Παγκόσμια απειλή ο σακχαρώδης διαβήτης - Δωρεάν εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014, 13:28
Παγκόσμια απειλή ο σακχαρώδης διαβήτης - Δωρεάν εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη
Παγκόσμια απειλή θεωρείται ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τα 380 εκατομμύρια, ενώ την επόμενη 20ετία αναμένεται να φθάσει τα 550 εκατ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των διαβητικών ανέρχεται σε 900.000, ενώ αρκετοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Το άμεσο κόστος για την αντιμετώπιση του διαβήτη στην Ελλάδα, σύμφωνα με υπολογισμούς, ανέρχεται στα 1.300 ευρώ ανά διαβητικό ετησίως, ενώ τα άτομα με αρρύθμιστο διαβήτη κοστίζουν 60% περισσότερο από τους καλά ρυθμισμένους διαβητικούς. Το κόστος που αφορά στη φαρμακευτική αγωγή είναι μικρό, ενώ το μεγαλύτερο κόστος σχετίζεται με τη νοσηλεία και την ενδονοσοκομεική αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Νοσηλευτικής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, διαβητολόγος Κυριάκος Καζάκος, με αφορμή την αυριανή τελετή απονομής των τίτλων σπουδών στους πρώτους αποφοίτους του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Φροντίδα στον σακχαρώδη διαβήτη» του ΤΕΙ-Θ. Το πρόγραμμα λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 και οι απόφοιτοι αποκτούν τις επιστημονικές βάσεις και δεξιότητες ώστε να είναι ικανοί να φροντίζουν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά καταστάσεις που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη.

Δωρεάν εξετάσεις σακχάρου


Την ευκαιρία να κάνουν δωρεάν εξετάσεις και να πληροφορηθούν εάν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν ή εφόσον γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη να μάθουν αν είναι καλά ρυθμισμένοι, θα έχουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Προγράμματος Ενημέρωσης «Πρόλαβε τον διαβήτη σου και αν έχεις ήδη αντιμετώπισέ τον σωστά», που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του στις 31 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου 2014, στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace».

Συγκεκριμένα, το Σάββατο, από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 20.00, και την Κυριακή, από τις 10.00 έως τις 13.00, θα διενεργούνται δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) σε όσους το επιθυμούν, προκειμένου αφενός να εντοπιστούν άτομα με διαβήτη και να παραπεμφθούν στους ιατρούς τους για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση, και αφετέρου να διαπιστωθεί εάν οι ήδη πάσχοντες είναι καλά ρυθμισμένοι. Οι μετρήσεις θα γίνονται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με τη λήψη αίματος από το δάκτυλο (μία σταγόνα).

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014, 13:28