Περιορισμό της αύξησης των ελλειμμάτων των τεσσάρων μεγάλων ταμείων δείχνουν τα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών που παρουσίασε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.
Όσο για τις συνολικές δαπάνες σε επίπεδο συντάξεων διατηρούνται σχεδόν σταθερές ως ποσοστό του ΑΕΠ από σήμερα και για τις επόμενες 5 δεκαετίες.
Το συμπέρασμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού τα τέσσερα αυτά μεγάλα ταμεία καλύπτουν για κύρια σύνταξη 4.615.000 ασφαλισμένους που αποτελούν το 93% των ασφαλισμένων.
Οι επικαιροποιημένες μελέτες για τα τρία μεγάλα ταμεία έγιναν με βάση τις μακροοικονομικές παραδοχές του Ecofin σε ότι αφορά το δημογραφικό την εξέλιξη της ανεργίας, το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ, κ.λ.π.
Έχουν συμπεριληφθεί παραδοχές όπως, η επικαιροποίηση των αποδοχών με βάση την αύξηση του ΑΕΠ και την μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, η καταβολή από τον Ιούνιο του 2010, δώδεκα συντάξεων σε ότι αφορά τη βασική σύνταξη και η μείωση των αναπηρικών συντάξεων ως ποσοστού επί του συνόλου από το 14,5%, στο 8,5% μέχρι το 2020.
Σύμφωνα με τα γενικά συμπεράσματα των μελετών, ένα πρόβλημα ελλείμματος θα παραμένει παρά τις μεταρρυθμίσεις κυρίως λόγω της χειροτέρευσης του δημογραφικού, ενώ οι συνολικοί δείκτες παροχών σταδιακά μειώνονται, κυρίως λόγω των τροποποιήσεων στα ποσοστά αναπλήρωσης που έγιναν με το νέο ασφαλιστικό νόμο.
Η μελέτη για το Δημόσιο είναι έτοιμη και απομένει η τελική πιστοποίηση της από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

