Η Ιαπωνική οικονομία ανακάμπτει μετά την πανδημία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022, 06:48
Η Ιαπωνική οικονομία ανακάμπτει μετά την πανδημία

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, χάρη κυρίως στην κατανάλωση των νοικοκυριών, έδειξαν στοιχεία για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, καθώς η ασιατική χώρα εντέλει ανακάμπτει με μεγάλη καθυστέρηση από τον μαρασμό που της προκάλεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Όμως η προοπτική παραμένει αβέβαιη εξαιτίας της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών και βασικών προϊόντων, που αυξάνουν το κόστος ζωής των νοικοκυριών.

Το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου επεκτάθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, από 0,1% το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά δεδομένα. Η ανάπτυξη ήταν βραδύτερη από αυτή που ανέμεναν οι αγορές κατά μέσον όρο (2,5%).

Η ανάπτυξη αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,1%), που αντιστοιχεί σε πάνω από το μισό ιαπωνικό ΑΕΠ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ήταν πάντως μικρότερη της προσδοκώμενης (1,3%).

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (σ.σ.: οι επενδύσεις) ωστόσο αυξήθηκαν κατά 1,4%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των παραγόντων της αγοράς (0,9%).

Η εξωτερική ζήτηση ούτε αύξησε ούτε μείωσε την ανάπτυξη του ΑΕΠ, αν και οι αναλυτές περίμεναν ότι θα συνέβαλε 0,1%.

Η ανάκαμψη της Ιαπωνίας υπολείπεται αυτής των άλλων μεγάλων οικονομιών μετά την πανδημία, λόγω της άτονης κατανάλωσης, που εν μέρει αποδίδεται στα περιοριστικά μέτρα ως τον Μάρτιο.

Το γεγονός αυτό μετέτρεψε σε εξαίρεση την Τράπεζα της Ιαπωνίας στο παγκόσμιο οικονομικό φόντο, καθώς οι άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν περάσει σε φάση σφικτότερης νομισματικής πολιτικής λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Διαμορφωτές πολιτικής ελπίζουν ότι η συμπιεσμένη ζήτηση θα στηρίξει την κατανάλωση ωσότου οι μισθοί να αυξηθούν σε βαθμό που θα εξισορροπηθεί η αύξηση του κόστους ζωής. Αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον οι ιαπωνικές εταιρείες θα δώσουν αυξήσεις μισθών, καθώς η παγκόσμια ζήτηση επιβραδύνεται, τονίζουν αναλυτές.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022, 06:49