Οι διασώστες ξεκίνησαν την Πέμπτη την έρευνα για τους περίπου 68 αγνοούμενους σε ένα χωριό στο νότιο Μεξικό, που καταπλακώθηκε από τόνους λάσπης, ενώ οι καταιγίδες που έπληξαν τη χώρα από το περασμένο Σαββατοκύριακο ανέβασαν τον αριθμό των θυμάτων κοντά στους εκατό.
«Προς το παρόν έχουμε καταγράψει 97 θανάτους στην ανατολική και τη δυτική ακτή» δήλωσε το Λουίς Φελίπε Πουέντε, συντονιστής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στην τηλεόραση Foro TV.
«Οι πιο σοβαρές συνέπειες του Μάνουελ έγιναν αισθητές στην Λα Πιντάδα», ένα χωριό δυτικά του Ακαπούλκο στις ακτές του Ειρηνικού, δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Εσωτερικών, Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσόνγκ. Η κατολίσθηση έθαψε ένα μεγάλο μέρος του χωριού, σπίτια, το σχολείο και την εκκλησία, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. «Οι άνθρωποι ήταν στην εκκλησία για να προσευχηθούν στο Θεό να σταματήσει η βροχή» δήλωσε ο 56χρονος Ρόμπερτο ένας αγρότης από την περιοχή. «Η γη άρχισε να κινείται. Όταν ακούσαμε ένα “μπαμ”, αρχίσαμε να τρέχουμε », συμπλήρωσε. Ο Μίνος Χοσέ Ρομέρο 12 ετών είπε ότι έπαιζε ποδόσφαιρο με άλλα 10 παιδιά και σώθηκε χάρη στη μητέρα του, αλλά οι φίλοι του είναι νεκροί.
Σύμφωνα με το «Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» μια τοπική ένωση της πολιτείας Γκερέρο, «εκατοντάδες απομακρυσμένες κοινότητες δεν έχουν πρόσβαση ούτε μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών». Ο συγκεκριμένος σύλλογος καταγγέλλει την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εθνικών, περιφερειακών και δημοτικών αρχών και αναφέρει ότι σε πολλά χωριά της πολιτείας ενήλικες και παιδιά έχουν πεθάνει λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι η κυβέρνηση θα ελέγξει την ακρίβεια αυτών των μαρτυριών, αλλά τόνισε ότι « σε ορισμένες κοινότητες δεν μπορούμε να φτάσουμε ούτε αεροπορικώς ούτε με επίγεια μέσα».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΑΜΠ
Διαβάστε επίσης: Μεξικό: 58 αγνοούμενοι από κατολίσθηση
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013, 05:33
Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης
