Εβδομήντα οχτώ χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα απελευθέρωσης του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, εκεί που διαπράχθηκε το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν στον χώρο, όπου βρήκαν φρικτό θάνατο εκατομμύρια Εβραίοι, στη σκιά της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης. Μεγάλη απούσα ήταν η Ρωσία, η οποία δεν προσκλήθηκε, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν 27 Ιανουαρίου του 1945 όταν ο Σοβιετικός στρατός μπήκε στο Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Η ανθρωπότητα τότε με φρίκη ανακάλυπτε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστoρία με θύματα πάνω από 6 εκατομμύρια Εβραίους.

78 χρόνια μετά την απελευθέρωση του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκεντρώσεων κόσμος τίμησε τη μνήμη των θυμάτων, ενώ οι επιζώντες της θηριωδίας με δυσκολία μίλησαν – βλέποντας ακόμη ένα πόλεμο να εκτυλίσσεται στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ρωσία που μας απελευθέρωσε, τώρα διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Γιατί; Γιατί να είναι έτσι η πολιτική;» δήλωσε επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, η Ζντισλάβα Βλοντάρτσικ.

Στις εκδηλώσεις δεν κλήθηκε από τους Πολωνούς για πρώτη φορά αντιπροσωπεία της Ρωσίας, σε μία κίνηση με ιδιαίτερη συμβολική σημασία.

«Αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν μαζικά και πάλι στην Ευρώπη. Η Ρωσία, δεν μπόρεσε να κατακτήσει την Ουκρανία και αποφάσισε να την καταστρέψει» ανέφερε ο Διευθυντής του Μουσείου στο Άουσβιτς, Πιότρ Τσιβίνσκι.

Ο Πολωνός πρόεδρος μάλιστα κατηγόρησε τον Πούτιν ότι χτίζει νέα στρατόπεδα στα ανατολικά, σε ομιλία του με αφορμή την 78η επέτειο από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου από τον Κόκκινο Στρατό, ημερομηνία που τιμάται η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

«Την ημέρα της απελευθέρωσης του γερμανικού στρατοπέδου θανάτου του Χίτλερ, του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, ας θυμηθούμε ότι ο Πούτιν χτίζει νέα στρατόπεδα στα ανατολικά», έγραψε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στον ιστότοπό του στο Facebook, ζητώντας να υποστηριχθεί η Ουκρανία, ώστε η Ιστορία να μην επαναληφθεί.

Aπό την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος μιλά και πάλι για απελευθέρωση της Ουκρανίας από τους Ναζί κατηγορώντας τους για εθνοκάθαρση.

«Το να ξεχνάμε τα μαθήματα της Ιστορίας οδηγεί στην επανάληψη φοβερών τραγωδιών. Η απόδειξη βρίσκεται στα εγκλήματα εναντίον των αμάχων, στην εθνοκάθαρση και στις τιμωρητικές ενέργειες που οργανώθηκαν από τους νεοναζί στην Ουκρανία» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατέθεσε στεφάνι σε μνημείο του Κιέβου για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

«Σήμερα πρέπει να δηλώσουμε όσο ποτέ άλλοτε, ποτέ ξανά στο μίσος, ποτέ ξανά στην αδιαφορία» τόνισε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Εκδηλώσεις έγιναν και στη Γερμανική Βουλή όπου εδώ και μέρες παρουσιάζεται έκθεση με 16 αντικείμενα που έχουν μεταφερθεί εκεί για πρώτη φορά από το ισραηλινό Μουσείο Ολοκαυτώματος, Γιαντ Βασεμ. Προέρχονται από οικογένειες Εβραίων που εκδιώχθηκαν και δολοφονήθηκαν από τους Ναζί.

«Σήμερα άνθρωποι αντιμετωπίζονται εχθρικά, απειλούνται και δέχονται επιθέσεις επειδή είναι Εβραίοι. Είναι ντροπή για τη χώρα μας» ανέφερε η Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, Μπέρμπελ Μπας.

Με ένα βίντεο η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Ευρωπαίοι Επίτροποι τίμησαν την μνήμη των θυμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης