Δεν πέρασαν παρά λίγα εικοσιτετράωρα από τότε που ο πρόεδρος της ΕΕ Σάρλ Μισέλ κατηγόρησε ευθέως την πρόεδρο της Κομισιόν Φον Ντερ Λάϊεν πώς αργοπόρησε αδικαιολόγητα να παρουσιάσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ωσάν να προσπαθούν να αποδείξουν πως είναι κατώτεροι των περιστάσεων και πως αδυνατούν να υποβάλουν σοβαρές προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης αλλά και την απαλλαγή των πολιτών από την αγωνία και το άχθος της κλιμακούμενης ακρίβειας, οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ δεν κατέληξαν την Παρασκευή σε κοινή απόφαση για την ενεργειακή κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπέρασμα.

Τα αρμόδια όργανα ,οι θεσμοί και οι δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι σε θέση τούτη την κρίσιμη ώρα να αποδείξουν πώς υφίσταται όντως κοινή ευρωπαϊκή στάση έναντι των σοβαρών ζητημάτων που απειλούν την ίδια την δομή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Μάλιστα οι υπουργοί ενέργειας χαρακτήρισαν ως ανεπαρκείς τις προτάσεις που υπέβαλε η Κομισιόν για το ζήτημα. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 15 ημέρες που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρόεδρος της χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ηλίου φαεινότερο πως στην κρισιμότερη στιγμή της αντιπαράθεσης μεταξύ Δυτικής Ευρώπης και Ρωσίας και λίγο πριν μπει ο χειμώνας η ΕΕ δείχνει περισσότερο από ποτέ αδύναμη να συντονιστεί και ανίκανη να αυτοθωρακιστεί.

Όλα αυτά την ώρα που το μήνυμα που στέλνει η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα από  την Φρανκφούρτη με την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες είναι πώς η ευρωπαϊκή οικονομία εισέρχεται με σταθερούς ρυθμούς και δυστυχώς αναπόφευκτα λόγω των συγκυριών σε περίοδο ύφεσης με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ δεν θα στηρίξουν και στο άμεσο μέλλον κανένα ανώτατο όριο στην τιμή μόνο του ρωσικού φυσικού αερίου

Πιο διχασμένη από ποτέ είναι λοιπόν η ΕΕ επί της πρότασης της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει άλλους τρόπους ώστε να χαλιναγωγήσει την τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, φοβούμενοι ότι ο Πούτιν θα “απαντήσει” κλείνοντας εντελώς τις στρόφιγγες.

Ορισμένοι εξ αυτών ζήτησαν να τεθεί ανώτατο όριο τιμής για το σύνολο του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προωθείται και η ιδέα για κοινές αγορές φυσικού αερίου.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ δεν θα στηρίξουν και στο άμεσο μέλλον κανένα ανώτατο όριο στην τιμή μόνο του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά πιέζουν ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει άλλους τρόπους για να τιθασεύσει την τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Ορισμένοι υπουργοί επιθυμούν θέλουν ένα ανώτατο όριο σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο, και η ιδέα για κοινές αγορές φυσικού αερίου προωθείται επίσης. Υπάρχει επίσης υποστήριξη για την ανάκτηση των πλεοναζόντων κερδών των ενεργειακών εταιρειών.

Η πρόταση την οποία προώθησε η Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των χωρών, με τη Ρωσία να απειλεί να διακόψει εντελώς τις προμήθειες.

Τα κράτη της Βαλτικής είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την ιδέα, λέγοντας ότι θα στερούσε από τη Μόσχα μετρητά για να χρηματοδοτήσει στρατιωτική δράση στην Ουκρανία.

Όμως, τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πολλά από τα οποία εξαρτώνται περισσότερο από άλλα από τα ρωσικά καύσιμα, φοβούνται ότι θα χάσουν όλα τα αποθέματά τους, ενώ ορισμένα αμφισβητούν εάν ένα ανώτατο όριο θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση των τιμών όταν οι παραδόσεις είναι τόσο χαμηλές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε το… μήνυμα

Η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών.  

«Θα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα ρηξικέλευθες προτάσεις για μια πρωτοφανή κατάσταση», πρόσθεσε.  

Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο ανέφερε ότι «τίποτα δεν είναι εκτός του τραπεζιού της συζήτησης.

Εξετάζουμε όμως και άλλους τρόπους να μειώσουμε τις τιμές, είναι πολύ σημαντικό να μειώσουμε τον ρωσικό εφοδιασμό με εναλλακτικές προμήθειες από αξιόπιστους εταίρους, είναι σημαντικό να διαφοροποιηθούμε, να συνάψουμε συμφωνίες με αξιόπιστους εταίρους», ανέφερε.

Η ελληνική θέση

Υπέρ της λύσης για καθορισμό ανώτατης τιμής στο Ολλανδικό TTF και κατά της επιβολής πλαφόν στην προμήθεια του Ρωσικού φυσικού αερίου τάσσεται η ελληνική πλευρά, διαφοροποιώντας την πολιτική της σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Την ανάγκη εφαρμογής ενός «ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου» για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης