Ομάδα Αιγυπτίων ερευνητών ανακάλυψε ότι Ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα ιχθυέλαια μείωσε το μέγεθος καρκινικού όγκου σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια και κατέστησε φάρμακο χημειοθεραπείας περισσότερο ισχυρό, μειώνοντας τις παρενέργειές του, ανακοίνωσε. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Cell Division», ενισχύουν τις ενδείξεις ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται σε τροφές όπως ο σολομός.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Mansoura της Αιγύπτου εξέτασαν πώς ένα Ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, το δεικοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), επηρεάζει συμπαγείς όγκους ποντικών και πόσο καλά συνδέεται με το φάρμακο χημειοθεραπείας σισπλατίνη. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ένα νέο επωφελές φαρμακευτικό σχήμα στον έλεγχο όγκων βασισμένο στο συνδυασμό σισπλατίνης και πιθανόν άλλων φαρμάκων χημειοθεραπείας με DHA. Το DHA παρουσίασε δικά του χημειοπροστατευτικά αποτελέσματα, ενώ επίσης αύξησε αυτά της σισπλατίνης.
Στην έρευνα, η ομάδα του El-Mowafy ανακάλυψε ότι σε μοριακό επίπεδο, το DHA μειώνει τη συσσώρευση λευκών αιμοσφαιρίων, συστημικής φλεγμονής και μιας επιβλαβούς κατάστασης που χαρακτηρίζεται από μειωμένα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Όλα τα παραπάνω έχουν συσχετιστεί με ανάπτυξη όγκων. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα λιπαρά οξέα μείωσαν την τοξικότητα και τη βλάβη στο νεφρικό ιστό που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία.

