της Ελένης Καρφοπούλου 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπεριφορές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους

 Αν και είναι σχετικά εύκολο για τους περισσότερους να αδυνατίσουμε, το πρόβλημα εμφανίζεται μετά, όταν η δίαιτα «τελειώνει» και η ζυγαριά αρχίζει να ανεβαίνει, κάτι που είναι γνωστό ως φαινόμενο γιο-γιο. Είναι, όμως, τελικά συχνό αυτό το φαινόμενο; Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να μην ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε;

Εκείνοι που τα κατάφεραν μας δίνουν τις απαντήσεις! Η μελέτη MedWeight του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου εξετάζει τις συνήθειες ατόμων που έχασαν κατά μέσο όρο 20 κιλά, βρίσκονται στο νέο μειωμένο τους βάρους περισσότερα από 4,5 χρόνια και συνεχίζουν με επιτυχία! Τι κάνουν λοιπόν αυτοί που έχουν διατηρήσει επιτυχώς το νέο τους βάρος; Να τι μας είπαν…

  •   Για να χάσουν βάρος, έκαναν αλλαγές τόσο στη διατροφή, όσο και στην άσκηση, ενώ εξακολουθούν να δίνουν έμφαση στην άσκηση, περπατώντας περίπου 3 ώρες την εβδομάδα. Επιπλέον οι άνδρες φαίνεται ότι εκτός από περπάτημα κάνουν και αρκετή άσκηση υψηλής έντασης, δηλαδή οργανωμένα σπορ, γυμναστήριο, τρέξιμο κ.λπ. Αντίθετα, οι περισσότεροι από αυτούς που ξαναπήραν βάρος μας είπαν ότι έκαναν μόνο δίαιτα.  
  • Ζυγίζονται τακτικά, συνήθως 1 φορά την εβδομάδα. Ανέφεραν ότι η ζύγιση είναι σημαντική στην προσπάθεια ρύθμισης του βάρους τους. Αντίθετα, αυτοί  που ξαναπαίρνουν βάρος συχνά αποφεύγουν τη ζυγαριά…
  • Καταναλώνουν περισσότερα γεύματα στο σπίτι και λιγότερα στο δρόμο, ενώ παράλληλα αποφεύγουν το φαγητό «απέξω». Επίσης, η συνήθεια να καταναλώνει κανείς σνακ ενώ παράλληλα ασχολείται με διάφορες μικροδουλειές παρατηρήθηκε πιο συχνά στα άτομα που ξαναπήραν βάρος σε σχέση με αυτούς που επιτυχώς το διατήρησαν. Φαίνεται δηλαδή ότι οι διατηρούντες αποφεύγουν το τσιμπολόγημα, και προτιμούν να τρώνε τα γεύματά τους «συνειδητά»: για παράδειγμα, τρώνε πρωινό στο σπίτι, πριν ξεκινήσουν τη μέρα τους, και όχι στο γραφείο, μισοδουλεύοντας – μισοτρώγοντας.
  • Οι άνδρες που ασχολούνταν με την παρασκευή του φαγητού στο σπίτι, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τα κιλά που έχασαν! Η ενασχόληση με την μαγειρική οδηγεί σε καλύτερες διατροφικές γνώσεις, πιο αποτελεσματικό έλεγχο της μερίδας στο πιάτο, και μεγαλύτερη κατανάλωση σπιτικού φαγητού.
  • Ασχολούνται με χόμπι και κοινωνικές δραστηριότητες (βγαίνουν έξω με φίλους, ασχολούνται με κάποιο χόμπι, κ.λπ.). Οι διάφορες αυτές ασχολίες ίσως βοηθάνε στην προσπάθεια ρύθμισης του βάρους, πιθανώς μειώνοντας το ρόλο του φαγητού ως διασκέδαση.
  • Κοιμούνται καλά! Δηλαδή, δεν κοιμούνται απαραίτητα περισσότερες ώρες, αλλά έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου.
  • Δεν βλέπουν τα πράγματα με τη λογική «άσπρο – μαύρο». Αντί να πουν «τώρα κάνω δίαιτα, τώρα δεν κάνω», λένε «άλλαξα τρόπο ζωής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεπώς, κάποιες συμπεριφορές-κλειδιά για να διατηρήσετε την απώλεια είναι η γυμναστική, η τακτική ζύγιση, η μείωση του έτοιμου φαγητού απέξω, ο έλεγχος του τσιμπολογήματος και τα «συνειδητά» γεύματα, και ο καλός ύπνος!

Η μελέτη MedWeight είναι σε εξέλιξη, με σκοπό να εντοπίσει και άλλες συνήθειες που συμβάλλουν στη διατήρηση της απώλειας βάρους.

Εάν έχετε χάσει βάρος και το διατηρείτε, πείτε μας πώς τα καταφέρατε συμμετέχοντας κι εσείς!

Εάν χάσατε στο παρελθόν βάρος αλλά ξαναπήρατε κιλά, η εμπειρία σας μάς είναι πολύτιμη. Πείτε μας τι συνέβη συμμετέχοντας στη μελέτη!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης