Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συνεδρίασαν στην Πράγα. Κατόπιν τούτου εξουσιοδότησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει και άλλα πιθανά έκτακτα μέτρα, όπως ένα συνολικό πλαφόν σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Ουσιαστικά οι υπουργοί Ενέργειας επέστρεψαν ως ανεπαρκές και αναποτελεσματικό το σχέδιο της Κομισιόν, πράγμα που από μόνο αποτελεί πρόβλημα για την αξιοπιστία της.

Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης από τις Βρυξέλλες ένα προσχέδιο προτάσεων για την επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από άλλες πηγές, πλην του φυσικού αερίου. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πρέπει να συνεχίσουμε την εργασίας μας σε όλα τα μέτωπα, ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών.  

«Θα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα ρηξικέλευθες προτάσεις για μια πρωτοφανή κατάσταση», πρόσθεσε.  

Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο ανέφερε ότι «τίποτα δεν είναι εκτός του τραπεζιού της συζήτησης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξετάζουμε όμως και άλλους τρόπους να μειώσουμε τις τιμές, είναι πολύ σημαντικό να μειώσουμε τον ρωσικό εφοδιασμό με εναλλακτικές προμήθειες από αξιόπιστους εταίρους, είναι σημαντικό να διαφοροποιηθούμε, να συνάψουμε συμφωνίες με αξιόπιστους εταίρους», ανέφερε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης