Ύστερα από τρεις μήνες και 33 ημέρες, ανακοινώνεται από το UC Davis Medical Center, Sacramento, CA, πως οι πρώτες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας με την τοποθέτηση ενδοαγγειακού στεντ (drug-eluting stent ή DES) είναι ασφαλείς και οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση στη στύση και τη σεξουαλική ικανοποίηση.
Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Jason Rogers ανακοίνωσε αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα με αρκετή αισιοδοξία για το μέλλον. Η έρευνα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, λόγω της σύνθετης αγγειακής ανατομίας στην πυελική περιοχή και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να σχεδιαστεί εκ νέου με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, μια και αδυνατεί να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες.
Αποτελεί μια εξέλιξη της μελέτης ZEN (zotarolimus-eluting peripheral stent), που σχεδιάστηκε το 2009 και μελέτησε τη συμπεριφορά 30 ανδρών με στυτική δυσλειτουργία έπειτα από τοποθέτηση ενδοαγγειακού στεντ στη μία ή και τις δύο από τις έσω αιδοιικές αρτηρίες, όταν παρουσίαζαν στένωση λόγω αθηρωμάτωσης.
Αυτό που έγινε, λοιπόν, ήταν μια αύξηση της αιματικής ροής στο πέος (μια και οι συγκεκριμένες αρτηρίες τροφοδοτούν το όργανο) και τρεις μήνες μετά οι άνδρες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της στυτικής τους ικανότητας (IIEF-6), ενώ ταυτόχρονα έγινε ντόπλερ μελέτη της αγγειακής ροής στις αιδοιικές αρτηρίες. Τόσο η ροή του αίματος (βελτίωση κατά 68,2&) όσο και ο δείκτης IIEF αυξήθηκαν στο 59% των ασθενών που εξετάστηκαν.
Αν και υπήρχε βελτίωση, δεν επωφελήθηκαν όλοι οι ασθενείς από τη θεραπεία, κάτι που είναι λογικό, αφού και η στυτική δυσλειτουργία είναι πολυπαραγοντική νόσος και φυσικά δεν μπορούμε να υποβάλλουμε όλους τους ασθενείς σε τοποθέτηση ενδοαγγειακού στεντ. Ωστόσο, με τη συνεχή έρευνα θα βρεθεί ο σωστός κλινικός αλγόριθμος για την επιλογή εκείνων των ανδρών που θα ωφεληθούν 100%.

Το άρθρο υπογράφει ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

