Από την 1η Ιουνίου ενεργοποιείται  ο νέος νόμος για την εξόφληση οφειλών έως 240 δόσεις για όσους επλήγησαν από την πανδημία και είναι αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς, ανακοίνωσε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σχετικά με τον κλάδο του τουρισμού ανέφερε πως θα υπάρχει στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού όπως υπήρξε στοχευμένο πρόγραμμα και τρέχει ήδη για την εστίαση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε, το επόμενο χρονικό διάστημα και ο τουρισμός θα βοηθηθεί και με κάποια πρόσθετα εργαλεία.

Ειδικότερα δήλωσε ότι έρχεται ρύθμιση ανάσα για το χρέος:

«Το ερώτημα αφορούσε την άρση των πλειστηριασμών και πως προστατεύεται η πρώτη κατοικία και αφού αναφέρθηκα στο τι γίνεται και πώς προστατεύεται η πρώτη κατοικία αυτών που έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας κατέληξα ότι από 1/6 ενεργοποιείται ο νέος νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας που εκεί δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουν οι πολίτες όλα τα χρέη τους προς τράπεζες και δημόσιο σε έως 240 δόσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Και εκεί στο πλαίσιο αυτό παρέχεται και κρατική επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας για 5 έτη με σκοπό  ο πολίτης να διατηρήσει την πρώτη κατοικία του. Επίσης όμως επειδή υπάρχει και ένα κρίσιμο μεσοδιάστημα μέχρι τέλος Μαΐου η πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας,  νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξακολουθεί να προστατεύεται και μάλιστα προστατεύεται όχι μόνο από πλειστηριασμούς αλλά και από κάθε  άλλο μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης των πιστωτών δηλαδή κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, δεσμεύσεις  περιουσίας κοκ.

»Οι πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματιστεί αφορούν οφειλέτες που δεν είναι “κορονόπληκτοι” και είχαν κόκκινα δάνεια τουλάχιστον έναν χρόνο πριν ξεσπάσει η πανδημία και εντός Μαΐου έχουν προγραμματιστεί μεταξύ άλλων για παράδειγμα 15 πλειστηριασμοί με ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου € το καθένα. Για να έχουμε και μια αίσθηση ποιοι πλειστηριασμοί γίνονται.

»Μιλάμε για μεγάλους πλειστηριασμούς, για μεγαλο-οφειλέτες δεν μιλάτε για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά και κάποιοι που είναι σε χαμηλή ακίνητη αξία δηλαδή κάτω των 300 χιλιάδων, αυτές δεν είναι κατοικίες είναι εμπορικά ακίνητα, γραφεία, αποθήκες ή ξενοδοχεία.

»Το ιδιωτικό χρέος στη χώρα είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα το οποίο το κουβαλάμε πολλά έτη, το κουβαλάμε και από την προηγούμενη υγειονομική κρίση και ότι σχήμα προσπάθησαν διαδοχικές κυβερνήσεις  να υλοποιήσουν απέτυχε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης