Η τουρκική λίρα αγνοεί το ευρύτερο ράλι στις αναδυόμενες αγορές και βρίσκεται σε τροχιά να σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση της σε διάστημα σχεδόν δύο μηνών, καθώς οι εγχώριοι επενδυτές εκμεταλλεύθηκαν την πρόσφατη ενίσχυση του τουρκικού νομίσματος για να αγοράσουν με τα κέρδη τους δολάρια.

Συγκεκριμένα, η τουρκική λίρα υποχωρεί κατά 1,8% στο 7,7785 έναντι του δολαρίου μετά την άνοδο που κατέγραψε λόγω της πολυαναμενόμενης αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Ιμπραΐμ Ακσόι, επικεφαλής οικονομολόγο της HSBC Asset Management στην Τουρκία, οι απώλειες μπορεί να είναι βραχύβιες και το τουρκικό νόμισμα ενδεχομένως να μιμηθεί την πορεία που κατέγραψε τον Αύγουστο του 2018, όταν απώλεσε τα αρχικά του κέρδη μετά την ξαφνική αύξηση των επιτοκίων, αλλά ενισχύθηκε στη συνέχεια.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC στην Τουρκία, έχοντας μία από τις πιο ελκυστικές αποδόσεις σταθμισμένου κινδύνου μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, η τουρκική λίρα μπορεί να ανακάμψει έναντι του δολαρίου και να βρεθεί κάτω από το 7,50 τις επόμενες εβδομάδες.

Προς το παρόν, πάντως, οι traders κατοχυρώνουν τα κέρδη τους. Το τουρκικό νόμισμα σημείωσε άνοδο άνω του 10% εν αναμονής της αύξησης των επιτοκίων την προηγούμενη Πέμπτη, μετά την στροφή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πιο φιλικές προς την αγορά πολιτικές και τις ανακατατάξεις στην κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνει ο Ακσόι, οι επενδυτές έχουν εκμεταλλευτεί αυτά τα πρόσφατα κέρδη από την άνοδο της λίρας για να αυξήσουν τις συμμετοχές τους σε “σκληρό” νόμισμα.

Την ίδια στιγμή, ορισμένοι επενδυτές εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η φαινομενική στροφή του Ερντογάν, ο οποίος στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, ωθώντας πρόσκαιρα τη λίρα χαμηλότερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης