Παραμένει κοντά στα υψηλά 40 ετών, παρά τη μικρή επιβράδυνση που κατέγραψε, τρέχοντας ωστόσο με 8,3% περιμένοντας πάντα τη νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve που όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει σε μια ακόμη επιθετική κίνηση την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε στο 8,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο από 8,5% τον Ιούλιο και 9,1% τον Ιούνιο, κυρίως λόγω της πτώση που κατέγραψαν οι τιμές του φυσικού αερίου τον προηγούμενο μήνα. Η αποκλιμάκωση των τιμών ωστόσο ήταν μικρότερη από αυτήν που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι έβλεπαν ότι ο δείκτης θα σημείωνε πτώση στο 8,1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο ΔΤΚ σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,1%, παρότι οι οικονομολόγοι περίμεναν υποχώρηση κατά 0,1%.

Από τη άλλη, ανησυχίες εγείρει η απότομη αύξηση που εμφάνισε τον Αύγουστο ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες της ενέργειας και των τροφίμων. Σημειώνεται ότι ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε στο 6,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Το επίπεδο του δομικού πληθωρισμού είναι υπερτριπλάσιο του μέσου ετήσιου ρυθμού κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας του κορονοϊού.  

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο κατά 0,6%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν αύξηση μεν αλλά κατά 0,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού τον Αύγουστο αποδίδεται στη μείσωη κατά 5% που κατέγραψαν τον προηγούμενο μήνα οι τιμές της ενέργειας, η οποία όμως αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αυξήσεις σε άλλες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Ο δείκτης των τροφίμων σημείωσε άνοδο κατά 0,8% τον Αύγουστο, ενώ τα έξοδα στέγασης, που αποτελούν περίπου το 1/3 της στάθμισης στον ΔΤΚ, αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση και κατά 6,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε επίσης ο δείκτης των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, που ενισχύθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση και κατά 5,6% σε επίπεδο έτους, όπως και οι τιμές των νέων οχημάτων, που αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης