Έξι οσκαρικές υποψηφιότητες για την ταινία «Spotlight: Όλα στο Φως» του Τομ Μακάρθι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλαμβάνοντας διευθυντής της «Boston Globe» το 2001, ο Μάρτι Μπάρον (Λεβ Σράιμπερ) αναθέτει στην «Spotlight», μια ειδική ομάδα ρεπόρτερ της εφημερίδας, να διερευνήσει την υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς της τοπικής αρχιεπισκοπής. Αρχίζοντας την έρευνα, οι τέσσερις δημοσιογράφοι ανακαλύπτουν πως έχουν μπροστά τους ένα τεράστιο σκάνδαλο.

H ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία της βραβευμένης με Pulitzer μάχιμης δημοσιογραφικής ομάδας «Spotlight», της εφημερίδας Boston Globe.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2002, το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σόκαρε την κοινή γνώμη της Βοστώνης στις Η.Π.Α. αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας στο οποίο εμπλέκονταν πάνω από 70 ιερείς. Δεκάδες παιδιά φέρεται να είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά για περισσότερες από τρεις δεκαετίες μέσω ενός αρρωστημένου κυκλώματος. Οι Walter «Robby» Robinson (Michael Keaton), Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams), Michael Rezendes (Mark Ruffalo) και Matt Carroll (Brian d’Arcy James), μέλη του Spotlight, είχαν το θάρρος να ξεσκεπάσουν το σκάνδαλο και να έρθουν αντιμέτωποι με το νοσηρό κομμάτι της παντοδύναμης καθολικής εκκλησίας.

Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή της αληθινής Δημοσιογραφίας. Όταν η εφημερίδα επιτελεί τον ρόλο της και γίνεται ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των πολιτών με κύριο μέλημα της την αποκάλυψη της αλήθειας και μόνο. Μια ταινία καθηλωτική που διηγείται με τόλμη, μια αληθινή ιστορία διαφθοράς ιερέων που προκάλεσε σεισμό στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας φτάνοντας μέχρι το Βατικανό.

Η δημοσιογραφική ομάδα «spotlight» με όπλο την ηθική και την ακεραιότητα, κατόρθωσε να βρει στοιχεία και να φέρει στο φως ένα τεράστιο σκάνδαλο που είχε αποσιωπηθεί ακόμη και από παλιούς δημοσιογράφους της Globe που πριν από χρόνια δεν είχαν δείξει ενδιαφέρον για τις καταγγελίες που είχαν γίνει.

Μια εξαιρετικά έμπειρη ομάδα δημοσιογράφων ξεκινά έρευνα πάνω σε φαινομενικά τυχαίες μεταθέσεις ιερέων ύστερα από καταγγελίες κακοποίησης παιδιών και έτσι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την αποκάλυψη ενός σκανδάλου μεγατόνων που κάνει την καθολική εκκλησία να ντρέπεται.

Απώτερος σκοπός της έρευνας είναι να αποδειχθεί η ύπαρξη του μηχανισμού συγκάλυψης των γεγονότων και όχι μόνο η προβολή και νομική καταγγελία αυτών των συγκεκριμένων κακοποιήσεων.

Στην ταινία, πραγματικός πρωταγωνιστής είναι η έρευνα και η προσπάθεια να λάμψει η αλήθεια.

Μια συγκινητική ταινία που από τη μια σοκάρει με τις αποκαλύψεις της και από την άλλη δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι υπάρχουν και ακαίρεοι δημοσιογράφοι που αγωνίζονται για την αλήθεια και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Δραματική
Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Τομ Μακάρθι με τους: Μαρκ Ράφαλο, Μάικλ Κίτον, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Λιβ Σράιμπερ

Δείτε το τρέιλερ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης