Σε μια περίοδο ρευστότητας και ανασφάλειας στα δυτικά Βαλκάνια έρχεται να προστεθεί η πρωτοφανής πολιτική κρίση στην Αλβανία με πρωταγωνιστές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος προχωρεί άμεσα στις απαιτούμενες διαδικασίες στο Κοινοβούλιο προκειμένου να καθαιρέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος υπέγραψε διάταγμα ακυρώνοντας τις δημοτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου.

Η αντίδραση του Έντι Ράμα ήταν άμεση. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο πολιτειακοί παράγοντες της Αλβανίας έρχονται σε σύγκρουση, είναι όμως η πρώτη φορά που η σύγκρουση αυτή φτάνει στα άκρα. Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες δυναμικές στα δυτικά Βαλκάνια που αφορούν άμεσα στο μέλλον του Κοσόβου, στις σχέσεις Πρίστινας με το Βελιγράδι και στις σχέσεις των Σκοπίων με το αλβανικό στοιχείο της Βόρειας Μακεδονίας. Παράλληλα, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ανά πάσα στιγμή να ανακηρυχθεί ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Σερβία έθεσε σε ύψιστη ετοιμότητα τον στρατό της, έπειτα από ένα περίεργο δικαστικό επεισόδιο που συνέβη στην επαρχία του Κοσόβου, όπου κυριαρχεί το σερβικό στοιχείο.

Τι συμβαίνει μεταξύ Ράμα και Μέτα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε απευθείας ραδιοτηλεοπτική μετάδοση υπέγραψε σήμερα το πρωί στα Τίρανα διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ής Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, σε μια κίνηση που -όπως είπε- αποσκοπεί στην εκτόνωση της πολιτικής έντασης στη χώρα.

Προηγήθηκε μακροσκελής αναφορά του στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, επισημαίνοντας ότι αποτελεί την καλύτερη συνταγματική λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συνεπειών λόγω της βαθιάς κρίσης στη χώρα και να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την ομαλότητα.

Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην κίνηση Μέτα, με την εκπρόσωπο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελίσα Σπιροπάλι να ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα συγκαλεί για την Πέμπτη το Κοινοβούλιο με σκοπό την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το προεδρικό αξίωμα. Επανέλαβε, δε, τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

Κατόπιν τούτου οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες στα Τίρανα, με τον πρόεδρο Μέτα -κι όχι μόνο- να εκφράζει ανησυχίες ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Αλβανία να κατρακυλήσει σε κλιμακούμενη κοινωνική ένταση, η οποία μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης