Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια εξελέγη την Παρασκευή επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, έπειτα από πολύμηνη αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών μελών του Eurogroup.

Ο 64χρονος Γκραμένια θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου και η θητεία του θα είναι πενταετής, ανέφερε ο ΕΜΣ σε ανακοίνωσή του. Διαδέχεται στη θέση αυτήν τον Γερμανό Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ήταν για δέκα χρόνια επικεφαλής του ταμείου που ιδρύθηκε το 2012, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Η θητεία του Ρέγκλινγκ έληξε στις 7 Οκτωβρίου και τα καθήκοντά του ασκούσε προσωρινά ο Κριστόφ Φράνκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί πολλούς μήνες, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφερναν να συμφωνήσουν επί της διαδοχής του Ρέγκλινγκ. Ο Γκραμένια υποστηριζόταν από τη Γερμανία ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Ζοάο Λεάο από τη Γαλλία και την Ιταλία. Και οι δύο αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τη διεκδίκηση τον περασμένο μήνα, καθώς κανείς τους δεν έλαβε το απαιτούμενο 80% των ψήφων. Ο Γκραμένια επέστρεψε τελικά –και κέρδισε τη θέση– αφού η Γαλλία και η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας ήραν τις αντιρρήσεις τους στο πρόσωπό του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης