Μπορεί ειδική σέλα να μειώσει την εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων στους ποδηλάτες;

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019, 09:47
Μπορεί ειδική σέλα να μειώσει την εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων στους ποδηλάτες;

Στη διεθνή βιβλιογραφία, η ποδηλασία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση μουδιάσματος στη γενετήσια περιοχή τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, ενώ πιο συγκεκριμένα στους άνδρες έχει συσχετισθεί και με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Μια νέα μελέτη,όμως, δείχνει ότι η χρήση ειδικής σέλας που απορροφά τους κραδασμούς θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει μια λύση στα παραπάνω προβλήματα.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι από τη στιγμή που τα ποδήλατα δεν έχουν μηχανισμούς απορρόφησης των κραδασμών, οι δυνάμεις των ταλαντώσεων χτυπούν απευθείας το περίνεο και μπορούν να συμβάλουν τόσο στον τραυματισμό του, όσο και σε παράλυση του γεννητικού νεύρου. Οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο με τον οποιο οι πιέσεις από τις ταλαντώσεις επηρεάζουν τους ποδηλάτες και των δυο φυλών,  ενώ παράλληλα δοκίμασαν διαφορετικές σέλες για να διαπιστώσουν εάν η ειδική σέλα με απορρόφηση κραδασμών μπορεί να μειώσει την πίεση που ασκείται στο περίνεο.

Στους 39 συμμετέχοντες, 29 άνδρες και 10 γυναίκες  με μέση ηλικία τα τριάντα έτη, δόθηκε από ένα στατικό ποδήλατο μέσα στο εργαστήριο. Το 59% των συμμετεχόντων έκανε ποδηλασία για ευχαρίστηση τουλάχιστον μια φορά το μήνα και σχεδόν το 1/3 χρησιμοποιούσε το ποδήλατο για τις μετακινήσεις του τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Σε κάθε σέλα τοποθετήθηκε ένας αισθητήρας πίεσης και η ταλάντωση ρυθμιζόταν από ένα σύστημα μοχλού που συνδεόταν με τον ερευνητή- προπονητή. Διαθέσιμα ήταν τρία επίπεδα έντασης, μικρό μεσαίο και μεγάλο. 

Οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες σε 4 διαφορετικές συνθήκες : ενώ ήταν καθιστοί σε συμβατική σέλα χωρίς να κάνουν πεντάλ, ενώ ήταν καθιστοί σε συμβατική σέλα κάνοντας πεντάλ, ενώ ήταν καθιστοί σε ειδική σέλα που απορροφά τους κραδασμούς χωρίς να κάνουν πεντάλ και ενώ ήταν καθισμένοι στην ειδική σέλα κάνοντας πεντάλ. Η χρονική διάρκεια παραμονής σε κάθε συνθήκη ήταν 40 λεπτά.  

Σε κάθε περίπτωση, η πίεση στο περίνεο αυξανόταν με κάθε αύξηση της έντασης της ταλάντωσης και όπως ήταν αναμενόμενο η ένταση ήταν μεγαλύτερη όταν οι συμμετέχοντες έκαναν πεντάλ.  Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένας ποδηλάτης 70-75 κιλών που επιβαρύνει το περίνεο του με το 50% το βάρους του,  όταν η ταλάντωση έχει μεγάλη ένταση το βάρος που δέχεται το περίνεο αυξάνεται κατά 7-10 κιλά. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η ποδηλασία σε δρόμο συνήθως προκαλεί ταλαντώσεις μεγάλης έντασης.

Η ειδική σέλα που απορροφούσε τους κραδασμούς ήταν αποτελεσματική στον να μειώνει την πίεση στο περίνεο από 57%-59% όταν οι συμμετέχοντες δεν έκαναν πεντάλ. Όταν όμως έκαναν, οι αλλαγές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές.  Οι ερευνητές ωστόσο τονίζουν ότι τα ευρήματα τους ανοίγουν το δρόμο για περεταίρω διερεύνηση της χρήσης της ειδικής σέλας που απορροφά τους κραδασμούς σε αληθινές συνθήκες δρόμου και της αποτελεσματικότητάς της στη μείωση των στυτικών προβλημάτων και του μουδιάσματος στη γενετήσια περιοχή.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019, 09:49