Χρυσοχοΐδης: Είμαστε υπόδειγμα στην υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, 02:15
Χρυσοχοΐδης: Είμαστε υπόδειγμα στην υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών

«Tολμηρό και φιλόδοξο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το άσυλο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, όπως δήλωσε στην Επιτροπή, κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και άλλων οργανώσεων, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα, που θα βοηθήσει τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο, να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους, τις υποχρεώσεις τους. «Όσο περισσότερες ροές έχουμε, αλλά και όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο το ανθρωπιστικό ζήτημα επιβαρύνεται», σχολίασε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σχετικά με την αλλαγή του ρόλου της Ύπατης Αρμοστείας, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, υπογράμμισε πως η Ύπατη Αρμοστεία συνέβαλε πολύ στο προσφυγικό ζήτημα. «Παραμένουν συνέταιροι, όμως η Ελλάδα, πρέπει να αυτονομηθεί, να αποκτήσει δικαστές και δικηγόρους, που μπορούν αν χειριστούν παρόμοια θέματα», είπε. Σημείωσε επίσης, πως οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον οργανισμό δεν διακόπτονται, αλλά ενισχύονται, καθώς η Ύπατη Αρμοστεία θα είναι παρούσα παντού. Το πρόβλημα της διεθνούς νομοθεσίας, το ζήτημα με την έρευνα και διάσωση και μια σειρά κανόνες που διέπουν όλο το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι στην ημερήσια διάταξη των Σωμάτων Ασφαλείας και όσων έχουν την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, 02:16