Θάνος Ξυδόπουλος

Προκειμένου να σχεδιάσουν παγίδες που μπορούν να προσελκύσουν τα κουνούπια, οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν τι τα προσελκύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, ο Matthew DeGennaro, ένας γενετιστής κουνουπιών και καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα αναφέρει, μαζί με τους συνεργάτες του, ότι αποκάλυψαν ένα μέρος του μυστηρίου. Εντόπισαν έναν υποδοχέα, στις κεραίες των κουνουπιών που επιτρέπει στα έντομα να ανιχνεύουν το γαλακτικό οξύ, μια ουσία που βρίσκεται στον ανθρώπινο ιδρώτα, και τα κουνούπια βρίσκουν πολύ ελκυστική.

Ο DeGennaro είχε παλιότερα εντοπίσει και έναν άλλο υποδοχέα που χρησιμοποιούν τα κουνούπια για να εντοπίσουν το θήραμά τους ωστόσο, ακόμη και με την καταστροφή αυτού του υποδοχέα, τα κουνούπια βρίσκουν τι θέλουν όταν ένα σώμα διοχετεύει διοξείδιο του άνθρακα στο περιβάλλον. Αυτό έδειξε ότι και άλλοι υποδοχείς, πιθανώς εκείνοι που ανιχνεύουν διοξείδιο του άνθρακα, αντισταθμίζουν αυτή την απώλεια.

Ο DeGennaro και οι συνεργάτες αναζήτησαν και άλλα πράγματα, ξεκινώντας από έναν υποδοχέα που ονομάζεται Ir8a. Ο ρόλος του δεν ήταν ακόμη σαφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γαλακτικό οξύ

Οι ερευνητές έβαλαν κουνούπια, που είχαν παραχθεί έτσι ώστε να στερούνται τον υποδοχέα Ir8a, σε θαλάμους όπου εκτέθηκαν σε διάφορους συνδυασμούς διοξειδίου του άνθρακα, γαλακτικού οξέος, θερμών θερμοκρασιών και εθελοντών. 

Παρακολουθώντας τι έλκει τα κουνούπια υπό αυτές τις διαφορετικές συνθήκες, οι ερευνητές έκαναν μια απλή δοκιμασία συμπεριφοράς για το αν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο γαλακτικό οξύ. Και δεν μπορούσαν.

Το γαλακτικό οξύ ταυτοποιήθηκε πριν από δεκαετίες ως ένα από τα σημαντικά μηνύματα στον ανθρώπινο ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια. Αλλά μέχρι τώρα, δεν ήταν ξεκάθαρο πώς τα κουνούπια το αντιλαμβάνονται. Η γνώση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε απωθητικά που παρεμποδίζουν την κανονική λειτουργία του Ir8a ή βοηθούν στην κατασκευή αποτελεσματικών παγίδων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης