Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

Τα πεπραγμένα της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσίασε ο απερχόμενος υπουργός Πάνος Καμμένος, σε ειδική εκδήλωση με τους δημοσιογράφους. Στην εκδήλωση παρέστησαν η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ενώ ο ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης που θα γίνει ο νέος υπουργός, λίγο πριν το ξεκίνημα της παρουσίασης αποχώρησε λόγω συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πάνος Καμμένος ευχαρίστησε με θερμά λόγια το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, όπως και τους στρατιωτικούς συντάκτες για την «άψογη συνεργασία» τους και μετά την αναλυτική παρουσίαση των πεπραγμένων από το 2015 μέχρι σήμερα, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.



Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την παρουσίαση του έργου του ΥΠΕΘΑ από το 2015, καθώς και τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου
:

«Επί υπουργίας μου, οι κρίσεις των αρχηγών δεν έγιναν ποτέ με χαρτάκι»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τον ρόλο του στο υπουργείο, ο Πάνος Καμμένος ήταν ξεκάθαρος: «Προσπάθησα να μην αναμιγνύομαι στο έργο των αρχηγών, γιατί δεν είναι σωστό. Ο υπουργός δίνει την πολιτική κατεύθυνση και μόνο, οι πολιτικοί δεν πρέπει μα υποκαθιστούν τη στρατιωτική ηγεσία. Δεν παρέκαμψα ποτέ την ιεραρχία κι είναι πολύ σημαντικό αυτό να μη συμβαίνει. Να ξέρετε ότι για τις κρίσεις εδώ, επί της υπουργίας μου κανείς δεν έφερε ποτέ “χαρτάκι” με ονόματα εδώ», τόνισε με νόημα…

​«Πρόκειται για το μοναδικό υπουργείο στο οποίο δεν πάτησε πόδι πιστωτής»Και για αυτό τον λόγο δηλώνει «ιδιαίτερα ευτυχής» που αναλαμβάνει την υπουργία ο Ευάγγελος Αποστολάκης, «αφού είναι μέρος της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων που αποτελεί τον τόπο ενότητας του ελληνικού έθνους. Είναι υπουργός χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις και θα βοηθήσει τις πολιτικές δυνάμεις επιτέλους να εξαιρέσουν από τα πολιτικά παιχνίδια τους τις Ένοπλες Δυνάμεις». 

Επίσης υπογράμμισε πως παρά το ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου λόγω της οικονομικής κρίσης περιορίστηκε κατά 60%, σύμφωνα με τον υπουργό αυτό το γεγονός δεν υποβάθμισε τη λειτουργία και την επιχειρησιακή ικανότητα των μονάδων, ενώ υπογράμμισε ότι «πρόκειται για το μοναδικό υπουργείο στο οποίο δεν πάτησε πόδι πιστωτής»…

«Είμαστε ο πόλος ανάσχεσης από απειλή φονταμεταλιστών για ολόκληρη την Ευρώπη – Το ΝΑΤΟ πρέπει να μας βοηθήσει περισσότερο»

Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε εκτενώς στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας, με τις πολύπλευρες συνεργασίες τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής (Ισραήλ, Αίγυπτος), αλλά και στη συμμετοχή της χώρας μας σε σημαντικές επιχειρήσεις και διεθνείς ασκήσεις.

​Η Ελλάδα είναι γέφυρα ειρήνης για ολόκληρη την περιοχή: Για παράδειγμα στην Άσκηση “Ηνίοχος” για πρώτη φορά πέταξαν μαζί αεροσκάφη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κι από το Ισραήλ.Όσον αφορά στις συμμαχίες που ανέπτυξε η χώρα μας, ο Καμμένος αφού αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς, λόγω και του παράγοντα των αγωγών του φυσικού αερίου, τόνισε τη μεγάλη εμβάθυνση στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, «αφού μας στάθηκαν σε δύσκολες στιγμές ως φίλοι και όχι ως δανειστής». «Σημαντικές είναι κι οι συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η Ελλάδα είναι γέφυρα ειρήνης για ολόκληρη την περιοχή: Για παράδειγμα στην Άσκηση “Ηνίοχος” για πρώτη φορά πέταξαν μαζί αεροσκάφη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κι από το Ισραήλ. Τη μία μέρα οι αρχηγοί μας είναι στο Τελ Αβίβ και την επόμενη στο Κάιρο. Η Ελλάδα ενώνει τους λαούς της Μεσογείου», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά τη Ρωσία σημείωσε: «Οφείλουμε να έχουμε όμως καλές σχέσεις με αυτόν τον παραδοσιακό φίλο της Ελλάδας». 

​«Οι Σύμμαχοι να το σκεφτούν πολύ, πριν αναβαθμίσουν τα προγράμματα με την Τουρκία»Ο Πάνος Καμμένος μετέφερε και μια πολύ σημαντική θέση, σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας και του διευρυμένου ρόλου που διαδραματίζει στην περιοχή, και ως… υπερασπιστής της Ευρώπης. Ο υπουργός ανέφερε τον κίνδυνο την εξουσία στην Τουρκία να αποκτήσουν κάποια στιγμή (π.χ. με πραξικόπημα) φονταμενταλιστές. «Τότε, κι εφόσον η Τουρκία έχει ήδη αποκτήσει μαχητικά F-35 και πυραύλους S-400,  η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανασχέσει μια επίθεση ακόμα και στην καρδιά της Ευρώπης!

Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί και το ΝΑΤΟ κι οι υπόλοιποι οργανισμοί και η Ελλάδα να εξοπλιστεί σύγχρονα και επαρκώς με έξοδα της Συμμαχίας! Νομίζω ότι έχει γίνει αντιληπτό αυτό, μας έχουν βοηθήσει, αλλά χρειάζεται παραπάνω… Και, για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει οι Σύμμαχοι να το σκεφτούν πολύ,  πριν αναβαθμίσουν τα προγράμματα με την Τουρκία»..

«Οι αδικίες με τα αναδρομικά θα διορθωθούν»

Απαντώντας σε ερώτηση για τα λάθη κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ανέφερε ότι δεν τελείωσε το θέμα της τακτοποίησης των Εθελοντών Μακράς Θητείας,την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στις ανώτατες και ανώτερες σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και το θέμα των αποστράτων, όπου «υπήρξαν αδικίες».

​ Φεύγω με ήσυχη τη συνείδηση μου. Παραδίδω έδαφος, θάλασσα κι αέρα όπως τα παρέλαβαΠροανήγγειλε πάντως ότι οι αδικίες που έγιναν με τα αναδρομικά των αποστράτων θα διορθωθούν άμεσα, με τη συμβολή των αρμόδιων υπηρεσιών. «Είμαι υπερήφανος όμως που δεν έγιναν λάθη σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Φεύγω με ήσυχη τη συνείδηση μου. Παραδίδω έδαφος, θάλασσα κι αέρα όπως τα παρέλαβα. Με τη διαφορά όμως ότι πλέον έχουμε επανακτήσει την εθνική μας κυριαρχία, που είχαμε χάσει μέχρι να αναλάβει η συγκυβέρνηση»…

«Φοράω στολές για να έρθω πιο κοντά με το στράτευμα»

«Όταν συζητάς με τους στρατεύσιμους τότε μαθαίνεις πολλά περισσότερα, από ότι όταν διαβάζεις απλά τις υπηρεσιακές αναφορές​»Ο Πάνος Καμμένος απάντησε και για την κριτική που έχει δεχτεί για τις εμφανίσεις του με στρατιωτικές στολές. «Φόρεσα στολές διότι το θεώρησα υποχρέωση μου, γιατί έτσι είσαι κοντά με το στράτευμα. Έμαθα πολλά επισκεπτόμενος τα στρατόπεδα, τα φυλάκια στα σύνορα, τα πολεμικά πλοία… Όταν συζητάς με τους στρατεύσιμους τότε μαθαίνεις πολλά περισσότερα, από ότι όταν διαβάζεις απλά τις υπηρεσιακές αναφορές».

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της φυλάκισης των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία, ο υπουργός τόνισε πως «δεν θα ένιωθα καλά να παραδώσω το υπουργείο με φυλακισμένους στρατιωτικούς μας. Όταν έρθει η ώρα να μιλήσω, έχω να πω πολλά για αυτό το ζήτημα»…

Μήνυμα προς τον Ακάρ

Θέλοντας να απευθύνει μήνα στον Τούρκο ομόλογό του Ακάρ, ο απερχόμενος υπουργός ανέφερε: 
«Η Τουρκία έχει συμφέρον να έχει καλές σχέσεις μαζί μας και οι λαοί μας επιθυμούν την ειρηνική συμβίωση. Η προσβολή της κυριαρχίας μας όμως και οι “μεγάλες” δηλώσεις από μεριάς τους δεν βοηθούν»…. 

Σε ερώτηση για την Κύπρο, ο Πάνος Καμμένος θύμισε τη σημασία του γεγονότος της πτήσης των ελληνικών F-16 πάνω από το νήσι, όπως και την απόδοση τιμών στα λείψανα των ηρώων των επιχειρήσεων «Φαέθων» και «Νίκη». «Η μόνη λύση που υπάρχει για το Κυπριακό είναι να απελευθερωθεί η Κύπρος. Διότι η Κύπρος παραμένει κατεχόμενη».

​«Η απόδοση τιμών για όσους πέθαναν για την πατρίδα είναι υποχρέωση για όλους μας»Τέλος, ερωτώμενος για το χθεσινό συμβολικό ταξίδι του με ελικόπτερο στα Ίμια, ο Καμμένος απάντησε: «Έτσι ξεκίνησα τον κύκλο μου στο υπουργείο, έτσι τον κλείνω. Το είχα καημό, δεν είδα ποτέ έναν υπουργό να καταθέτει στεφάνι στα Ίμια. Θεώρησα ότι έπρεπε να το κάνω για να δείξω ξεκάθαρα ότι εδώ στο ΥΠΕΘΑ κάνουμε τα πάντα για την ειρήνη, αλλά παράλληλα δεν παραχωρούμε ούτε χιλιοστό από τα εδάφη μας. Και η απόδοση τιμών για όσους πέθαναν για την πατρίδα είναι υποχρέωση για όλους μας».

Μάλιστα σχολιάζοντας το γεγονός ότι αυτή τη φορά η πτήση του δεν παρενοχλήθηκε από τους Τούρκους, ανέφερε: Έχουν κατασκευάσει έναν μεγάλο σταθμό παρακολούθησης στην περιοχή για να τα βλέπουν όλα. Φαίνεται ότι χθες ο σταθμός δεν λειτούργησε καλά»…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης