Μικρή αύξηση σημείωσαν τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι οποίες ανήλθαν σε 4,959 δισ. ευρώ έναντι 4,595 δις τον Ιούνιο (χωρίς να υπολογίζονται οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι μεγαλύτερες οφειλές αφορούν σε υποχρεώσεις των ασφαλιστικών Οργανισμών, οι οποίες έφθασαν τα 2,457 δισ. ευρώ έναντι 2,340 δις τον Ιούνιο.
Τα χρέη των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν σε 1,179 δισ. ευρώ έναντι 1,114 δις τον προηγούμενο μήνα.
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρωστούσαν τον Ιούλιο σε ιδιώτες 315 εκατ. ευρώ έναντι 298 εκατ. τον Ιούνιο.
Τον ίδιο μήνα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς τους φορολογουμένους, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα ανήλθαν σε 781 εκατ. ευρώ έναντι 733 εκατ. τον Ιούνιο.
Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου είναι συνδεδεμένη με την πρώτη αξιολόγηση για την εφαρμογή του νέου προγράμματος και τα προαπαιτούμενα του φθινοπώρου.
Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει, στο πλαίσιο αυτό, την εκταμίευση 3 δισ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, ποσό που αναμένεται να προσφέρει μεγάλη ανάσα ρευστότητας στην εγχώρια αγορά που επιβαρύνεται σημαντικά από τα capital controls.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια από τα υψηλά επίπεδα των 8-9 δισ. ευρώ που ανέρχονταν στις αρχές της δεκαετίας. Τον Δεκέμβριο του 2011 ανέρχονταν σε 7,755 δισ. ευρώ, για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στα 8,841 δισ. τον Δεκέμβριο του 2012.
Τον Δεκέμβριο του 2013 περιορίστηκαν στα 4,251 δισ. ευρώ και σε 3,019 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Αυξήθηκαν στη συνέχεια σε επίπεδα άνω των 4 δισ. ευρώ κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα.

.jpg)