Στην Πομπηία λειτουργούσαν φαστφουντάδικα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019, 12:38
Στην Πομπηία λειτουργούσαν φαστφουντάδικα

Σε αρίστη κατάσταση  ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη ένα φρέσκο θερμοπωλείο ηλικίας 2000 ετών στην Πομπηία, φωτογραφία του οποίου ανάρτησε στο instagram, ο Μάσιμο Οσάνα, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας. 

Η ρωμαϊκή Πομπηία διέθετε 150 θερμοπωλεία τα οποία εξυπηρετούσαν κατά κύριο λόγο τους φτωχότερους κατοίκους της περίφημης πόλης, που σπανίως διέθεταν μαγειρείο στο σπίτι τους.

Τα θερμοπωλεία ήταν τα fast food, τα σνακ μπαρ της αρχαιότητας, στα οποία, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τα (δημοφιλή) καταστήματα ταχείας εστίασης, κάτοικοι αλλά και ταξιδιώτες, είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα ζεστό, πρόχειρο γεύμα. 

Το μενού ήταν περιορισμένο και περιελάμβανε συνήθως παστό ψάρι με ψωμί, ψημένο τυρί, φακές και κρασί. Μάλιστα, επιγραφή -δηλαδή, τιμοκατάλογος- που έχει αποκαλυφθεί στο παρελθόν αποτελεί τεκμήριο των χαμηλών τιμών. 

«Ένα thermopolium ήρθε εκ νέου στο φως με την όμορφη νωπογραφία του πάγκου του» έγραψε ο Οσάνα.


Δεκάδες θερμοπωλεία έχουν έρθει στο φως στην Πομπηία. Το σημείο Regio V, όπου και βρέθηκε το τελευταίο και στο οποίο γίνεται ανασκαφή από το 1960, δεν είναι ακόμη επισκέψιμο.

Η πόλη της νότιας Ιταλίας που χτίστηκε στους πρόποδες του Βεζούβιου, τον Αύγουστο του 1979 μ.Χ. έσβησε για πάντα, αφήνοντας περισσότερους από 2.000 νεκρούς -οι οποίοι είτε κάηκαν ζωντανοί, είτε πέθαναν από ασφυξία- είναι από τους πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, ενώ τα ευρήματα των ανασκαφών συνεχίζουν να εκπλήσσουν ακόμη τους αρχαιολόγους. 

Η πενταετής θητεία του Μάσιμο Οσάνα έληξε τον Ιανουάριο, αλλά σύμφωνα με τον Guardian, το πιθανότερο είναι ότι θα ανανεωθεί. Άλλωστε, είναι ένας από τους 10 υποψηφίους με τους οποίους θα συναντηθεί ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Αλμπέρτο Μπονιζόλι, στις αρχές Απριλίου, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό η θέση θα έχει πληρωθεί το Πάσχα. 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019, 12:38