Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την πρώτη συναυλία των Rolling Stones στην πρωτεύουσα της Κούβας. Από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αβάνα η προσμονή του κόσμου ήταν μεγάλη, την ώρα που οι «Γερόλυκοι» της ροκ μουσικής δήλωναν έτοιμοι να ξεσηκώσουν το πλήθος με τα διαχρονικά τραγούδια και την αστείρευτη ενέργειά τους.

Το συγκρότημα βγήκε στη σκηνή περίπου στις 03.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) εν μέσω αποθέωσης. Τα πρώτα λόγια του… αιώνιου έφηβου, Μικ Τζάγκερ, ήταν: «Γεια σου Αβάνα, απόψε θα είναι μια αξέχαστη νύχτα». Και το show μόλις ξεκίνησε…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τραγούδι που άνοιξε τη συναυλία ήταν το «Jumping Jack Flash», ενώ κάποιο «πρόβλημα» με το Wi-Fi στην πρωτεύουσα της Κούβας δεν επέτρεψε στους χιλιάδες που βρέθηκαν στον χώρο να συνδεθούν με τα social media και να «ανεβάσουν» φωτογραφίες και βίντεο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο το Associated Press κατάφερε να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του κάποιες φωτογραφίες, περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη της συναυλίας.

Σταθερή αξία στα τύμπανα ο Τσάρλι Γουάτς την ώρα που ο Μικ Τζάγκερ τα δίνει όλα...

Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της ιστορικής συναυλίας αναρτήθηκε στα social media το πρώτο βίντεο και μάλιστα από το πρώτο τραγούδι.

Σε πρώτο πλάνο στις γιγαντοοθόνες ο Κιθ Ρίτσαρντς

Οι Rolling Stones στην Κούβα

To δίκτυο του Αl Jazeera έγραψε ότι, αν μη τι άλλο, το επαναστατικό καθεστώς της Κούβας και οι Rolling Stones έχουν ένα κοινό στοιχείο: Τη μακροβιότητά τους. 

Ο δε μάνατζερ του θρυλικού συγκροτήματος Dale «Opie» Skjerseth δήλωσε χαριτολογώντας στους δημοσιογράφους πως η ιστορική επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Κούβα στις 20 Μαρτίου ήταν απλώς το… opening της συναυλίας του βρετανικού συγκροτήματος στο «Ciudad Deportiva» της Αβάνας.
Όπως και να έχει, η εμφάνιση των «Γερόλυκων» της ροκ μουσικής είναι γεγονός και όπως ανέφεραν τα μέλη του συγκροτήματος, ένα «ορόσημο» στην καριέρα τους. Μικ Τζάγκερ, Κιθ Ρίτσαρντς, Τσάρλι Γουάτς και Ρόνι Γουντ απέστειλαν το δικό τους μήνυμα πριν από τρεις ημέρες στους Κουβανούς πολίτες, με αφορμή την ιστορική εμφάνισή τους.

«Έχουμε παίξει σε πολλά ξεχωριστά μέρη κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας μας, ωστόσο αυτό το show στην Αβάνα πρόκειται να είναι μια συναυλία – ορόσημο για εμάς και ελπίζουμε και για όλους τους φίλους μας στην Κούβα» είχαν αναφέρει σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα, αναφωνώντας όλοι μαζί «Hola Cuba» («Γεια σου Κούβα»).

Δείτε το μήνυμα των Rolling Stones στους Κουβανούς…

Η άφιξη

Οι μεγάλοι αστέρες του διεθνούς πενταγράμμου έφθασαν στη χώρα το απόγευμα της Παρασκευής, με την άφιξή τους να είναι κάτι περισσότερο από θριαμβευτική. Οι πόρτες του αεροσκάφους τους άνοιξαν και οι -εβδομηντάρηδες σήμερα- Βρετανοί μουσικοί, «λουσμένοι» στα φωτογραφικά φλας, ξεκίνησαν τη μουσική τους απόβαση στο νησί της Καραϊβικής, συνθλίβοντας δεκαετίες απαγόρευσης της «αλλότριας μουσικής» στην Κούβα.

Μικ Τζάγκερ, Τσάρλι Γουάτς, Κιθ Ρίτσαρντς και Ρόνι Γουντ


Μια συναυλία που γράφει Ιστορία

Πολλά ειπώθηκαν για την ιστορική συναυλία… Ό,τι απ’ όλα και εάν ισχύει και ό,τι κι εάν δεν ισχύει, το μόνο βέβαιο είναι ότι όλοι βρέθηκαν εκεί: Οι διάσημοι «γέροντες» της ροκ και οι -ακόμη πιο διάσημοι- «γέροντες» της κουβανικής επανάστασης. Σίγουρα δεν είναι η… όψιμη επανάσταση του Μικ Τζάγκερ, είναι, όμως, το μουσικο-πολιτικό γεγονός της χρονιάς, στον απόηχο της επίσκεψης Ομπάμα και στην αφετηρία μιας άλλης, νέας όσο και άδηλης ακόμη, εποχής στη μοναδική ιστορία της Κούβας.

Αρχικά η συναυλία είχε προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου, τελικά όμως μετατέθηκε για την Παρασκευή καθότι μεσολάβησε η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στο νησί της Καραϊβικής μετά από σχεδόν έναν αιώναΕπίσης για την ιστορία: Η συναυλία των Rolling Stones στην Αβάνα, η πρώτη στην 54χρονη ιστορία του συγκροτήματος, ήταν δωρεάν. Δεν υπήρχε το εισιτήριο των 200 δολαρίων κατ΄ άτομο που ισχύει σε όλη την λατινο-αμερικανική περιοδεία τους. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το show είχε προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου, τελικά όμως μετατέθηκε για την Παρασκευή καθότι μεσολάβησε η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στο νησί της Καραϊβικής μετά από σχεδόν έναν αιώνα.

Τα μέλη του συγκροτήματος προώθησαν παράλληλα μια τακτική προσφοράς διαφόρων μουσικών οργάνων σε Κουβανούς καλλιτέχνες, καταφέρνοντας έτσι να εξασφαλίσουν δωρεές από μεγάλες και πασίγνωστες εταιρείες, όπως το «The Gibson Foundation». 

Δείτε τις προετοιμασίες για την ιστορική συναυλία…

«America Latina Ole tour»

Οι «Γερόλυκοι» της ροκ, έχοντας γυρίσει ολόκληρο τον κόσμο, αποφάσισαν τη φετινή χρονιά να κάνουν μια ξεχωριστή περιοδεία με τίτλο «America Latina Ole tour», ταξιδεύοντας αποκλειστικά στη Λατινική Αμερική.

Ήδη, έχουν παίξει σε Σαντιάγκο (Χιλή), Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη), Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία), Σάο Πάολο (Βραζιλία) και Πόρτο Αλέγκρε (Βραζιλία), λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές, ενώ επόμενοι σταθμοί τους είναι η Λίμα (Περού), η Μπογκοτά (Κολομβία), καθώς και η Πόλη του Μεξικού (Μεξικό). 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης