Ως «μια σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού ενός… δύσπεπτου και ασύμβατου με την ελληνική πραγματικότητα φόρου» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) τις ανακοινώσεις για τον ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, συμπληρώνει πως «το τελικό και πραγματικό συμπέρασμα για τον νέο ΕΝΦΙΑ, η στιγμή της αλήθειας για τον κάθε φορολογούμενο ατομικά, θα είναι την ώρα και μόνον που θα ανοίξει το εκκαθαριστικό του…».

Σε μια σύντομη αποτίμηση η Ομοσπονδία παραθέτει τα αρνητικά και τα θετικά και τα αρνητικά που προβλέπει η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, την οποία παρουσίασε σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κυριότερα θετικά για τους φορολογούμενους στοιχεία της νέας ρύθμισης φαίνεται να είναι τα εξής:

– Η μείωση της συνολικής επιβάρυνσης της κοινωνίας από τον ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021 και 920 εκατ. σε σχέση με το 2018.

– Η έμπρακτη αναγνώριση ότι ο συμπληρωματικός φόρος περιουσίας ήταν μια ιστορική αδικία σε βάρος μιας ευρείας κατηγορίας φορολογουμένων που «μάτωσε» να τον πληρώνει επί μία οκταετία, και η κατάργησή του ως αυτοτελούς δεύτερου φόρου εντός του ΕΝΦΙΑ στο σύνολο της περιουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Η αύξηση και επέκταση των εκπτώσεων φόρου για ευρείες κατηγορίες φορολογουμένων με κοινωνικά κριτήρια.

– Η μείωση των βασικών συντελεστών φορολόγησης των κτισμάτων και των οικοπέδων, εάν περιλαμβάνουν όλα τα κτίσματα και όλα οικόπεδα.

– Η αύξηση του αριθμού των δόσεων καταβολής του φόρου.

Τα κυριότερα αρνητικά για τους φορολογούμενους στοιχεία της νέας ρύθμισης είναι:

– Η επιβολή ενός νέου τύπου «συμπληρωματικού φόρου» ανά ακίνητο, αγνώστου ύψους και κλιμάκωσης, επί των ακινήτων αξίας άνω των 400 χιλ. ευρώ, αντί για την πλήρη και οριστική κατάργησή του με οποιαδήποτε μορφή, όπως έχει ζητήσει με επιμονή η ΠΟΜΙΔΑ, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση.

– Η ανυπαρξία «κόφτη» στις αυξήσεις χρεώσεων για τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές όπου επιβλήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις προϊσχύσασες αντικειμενικές αξίες.

– Η διατήρηση του συμπληρωματικού φόρου για τα νομικά πρόσωπα.

– Η ανυπαρξία έκπτωσης για όσους φορολογούμενους εξοφλήσουν τον φόρο στην προθεσμία της πρώτης δόσης, όπως ισχύει για τον φόρο εισοδήματος.

Γενικά φαίνεται ότι έγινε σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού ενός «δύσπεπτου» και ασύμβατου με την ελληνική πραγματικότητα φόρου, επισημαίνεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης