Ζήσης Ψάλλας

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ερωτήματα που τίθενται σήμερα στην κοινότητα υγείας είναι αν μπορείτε να είστε υπέρβαροι και συγχρόνως υγιείς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tο βάρος ενός ατόμου δεν λέει πάντα την πλήρη ιστορία της υγείας του. Ενώ το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος ασθένειας ενός ατόμου δεν συνδέεται με το βάρος, αλλά με το σωματικό λίπος και το πού αυτό κατανέμεται στο σώμα. Ενώ οι τιμές του ΔΜΣ παρέχουν ένα σημείο εκκίνησης για την αξιολόγηση του σωματικού λίπους, ο ΔΜΣ δεν είναι μια ακριβής μέτρηση της υγείας επειδή δεν εξηγεί πού κατανέμεται το λίπος στο σώμα.

Τα άτομα με υψηλή ποσότητα σπλαχνικού λίπους -ένας τύπος ιδιαίτερα ανθυγιεινού λίπους που αποθηκεύεται γύρω από το στομάχι, κοντά στα όργανα- διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ασθένειας από τα άτομα που συγκρατούν σωματικό λίπος γύρω από τους γοφούς τους.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι οι μύες είναι πολύ πιο πυκνοί από το λίπος -ένα άλλο πράγμα που ο ΔΜΣ δεν μπορεί να μετρήσει. Επομένως, εάν μια τιμή ΔΜΣ σας κατατάσσει ως υπέρβαρους ή παχύσαρκους, αλλά είστε σωματικά ικανοί, έχετε υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής και λίπος αποθηκευμένο γύρω από τους γοφούς σας, θα μπορούσατε να είστε πιο υγιείς από κάποιον με ΔΜΣ στο «φυσιολογικό» εύρος αν δεν ασκείται και δεν ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχουμε εξαρτηθεί να πιστεύουμε ότι το υπερβολικό βάρος συνδέεται άμεσα με το να είμαστε αδρανείς. Αλλά είναι η αδράνεια, όχι το βάρος, αυτό που επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα της φυσικής μας κατάστασης. Πράγματι, πολυάριθμες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει τεστ άσκησης για να δείξουν ότι ορισμένοι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν υψηλά επίπεδα καρδιαγγειακής ικανότητας και δύναμης. Η διαφορά; Αυτοί οι άνθρωποι ασχολούνται συστηματικά με τη σωματική δραστηριότητα.

Η τακτική άσκηση θα βελτιώσει τη φυσική σας κατάσταση, ανεξάρτητα από το βάρος σας. Απαιτούνται 30 λεπτά άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα για να είστε υγιείς και δραστήριοι. 

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά οι υγιεινές συμπεριφορές -όχι το βάρος- μας κάνουν υγιείς. Ενώ η κατανόηση και η διαχείριση της σχέσης μεταξύ του βάρους και της υγείας μας είναι σημαντική, πρέπει να θυμόμαστε ότι και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την καλή υγεία. Κορυφαία μεταξύ αυτών είναι η άσκηση, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η μείωση του στρες και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μας.

Μπορείτε να κάνετε πολλά απλά πράγματα αυτή τη στιγμή για να υποστηρίξετε τη γενική σας υγεία, ανεξάρτητα από το βάρος σας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης