομοκρατική επίθεση» έκανε λόγο στις πρώτες του δηλώσεις ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους συγγενείς των θυμάτων. Οι γαλλικές Αρχές έχουν δώσει εντολή για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε δημόσιους χώρους και ειδικά σε χώρους λατρείας, πολυκαταστήματα, ΜΜΜ και κτήρια όπου στεγάζονται εφημερίδες, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί.

«Τρεις εγκληματίες ευθύνονται» για την αιματηρή επίθεση εναντίον της Charlie Hebdo στο Παρίσι, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μετά την ολοκλήρωση έκτακτης σύσκεψης στα Ηλύσια Πεδία.

Έχουν τεθεί σε εφαρμογή όλα τα δυνατά μέτρα «για να εξουδετερωθούν το συντομότερο δυνατό οι τρεις εγκληματίες που ευθύνονται για αυτή τη βάρβαρη ενέργεια», κατέληξε ο Καζνέβ.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στη Γαλλία

Παγκόσμια καταδίκη

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε σήμερα την επίθεση εναντίον της γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι χαρακτηρίζοντάς την «άνανδρη, σατανική» και προσέφερε τη βοήθεια των ΗΠΑ στη γαλλική κυβέρνηση.

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Γαλλίας σε αυτήν την πολύ πολύ δύσκολη συγκυρία» δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο έχοντας μαζί του τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και αναμένει ότι θα συνομιλήσει σύντομα μαζί του σχετικά με την επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

«Το γεγονός είναι ότι επρόκειτο για μία επίθεση εναντίον δημοσιογράφων, μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, υπογραμμίζει επίσης το βαθμό που οι τρομοκράτες αυτοί φοβούνται την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου» τόνισε ο ίδιος.

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, στους συγγενείς των θυμάτων αλλά και σε ολόκληρο το λαό της Γαλλίας.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος καταδικάζει απερίφραστα το κυνικό έγκλημα, ενώ τονίζει πως η Μόσχα θα συνεχίσει τις προσπάθειας και την στενή συνεργασία με τις άλλες χώρες για την καταπολέμηση παρόμοιων περιστατικών.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν δήλωσε «σοκαρισμένος» από την επίθεση την οποία χαρακτήρισε «ένα φοβερό, αδικαιολόγητο έγκλημα που διαπράχθηκε εν ψυχρώ».

«Αυτή η φρικιαστική επίθεση είχε στόχο να διχάσει», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Δεν πρέπει να πέσουμε σ’ αυτήν την παγίδα», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, δύο στυλοβατών της δημοκρατίας».

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Σε όλον τον κόσμο, πρέπει να στηρίξουμε με σθένος την ελευθερία της έκφρασης και να αντισταθούμε στις δυνάμεις του διχασμού και του μίσους», κατέληξε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα καταδικάζει επίσης την επίθεση, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές του Οργανισμού.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι καταδικάζει την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «αποκρουστική», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη της κατά της τρομοκρατίας.

«Οι φόνοι στο Παρίσι είναι αποκρουστικοί. Βρισκόμαστε στο πλευρό του γαλλικού λαού στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου», ανέφερε ο Κάμερον σε ανακοίνωσή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. 

Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ καταδίκασε το συμβάν χαρακτηρίζοντάς το «επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου».

«Αυτή η απεχθής ενέργεια δεν είναι μόνο μια επίθεση εναντίον των ζωών των γάλλων πολιτών και της ασφάλειάς τους», ανέφερε η Μέρκελ στην ανακοίνωσή της. «Ηταν επίσης μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, θεμέλια του ελεύθερου και δημοκρατικού μας πολιτισμού. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε η καγκελάριος. 

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε την επίθεση «ένα απίστευτα βίαιο έγκλημα». 

«Πληροφορηθήκαμε με τρόμο τα νέα για τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε σήμερα εναντίον των γραφείων του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι», τόνισε σε ανακοίνωσή της η ισπανική κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση, εξ ονόματος του ισπανικού λαού, εκφράζει την καταδίκη της με τον πιο έντονο τρόπο», προσθέτει. Η Ισπανία υπερασπίζεται σήμερα με τον πιο σαφή τρόπο από ποτέ την ελευθερία του Τύπου ως ένα θεμελιώδες και αμετάκλητο δικαίωμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στα θύματα, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του.

«Εκ μέρους των Ελλήνων, εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Οι Έλληνες είμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και συμμετέχουμε στο πένθος του φίλου Γαλλικού λαού», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Βαθιά σοκαρισμένος από την είδηση της ένοπλης επίθεσης εναντίον των γραφείων του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης στο Παρίσι. Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και στον γαλλικό λαό», έγραψε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε λόγο για μία «βάναυση επίθεση» που στρέφεται κατά των θεμελιωδών αξιών και κατά της ελευθερίας της έκφρασης που είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας. 

«Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας. Η μάχη κατά της τρομοκρατίας, σε όλες της τις εκφάνσεις της, πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καμία χαλάρωση. Εκ μέρους της ΕΕ και προσωπικά, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους συγγενείς των θυμάτων και την αλληλεγγύη μου στις γαλλικές αρχές και στους γάλλους πολίτες», ανέφερε.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν, τόνισε: «Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τη βίαιη και απάνθρωπη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, μια βαρβαρότητα που μας σοκάρει όλους, ως ανθρώπους και Ευρωπαίους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επισημαίνει, ότι πρόκειται για ένα «ειδεχθές έγκλημα, που αποτελεί προσβολή για την πολιτισμένη κοινωνία» κι υπογραμμίζει: «Ως Ευρωπαίοι δεν πρέπει ποτέ να υποχωρήσουμε έναντι των αξιών της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης, της ανοχής και του αμοιβαίου σεβασμού, αξίες που αυτή η επίθεση επεδίωξε να υπονομεύσει. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης, που απαιτεί μια αξιοπρεπή και σαφή απάντηση. Πέρα από τις απόψεις μας και τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, καλώ όλους τους πολίτες να υπερασπιστούν από κοινού τις αξίες που πρεσβεύουμε».

Ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ καταδίκασε την επίθεση εναντίον των γραφείων της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo κάνοντας λόγο για «μια βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια».

«Είμαι συγκλονισμένος από αυτή τη βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε στη Γαλλία», έγραψε ο Χάρπερ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για «σοκ, φρίκη και τρόμο» μετά την επίθεση. «Όλες μας οι σκέψεις είναι με τα θύματα και τους συγγενείς τους», πρόσθεσε. 

Ο Ιταλός ομόλογός του Ματέο Ρέντσι έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Τρόμος και φρίκη για τη σφαγή στο Παρίσι, πλήρης αλληλεγγύη με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αυτές τις φοβερές στιγμές, η βία θα χάνει πάντα απέναντι στην ελευθερία». 

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ «καταδίκασε έντονα» την επίθεση, καλώντας όλο τον κόσμο «να ξεσηκωθεί υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης». 

Στην Τουρκία, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Ομέρ Τσελίκ δήλωσε στο CNN Türk ότι καταγγέλλει αυτή τη «δειλή επίθεση». «Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της ανθρωπότητας. Αυτή η επίθεση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική και τις κοινωνίες όλου του κόσμου», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι απορρίπτει «κάθε σύγχυση μεταξύ του Ισλάμ και της επίθεσης αυτής».

«Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε το Ισλάμ με μια τέτοια σφαγή. Η επίθεση αυτή είχε στόχο να ενισχύσει την αρνητική αντίληψη προς τους αλλοδαπούς και τους μουσουλμάνους στο τρέχον κλίμα που κυριαρχεί στην Ευρώπη, όπου η ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός αυξάνονται», κατέληξε ο Τσελίκ.

Συνεργασία FBI – Γαλλίας για τον εντοπισμό των δραστών

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία συνεργάζεται με τις δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας ώστε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για την επίθεση εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Ο Κόμεϊ έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κυβερνοασφάλεια, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, μετά την αιματηρή επίθεση σήμερα στο Παρίσι που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης