Η Ελληνική Αστυνομία εισηγήθηκε να μην πραγματοποιηθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού στο γήπεδο της Ριζούπολης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε προς την ΕΠΟ, ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στο συγκεκριμένο γήπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, εισηγήθηκε ο αγώνας, που είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή (26/07), να διεξαχθεί σε άλλο γήπεδο και ίσως εκτός Αττικής.

Ο Ολυμπιακός, με επιστολή του την Κυριακή στην ΕΠΟ, αναφέρει ότι συναινεί στη διεξαγωγή του τελικού στο ΟΑΚΑ.

Η επιστολή της Αστυνομίας στην ΕΠΟ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«1. Σύμφωνα με απόφασή σας, ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας Ποδοσφαίρου 2019-20, μεταξύ των ομάδων ΑΕΚ-Ολυμπιακός ορίστηκε να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών την Κυριακή 26/7/2020 στο γήπεδο “Γ. Καμάρας” (Ριζούπολη).

2. Για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, την 13/7/2020 πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην αθλητική εγκατάσταση και στην περιβάλλουσα περιοχή αυτής, από αρμόδιους Αξιωματούχους της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποί σας.

3. Από τη διενεργούμενη αυτοψία διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

* Η αθλητική εγκατάσταση γειτνιάζει με περιοχές (Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Χαλκηδόνα, Ν. Ιωνία κλπ) όπου λειτουργούν σύνδεσμοι φιλάθλων και υφίσταται μεγάλος αριθμός οργανωμένων οπαδών.

* Τα χωροταξικά δεδομένα (πυκνοδομημένη περιοχή, στενότητα οδών κλπ) δημιουργούν δυσχέρειες στην ασφαλή και ομαλή προσέγγιση στο γήπεδο των αθλητικών αποστολών, διαιτητών-παρατηρητών κλπ.

* Ο μεγάλος αριθμός “ευπαθών σημείων” (Σταθμοί ΗΣΑΠ, πεζογέφυρες, άλση κλπ) στην περιβάλλουσα και στην ευρύτερη περιοχή της αθλητικής εγκατάστασης, απαιτεί τη διάθεση πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων για την κάλυψή τους προκειμένου να αποτραπούν επιθέσεις στις διερχόμενες αθλητικές αποστολές ή συμπλοκές μεταξύ οπαδών.

* Δυσχέρεια στη διαχείριση των οπαδών της κυπελλούχου ομάδας, οι οποίοι μετά τη λήξη του αγώνα, ενδεχομένως, να κατευθυνθούν στο γήπεδο για εορταστικές εκδηλώσεις και πανηγυρισμούς.

* Τα έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα που θα δημιουργούν από τις τροχονομικές ρυθμίσεις και τον αποκλεισμό της περιβάλλουσας του γηπέδου περιοχής, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στους κατοίκους.

4. Πέραν των ανωτέρω:

* Σύμφωνα με πληροφοριακά δεδομένα από ανοιχτές πηγές μέλη της Θύρας 7 θα συνοδεύσουν την αποστολή του Ολυμπιακού από το σημείο αναχώρησής της έως και το γήπεδο “Γ. Καμάρας”, γεγονός το οποίο πιθανόν να φέρει σε αντιπαράθεση τους οπαδούς με τις αστυνομικές δυνάμεις προστασίας της αποστολής με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το επίπεδο ασφαλείας της συνοδείας, ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν συμπλοκές κλπ. με οπαδούς της ΑΕΚ.

* Μετά τον ορισμό της αθλητικής εγκατάστασης διεξαγωγής του τελικού, οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ “ORIGINAL 21” και του Ολυμπιακού “ΘΥΡΑ 7”, ανταλλάσσουν υβριστικές και απειλητικές ανακοινώσεις μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης κλιμακώνοντας την ήδη υπάρχουσα αντιπαράθεση.

5. Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα, την έντονη αντιπαλότητα των οπαδών και το ιστορικό έκνομων ενεργειών, στην περιβάλλουσα και στην ευρύτερη αστική περιοχή του γηπέδου, παρακαλούμε όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο διεξαγωγής του τελικού σε αθλητική εγκατάσταση, εκτός της Αττικής, που να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, δεδομένου ότι αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και στις άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής μας, όπου διεξάγονται αγώνες της Superleague 1 (Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου και Γήπεδο Πανιωνίου Νέας Σμύρνης).

6. Ο κ. Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας/Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, που κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται γα την ενημέρωσή τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης