Μέχρι το Παγκράτι ακούστηκε η ισχυρή έκρηξη που στις 5.55 το πρωί συντάραξε το κέντρο της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα αυτοκίνητο μάρκας Nissan, το οποίο είχε κλαπεί στις 5 Απριλίου από την Καισαριανή, φορτωμένο με 75 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδα ανατινάχθηκε κοντά στην Τράπεζα της Ελλάδος, επί της οδού Αμερικής 3, ενώ το ωστικό κύμα που προκλήθηκε από την έκρηξη επέφερε ζημιές σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων.

Όπως διαπιστώθηκε, η πυροδότηση έγινε με ωρολογιακό μηχανισμό (χρήση χρονοδιακόπτη ή ρολογιού), ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ο δράστης άφησε ανοικτή την πόρτα του αυτοκινήτου, πριν απομακρυνθεί από το σημείο. Πηγή της αστυνομίας αναφέρει πως ήταν ευτύχημα που ο δρόμος, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, δεν ήταν στενός και έτσι το ωστικό κύμα διοχετεύτηκε στη συνέχεια προς την οδό Πανεπιστημίου.

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα από άγνωστο άνδρα στο zougla.gr και στην Εφημερίδα των Συντακτών. Στο σημείο της έκρηξης έσπευσαν άνδρες της αστυνομίας και απέκλεισαν την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, τις έρευνες ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, άνδρες της οποίας από το πρωί συλλέγουν στοιχεία προκειμένου να φθάσουν στους δράστες. Στο μικροσκόπιο της Υπηρεσίας έχουν μπει τα υπολείμματα από το αυτοκίνητο καθώς και το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες που είναι τοποθετημένες σε κτήρια της περιοχής.

Η στιγμή της έκρηξης

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν έναν εκκωφαντικό θόρυβο στις 5.55. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στην αριστερή πλευρά της οδού Αμερικής, μπροστά από τα γραφεία της τρόικας και απέναντι ακριβώς από το κτήριο όπου στεγάζεται η ΤτΕ.

Ο οδηγός του Ι.Χ. το άφησε ξεκλείδωτο τα ξημερώματα της Πέμπτης και απομακρύνθηκε τρέχοντας. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκε σε μία μοτοσικλέτα, η οποία τον ακολουθούσε μέχρι να σταθμεύσει το αυτοκίνητο.

Μέσα στην τράπεζα υπήρχαν δύο φύλακες, οι οποίοι δεν τραυματίστηκαν. Από την έκρηξη έχουν σημειωθεί μόνο υλικές ζημιές, ενώ το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας, ωστόσο οι εικόνες δεν είναι καθαρές, καθώς εκείνη την ώρα επικρατούσε σκοτάδι.

Από το Ι.Χ. έχει μείνει μόνο η μηχανή. Κλειστή παραμένει η οδός Αμερικής, ενώ λίγα λεπτά πριν από τις 15.00 το μεσημέρι της Πέμπτης άνοιξαν η Σταδίου και η Πανεπιστημίου.

(Βίντεο ΑΝΤ1)

Eκτεταμένες υλικές ζημιές

Από την ισχυρότατη έκρηξη του παγιδευμένου με εκρηκτικά Ι.Χ. υπέστησαν υλικές ζημιές καταστήματα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας καθώς και το θέατρο «Αλίκη».

Οι υπεύθυνοι του θεάτρου ανακοίνωσαν ότι η παράσταση «Ψύλλοι στα αφτιά» ρίχνει αυλαία μέχρι νεωτέρας, καθώς στο κτήριο έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές. Στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι έχει υποστεί καταστροφή μέχρι και η βιτρίνα με τα προσωπικά αντικείμενα και τα κοστούμια της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Η κάμερα του zougla.gr κατέγραψε καρέ-καρέ τις ζημιές αλλά και την εξέλιξη των ερευνών στο κέντρο της Αθήνας:

Σπασμένα τζάμια στο κτήριο επί της Πανεπιστημίου

Ζημιές σε κατάστημα 200 μέτρα μακριά από το σημείο της έκρηξης

Προηγήθηκαν δύο τηλεφωνήματα

Το zougla.gr δέχθηκε τα ξημερώματα τηλεφώνημα περί ύπαρξης παγιδευμένου με 75 κιλά εκρηκτικά σταθμευμένου αυτοκινήτου επί της οδού Αμερικής, μεταξύ των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στις 5.11 π.μ. έδωσε διορία 45 λεπτών και εντολή να εκκενωθούν όλα τα γύρω κτήρια. Ανάλογο τηλεφώνημα δέχθηκε και η Εφημερίδα των Συντακτών.

Τι αναφέρουν οι Αρχές

Για το περιστατικό η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει: «10-4-2014 υλικές ζημιές από έκρηξη σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην οδό Αμερικής στο κέντρο της Αθήνας. Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, προηγήθηκαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε ΜΜΕ».

Υπενθυμίζεται ότι παγιδευμένο αυτοκίνητο το οποίο ωστόσο δεν είχε εκραγεί, είχε εντοπιστεί στις 18 Φεβρουαρίου του 2009 έξω από τα γραφεία της Citibank στη διασταύρωση των οδών Αχαΐας και Τροιζηνίας στην Κηφισιά. Ήταν ένα κλεμμένο αυτοκίνητο Mazda, το πορτ μπαγκάζ του οποίου είχαν τοποθετηθεί φιάλες προπανίου με 60 κιλά εκρηκτικής ύλης. Οι δράστες είχαν αφήσει στον περίβολο το αυτοκίνητο και είχαν εγκαταλείψει το σημείο, ενώ δεν είχε υπάρξει προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Την ευθύνη είχε αναλάβει ο «Επαναστατικός Αγώνας».

Εν τω μεταξύ σαν σήμερα, Πέμπτη 10 Απριλίου, το 2010 είχε συλληφθεί ο Νίκος Μαζιώτης για εμπλοκή του στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Παράλληλα, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν η συγκεκριμένη επίθεση στην οδό Αμερικής να συνδέεται και με την προγραμματισμένη έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές μετά από τέσσερα χρόνια.

Ενδιαφέρον από τα ξένα ΜΜΕ

Την ίδια ώρα, την ημέρα που η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές και λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, το περιστατικό προκαλεί το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα τηλεφώνησε εκπρόσωπος της γαλλικής έκδοσης του Euronews, προκειμένου να μάθει λεπτομέρειες για την έκρηξη.

Σπασμένη τζαμαρία καταστήματος

Αποκλεισμένη η οδός Πανεπιστημίου

Αποκλεισμένη η Σταδίου

Πυροσβεστικά σπεύδουν στο σημείο της έκρηξης

Αποκλεισμένη η Πανεπιστημίου

Ακούστε τι δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο zougla.gr:

Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή

Εκτεταμένες υλικές ζημιές

Πυροτεχνουργοί ελέγχουν ό,τι απέμεινε από το παγιδευμένο αυτοκίνητο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης