Θάνος Ξυδόπουλος

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το περπάτημα επιπλέον 500 βημάτων την ημέρα σχετίστηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού ή καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε στις επιστημονικές συνεδρίες της American Heart Association.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα βήματα είναι ένας εύκολος τρόπος για τη μέτρηση της σωματικής δραστηριότητας και περισσότερα καθημερινά βήματα συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης επεισοδίου που σχετίζεται με καρδιαγγειακή νόσο σε ηλικιωμένους», δήλωσε η Erin E. Dooley, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας. στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και επικεφαλής της μελέτης. «Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε ενήλικες πρώιμης έως μέσης ηλικίας με ημερήσιους στόχους 10.000 ή περισσότερων βημάτων, κάτι που μπορεί να μην είναι εφικτό για τα ηλικιωμένα άτομα».

Οι συμμετέχοντες στην τρέχουσα ανάλυση ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης μελέτης 15.792 ατόμων, της ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities). Η μελέτη αξιολόγησε δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν την διετία (2016-17 για να αξιολογήσει τη πιθανή συσχέτιση μεταξύ του ημερήσιου αριθμού βημάτων και της καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 452 συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν μια συσκευή – επιταχυνσιόμετρο- που φοριόταν στο ισχίο, που μετρούσε καθημερινά τα βήματά τους. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 78 ετών. Οι συσκευές φορέθηκαν για τρεις ή περισσότερες ημέρες, για δέκα ή περισσότερες ώρες και ο μέσος αριθμός βημάτων ήταν περίπου 3.500 την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης 3,5 ετών, το 7,5% των συμμετεχόντων παρουσίασε ένα συμβάν καρδιαγγειακής νόσου, όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάλυση διαπίστωσε:

  • Σε σύγκριση με αυτούς που έκαναν λιγότερα από 2.000 βήματα την ημέρα, όσοι έκαναν περίπου 4.500 βήματα την ημέρα είχαν 77% χαμηλότερο παρατηρούμενο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο.
  • Σχεδόν το 12% των ηλικιωμένων με λιγότερα από 2.000 βήματα την ημέρα είχαν καρδιαγγειακό επεισόδιο, σε σύγκριση με το 3,5% των συμμετεχόντων που περπατούσαν 4.500 βήματα την ημέρα.
  • Κάθε επιπλέον 500 βήματα ανά ημέρα συσχετίστηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

«Είναι σημαντικό να διατηρούμε τη σωματική μας δραστηριότητα καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο, οι καθημερινοί στόχοι βημάτων πρέπει επίσης να είναι επιτεύξιμοι. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι κάθε 500 βήματα περπατήματος είχε ισχυρό όφελος για την υγεία της καρδιάς», είπε η Dooley.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης