Η Μαρία Κίτσου είναι η Λαίδη Μάκβεθ του Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020, 09:10
Η Μαρία Κίτσου είναι η Λαίδη Μάκβεθ του Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο

Στον κόσμο του θεάτρου, έχει επικρατήσει πολλοί να πιστεύουν ότι το έργο του Σαίξπηρ «Μάκβεθ» είναι καταραμένο και δεν κατονομάζουν τον τίτλο του, αλλά προτιμούν να το αναφέρουν ως «το Σκωτσέζικο έργο».

Εντούτοις, όλα αυτά τα χρόνια το έργο έχει προσελκύσει μερικούς από τους σημαντικότερους ηθοποιούς για τους ρόλους του Μάκβεθ και της Λαίδης Μάκβεθ. Στο Εθνικό Θέατρο ο «Μάκβεθ» ανεβαίνει στις 7 Φεβρουαρίου με τον Δημήτρη Λιγνάδη και τη Μαρία Κίτσου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο πόθος για εξουσία, ο φόβος, ο φόνος, η οσμή του αίματος, οι δαίμονες και τα σκοτάδια των δύο φύλων κι από την άλλη η μαύρη κωμωδία του έργου που λέγεται «ζωή» συναντιούνται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε μια μεγάλη συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.Το «καταραμένο» έργο του Σαίξπηρ στο Εθνικό Θέατρο

Το περίφημο «καταραμένο» έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ γράφτηκε στις αρχές του 17ου αιώνα σε μια περίοδο πολιτικής και ηθικής κρίσης και αποτυπώνει τη μεγάλη τραγωδία του ανθρώπου να διακρίνει το καλό από το κακό, την επιθυμία από τον φόβο, το φως από το σκοτάδι. Το κυνήγι της εξουσίας, η ανασφάλεια και ο φόβος, μήπως αυτή χαθεί, οδηγούν στα μεγαλύτερα εγκλήματα.

Ο στρατηγός που είναι γραμμένο του να γίνει βασιλιάς

Ο Μακμπέθ είναι στρατηγός στον στρατό του Σκώτου βασιλιά Ντάνκαν.
Επιστρέφει νικητής και διψασμένος για εξουσία. Υποκινείται από τη σύζυγό του αλλά και από το Πεπρωμένο του. Τρεις μάγισσες του έχουν δώσει το στίγμα της μοίρας του: είναι γραφτό του να γίνει βασιλιάς. Η δίχως όριο φιλοδοξία του τον οδηγεί στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Ο ένας φόνος οδηγεί σε έναν επόμενο. Η πτώση θα είναι το ίδιο ηχηρή.

Η πρώτη παρουσίαση του Μακμπέθ στο Εθνικό Θέατρο ήταν το 1967 σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο και την Κατίνα Παξινού Λαίδη Μακμπέθ. Η δεύτερη παρουσίαση ήταν το 1981 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στον ομώνυμο ρόλο και την Ελένη Χατζηαργύρη στο ρόλο της Λαίδης Μακμπέθ.

Στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου ο Δημήτρης Λιγνάδης κρατά τον ρόλο του Μάκβεθ, με λαίδη Μάκβεθ τη Μαρία Κίτσου.Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης / Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Νάθενα / Μουσική και σχεδιασμός ήχου: Μίνως Μάτσας /Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα /Κίνηση: Θανάσης Ακοκκαλίδης /Συνεργάτις Σκηνοθέτης: Αναστασία Διαμαντοπούλου /Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Ψαρουδάκη /Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Δάφνη Φωτεινάτου
/Βοηθός συνθέτη: Δήμητρα Αγραφιώτη.Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Καραμπούλας, Μαρία Κίτσου (Λαίδη Μακμπέθ), Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Αναστάσης Λαουλάκoς, Δημήτρης Λιγνάδης (Μακμπέθ), Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιώργος Μπένος, Γιώργος Μπινιάρης, Ράνια Οικονομίδου, Τζέο Πακίτσας, Ορέστης Τζιόβας, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος.

ΜΑΚΜΠΕΘ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ Μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

 7 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου στο Εθνικό Θέατρο

12 Μαρτίου έως 12 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020, 09:10