Πιέσεις δέχονται σήμερα τα ομόλογα στην ευρωζώνη παρά την συντονισμένη προσπάθεια της ΕΚΤ να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική της FED.

Πιο συγκεκριμένα, καθησυχαστικό μήνυμα για το πόσο θα αυξηθούν συνολικά τα επιτόκια στην ευρωζώνη απέστειλε από τη Φρανκφούρτη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάνρτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε η ίδια, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μιμηθεί την Fed, η οποία έστειλε χθες μήνυμα για μία μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, διότι οι οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη διαφέρουν από τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο επικεφαλής της FED Jerome Powell μετά την ανακοίνωση για την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%, δήλωσε ότι η τελική αύξηση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν αρχικώς.

Ωστόσο η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε σήμερα ότι «Δεν είμαστε ίδιοι και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε με τον ίδιο ρυθμό (ή) κάτω από την ίδια διάγνωση των οικονομιών μας». Παραδέχθηκε δε ότι η ΕΚΤ επηρεάστηκε στις αποφάσεις της από τον αντίκτυπο που είχαν οι πρωτοβουλίες της FED στην αγορά συναλλάγματος και δη στην υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Eπίσης την ανάγκη η ΕΚΤ να είναι πιο προσεκτική στο ρυθμό με τον οποίο θα αυξήσει τα επιτόκια της επεσήμανε και το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ Panetta. Σε ομιλία του υποστήριξε ότι η ευρωζώνη είναι πιο ευάλωτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεκτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει την υπερβολικά γρήγορη αύξηση των επιτοκίων, διότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει υπερβολικά την οικονομική ανάπτυξη, τις τιμές των κατοικιών και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Εάν αυτές οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις ερμηνευθούν ως σηματοδότηση υψηλότερου τελικού επιτοκίου, θα μπορούσαμε να έχουμε ισχυρότερο αντίκτυπο στις συνθήκες χρηματοδότησης – και τελικά στην οικονομική δραστηριότητα – από ό,τι προβλεπόταν», είπε ο Πανέτα σε εκδήλωση της ΕΚΤ.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,70% από στο 4,55% έναντι 2,23% του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,47% από 2,43% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα το στα 0,9761 δολάρια από το επίπεδο των 0,9789 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 0,9753 δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης