Το 1831 ο Βίκτωρ Ουγκώ τύπωνε το μυθιστόρημα που έκανε γνωστή τη Notre Dame σε όλον τον κόσμο με τίτλο «Η Παναγία των Παρισίων». Βασική φιγούρα του μυθιστορήματος ήταν ο Κουασιμόδος, η οποία για πολλές δεκαετίες θεωρήθηκε ως συγγραφικό εύρημα του Ουγκώ. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την ιστορική έρευνα, ο Κουασιμόδος ενδεχομένως να ήταν υπαρκτό πρόσωπο, διότι στα αρχεία καταγράφεται πως κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του ναού μετά τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης ένας από τους γλύπτες ήταν ένας καμπούρης.

Ο ναός έχει ηλικία 850 ετών. 80 βασιλιάδες, 3 αυτοκράτορες, 5 Δημοκρατίες και δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι πέρασαν και άφησαν το ιστορικό τους στίγμα από αυτήν την εκκλησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κτίστηκε κατά διαστήματα, καταστράφηκε και ξανακτίστηκε πολλές φορές. Εκεί στέφθηκε αυτοκράτωρ ο Ναπολέων ο Βοναπάρτης. Και εκεί συνέβη το αδιανόητο, όταν άρπαξε την κορώνα από τα χέρια του Πάπα και έστεψε αυτός αυτοκράτειρα τη σύζυγό του Ιωσηφίνα.

Δύο φορές το ποίμνιο τραγούδησε μέσα και έξω από την εκκλησία το περίφημο «Τe Deum» για να εορταστεί το τέλος του Πρώτου και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην Εκκλησία αυτή έστησε το στρατηγείο του ο Φίλιππος ο Ωραίος, ο οποίος κατέσφαξε τους Ναΐτες Ιππότες. Εκεί επίσης στέφθηκε βασίλισσα η Μαρία Στιούαρτ της Σκωτίας, αυτή η καθολική που εναντιώθηκε στην κεντρική εξουσία του αγγλικανού βασιλιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O καθεδρικός ναός της Notre Dame και η ιστορία του

O καθεδρικός ναός της Notre Dame αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα γαλλικής – γοτθικής αρχιτεκτονικής και στέκεται στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας για περισσότερα από 800 χρόνια!

Βρίσκεται σε ένα μικρό νησί που ονομάζεται Ile de la Cite στη μέση του ποταμού Σηκουάνα. Το κτήριο του καθεδρικού ναού ολοκληρώθηκε μέσα σε 200 χρόνια.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1163 κατά τη βασιλεία του βασιλιά Λουδοβίκου Ζ′ και ολοκληρώθηκε το 1345.

Οι μεγάλες στιγμές: Όπως συμβαίνει με τα πιο αξιοσημείωτα ιστορικά μνημεία, ο καθεδρικός ναός στο Παρίσι έχει το δικό του μερίδιο τόσο στις ένδοξες όσο και στις τραγικές ιστορικές στιγμές, που θα παραμείνουν για πάντα ανεξίτηλες στο μυαλό των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσά τους είναι η στέψη του Ερρίκου της Αγγλίας στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού το 1431.

Ο καθεδρικός ναός κατέληξε, ωστόσο, τους επόμενους αιώνες σε στάδιο πλήρους εγκατάλειψης και βρέθηκε κοντά στο σημείο να κατεδαφιστεί, αλλά αργότερα σώθηκε από τον Ναπολέοντα, ο οποίος και στέφθηκε αυτοκράτορας το 1804 μέσα σε αυτόν.

Μετά την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού στην τυπική, υπέροχη μορφή του στη μέση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φημολογήθηκε ότι οι Γερμανοί στρατιώτες θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα αριστουργηματικά «βιτρό».

Έτσι αυτά αφαιρέθηκαν και επανατοποθετήθηκαν μετά τον πόλεμο. Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε επειδή τα «βιτρό» είναι κατασκευασμένα από ένα μοναδικό, συγκεκριμένο υλικό εκείνης της εποχής που ονομάζεται Rose (τριαντάφυλλο). Θεωρείται ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο γυάλινο παράθυρο στον κόσμο που έχει κατασκευαστεί τον 13ο αιώνα.

Η ιστορία του καθεδρικού ναού της Παναγίας του Παρισιού δεν θα ήταν πλήρης χωρίς να καταγραφεί η σχέση που είχε με αυτόν το πιο διάσημο κορίτσι στην ιστορία της Γαλλίας, η Ζαν ντ’ Αρκ. Ένα εξαιρετικά γενναίο κορίτσι που ισχυρίστηκε ότι είχε οράματα από τον Θεό και με αυτά κατόρθωσε να δώσει θάρρος σε ολόκληρη τη Γαλλία, οδηγώντας σε νίκες στις μάχες εναντίον των αγγλικών στρατευμάτων. Χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα μία σοφή στρατιωτική τακτική, η Γαλλία κέρδισε χάρη στην Ζαν ντ’ Αρκ πολλές μάχες ενάντια στην Αγγλία. Αργότερα κατηγορήθηκε και πέθανε στην πυρά. 

Ο καθεδρικός ναός της Notre Dame (σε πιστή μετάφραση αυτές οι δύο λέξεις σημαίνουν «η κυρία μας») χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για τη Λειτουργία κάθε Κυριακή και είναι έδρα του Αρχιεπισκόπου του Παρισιού.

Το μοναδικό καμπαναριό: Ένα ξεχωριστό ιστορικό αντικείμενο που υπήρξε πολύ δημοφιλές είναι η περίφημη καμπάνα που έχει επανασχεδιαστεί για να χτυπάει αυτόματα. Οποιοσδήποτε επισκέπτης, ωστόσο, θα πρέπει να ανέβει 140 σκάλες για να φτάσει στο καμπαναριό, εάν επιθυμεί να δει από κοντά την καμπάνα ή να θαυμάσει την καταπληκτική εικόνα της γαλλικής πρωτεύουσας από ψηλά.

Και βέβαια η Notre Dame είναι ένας ναός που συγκινεί με την ομορφιά του και την καλλιτεχνική ευαισθησία των δημιουργών του κάθε επισκέπτη στο Παρίσι – κι όχι μόνο τους καθολικούς χριστιανούς…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης