Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την προσφυγική κρίση. Και οι ΗΠΑ απέφυγαν να ζητήσουν ευθέως από τις ευρωπαϊκές χώρες, που δείχνουν απαράδεκτη συμπεριφορά έναντι των προσφύγων, να ανοίξουν τα σύνορά τους.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, άφησε να εννοηθεί πως ανάλογη είναι η συμπεριφορά των κλειστών συνόρων στις ΗΠΑ. (σ. σ. παράδειγμα ο «φράκτης», στα σύνορα ΗΠΑ με το Μεξικό).
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, υπογράμμισε πάντως, απαντώντας σε ερωτήσεις ότι «θα ζητήσουμε από όλα τα κράτη, όπως έκανε η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία χειριζόμενα τους μετανάστες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι θα θέλαμε να δούμε την ΕΕ να προσεγγίζει την κρίση των προσφύγων κατά ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο τρόπο, διότι όπως σημειώσατε, τώρα οι διαφορετικές χώρες, λαμβάνουν διαφορετικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Θέλουμε να δούμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση»Ο Μπαν κι Μουν έκανε ηχηρή παρέμβαση χθες και ζήτησε να παραμείνουν τα σύνορα ανοικτά, επειδή όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «τέτοιοι συνοριακοί περιορισμοί δεν συνάδουν με τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων και του Πρωτοκόλλου του 1967, επειδή ο ατομικός καθορισμός του καθεστώτος του πρόσφυγα και η αξιολόγηση των ατομικών αναγκών προστασίας δεν γίνονται δυνατά».
Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, στην Ουάσιγκτον, ερωτήθηκε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τη δήλωση του Μπαν γκι-Μουν.

Ο κ. Τόνερ, αφού εξέφρασε μεγάλη συμπάθεια προς την Ελλάδα για το βαρύ φορτίο που σηκώνει δεχόμενη του μετανάστες, είπε: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι θα θέλαμε να δούμε την ΕΕ να προσεγγίζει την κρίση των προσφύγων κατά ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο τρόπο, διότι όπως σημειώσατε, τώρα οι διαφορετικές χώρες, λαμβάνουν διαφορετικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Θέλουμε να δούμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ερώτημα για τους συνοριακούς ελέγχους και την απειλή αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν. ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «αυτά είναι πράγματι εσωτερικά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πρόσθεσε όμως: «Αναγνωρίζω πως αυτές είναι δύσκολες καταστάσεις και πως κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του. Όμως, απλά θα ζητήσουμε από όλα τα κράτη, όπως έκανε η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία χειριζόμενα τους μετανάστες».

Όταν κλήθηκε να διευκρινίσει τι εννοούσε η αναφορά του προ τριημέρου ότι «κάθε κράτος έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού για όσους επιζητούν είσοδο», ο κ. Τέρνερ συνέδεσε (αυτή την αναφορά) με το μεταναστευτικό πρόβλημα στις ΗΠΑ. «Όπως ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιο είδος διαδικασίας ελέγχου ή κάποια διαδικασία με την οποία αυτοί που περνούν τα σύνορα θα καταχωρούνται».

«Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη είναι μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης παγκόσμιας κρίσης κι αυτό απαιτεί παγκόσμια προσοχή»Απαντώντας σε άλλο ερώτημα ο κ. Τόνερ είπε ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη είναι μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης παγκόσμιας κρίσης κι αυτό απαιτεί παγκόσμια προσοχή. «Ο πρόεδρος Ομπάμα το έχει πει. Είναι μια ανθρωπιστική κρίση που κανείς μας δεν μπορεί να αγνοήσει. Εμείς επικροτούμε τις χώρες αυτές σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην κρίση των προσφύγων με γενναιοδωρία και με συμπόνια και παρείχαν στους μετανάστες και τους πρόσφυγες στέγη, ασφάλεια και ζωτικής σημασίας βοήθεια σε περιόδους επείγουσας ανάγκης».

Πρόσθεσε ότι καθώς η ΕΕ επιχειρεί να καταπιαστεί με αυτή την πρόκληση, όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια και θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου».

Μετά την ενημέρωση, άλλος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνώρισε ότι το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα, υποδεχόμενη τους πρόσφυγες, είναι βαρύτατο και τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να βοηθηθεί για να ανταπεξέλθει των δυσκολιών.

Το απόγευμα του Σαββάτου η ΠΓΔΜ άνοιξε τα σύνορα για τη διέλευση περιορισμένου -σχεδόν 300- αριθμού προσφύγων.

Προσφυγική κρίση: «O καθένας για τον εαυτό του και η Ελλάδα αβοήθητη»



«Ο καθένας για τον εαυτό του» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» για την προσφυγική κρίση και κυρίως για τις μονομερείς αποφάσεις πολλών κρατών κατά μήκος της «Βαλκανικής Οδού» να κλείσουν τα σύνορά τους, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που προκαλεί αυτή η εξέλιξη στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα γίνεται ένα μοναδικό μεγάλο Hotspot» δηλώνει στο «Der Spiegel» Ευρωπαίος διπλωμάτης ​

«Η Ελλάδα τηρεί τις συμφωνίες, τα άλλα κράτη όχι» δηλώνει στο περιοδικό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ τονίζει ότι «η Γερμανία θα έπρεπε να μας ευγνωμονεί, καθώς φροντίζουμε για τη συντονισμένη κίνηση των προσφύγων προς τα σύνορά της». «Πολλά βαλκανικά κράτη κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία τα σύνορα. Οι πρόσφυγες συνωστίζονται στην Ελλάδα και η Αθήνα ανακαλεί την πρέσβη της από τη Βιέννη. Εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ήπειρος βυθίζεται στη διαμάχη» επισημαίνεται στον πρόλογο του άρθρου.

«Η Ελλάδα γίνεται ένα μοναδικό μεγάλο Hotspot» δηλώνει στο «Der Spiegel» Ευρωπαίος διπλωμάτης και συνεχίζει λέγοντας: «Η χώρα, σαν να μην έφθαναν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, επιβαρύνεται τώρα υπερβολικά με τη στέγαση και τη φροντίδα των προσφύγων».

Αφημένοι στην τύχη τους

«Περίπου 12.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλειφθεί αυτές τις ημέρες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Οι τέσσερις επίσημοι καταυλισμοί είναι τρομερά υπερφορτωμένοι.

​«Σύμβολα μιας ευρωπαϊκής αποτυχίας» χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό τις εικόνες με τους πρόσφυγες να περπατούν στους δρόμουςEκπρόσωπος των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα” δήλωσε ότι αν οι Αλβανοί δεν αφήσουν ανοικτά τα δικά τους σύνορα, τότε το σύστημα θα διαλυθεί σε οκτώ ημέρες. Δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει τώρα οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα. Θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός “κράτους υπό διάλυση” (“failed state”) στα σύνορα με την Τουρκία» προστίθεται στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού. Το άρθρο αναφέρεται ακόμη σε μια οικογένεια Αφγανών που έφθασε στην Αθήνα από κάποιο ελληνικό νησί, μόνο για να μάθει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει προς τον απώτερο προορισμό της, τη Γερμανία. Κάποιοι της ζητούν 3.000 ευρώ για το ταξίδι, αυτή τη φορά από νέα διαδρομή μέσω Αλβανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Der Spiegel», η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση​

Το «Der Spiegel» χαρακτηρίζει «ντροπιαστικές» τις εικόνες των προσφύγων να προσπαθούν να φθάσουν με κάθε τρόπο στα σύνορα ή να διανυκτερεύουν στα μπλόκα των αγροτών και σημειώνει ότι «τέτοιες σκηνές εκτυλίσσονται πλέον σε όλη τη χώρα, ως σύμβολα μιας ευρωπαϊκής αποτυχίας». Παράλληλα, ιδιαίτερα δραματική παρουσιάζεται η κατάσταση στην Αθήνα, με εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται στην Πλατεία Βικτωρίας.
«Οι σκηνές θυμίζουν την κατάσταση στα σύνορα της Ουγγαρίας το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο πρωθυπουργός (Βίκτορ) Όρμπαν άφησε την κατάσταση να γίνει τόσο ανυπόφορη που η Καγκελάριος (Άγγελα) Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα (της Γερμανίας)» αναφέρεται.

Προσεχώς… κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Der Spiegel», η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μέχρι τώρα η Αθήνα έχει για πολιτικούς λόγους απορρίψει αυτήν την επιλογή», διευκρινίζει το περιοδικό και προσθέτει ότι «το σενάριο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να παρακινήσει άμεσα τις χώρες της Ε.Ε. να συμπεριφερθούν αλληλέγγυα στην προσφυγική κρίση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Διαβάστε ακόμα: Ηλίας Κουσκουβέλης για το προσφυγικό: Υπέρτατο όπλο να γίνει προσπάθεια να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης