Ο Μεξικανός σκηνοθέτης Αλεχάντρο Ινιάριτου, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 72ου φεστιβάλ των Καννών, εξήρε την «κοινή εμπειρία» των σινεφίλ που παρακολουθούν ταινίες στις αίθουσες, όπως στο γαλλικό κινηματογραφικό φεστιβάλ, σε συνέντευξη Τύπου στις Κάννες σε μια συνάντηση με τον Τύπο από όλο τον κόσμο, λίγο πριν από την έναρξη του φεστιβάλ.

Ο Ινιάριτου είναι ο πρώτος Μεξικανός που διατελεί πρόεδρος του φεστιβάλ. Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης ταινιών όπως «Birdman, η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας» και «Η Επιστροφή» έδωσε μια παθιασμένη ομιλία για τη σημασία της εμπειρίας μέσα σε μια κινηματογραφική αίθουσα. «Πιστεύω ακράδαντα ότι παρακολουθώ δεν σημαίνει βλέπω μια ταινία», είπε ο Ινιάριτου. «Ο κινηματογράφος γεννήθηκε για να προσφέρει ένα κοινό βίωμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σκηνοθέτης πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως κολοσσοί του Διαδικτύου, όπως το Netflix, θα μπορέσουν ποτέ να αντικαταστήσουν πλήρως την εμπειρία για έναν θεατή μέσα στην αίθουσα.

«Δεν έχω τίποτε κατά της συνήθειας να παρακολουθώ στο κινητό τηλέφωνο, στο iPad ή στον υπολογιστή», είπε Ινιάριτου. «Αλλά ξέρω ότι το να παρακολουθείς μια ταινία εκεί δεν είναι το ίδιο… Το Netflix κάνει σπουδαία δουλειά. Είναι σπουδαίο που υπάρχει στην τηλεόραση. Αλλά γιατί να μην δοθεί στον κόσμο η επιλογή να ζήσει την εμπειρία του κινηματογράφου;».

Το τείχος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ των Καννών επέκρινε τις εκκλήσεις για την κατασκευή τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

«Δεν είμαι πολιτικός», είπε ο Ινιάριτου όταν ρωτήθηκε για τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Ως καλλιτέχνης, μπορώ να εκφράζω μέσω της δουλειάς μου τί πιστεύω ότι είναι αλήθεια. Πιστεύω ότι γι’ αυτό που συμβαίνει το πρόβλημα είναι η άγνοια. Ο κόσμος δεν ξέρει, είναι πολύ εύκολο να χειραγωγείται».

Ο Ινιάριτου είπε ότι προσπάθησε να αναδείξει το μεταναστευτικό πρόβλημα με την ταινία του εικονικής πραγματικότητας του 2017 «Carne Y Arena» που παρουσίασε για πρώτη φορά στις Κάννες πριν από δύο χρόνια.

«Ξέρουμε πως τελειώνει αυτή η ιστορία, αν επιμείνουμε σε αυτή την δοκιμασία», είπε ο Ινιάριτου παραπέμποντας στην έναρξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. «Πιστεύουμε ότι εξελισσόμαστε με την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μοιάζει σαν κάθε τουίτ να είναι ένα τούβλο που κτίζει την απομόνωση, τη μεγάλη απειλή, την παράνοια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης