Η zougla.gr βρίσκεται στα Τρίκαλα και με απευθείας συνδέσεις μεταδίδει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποστολή Τρίκαλα: Αλεξία Κοσμά – Παναγιώτης Σαγκούρης

Πολεμικό σκηνικό θυμίζει η κατάσταση στις φυλακές Τρικάλων μετά την εκδήλωση επίθεσης από άγνωστο αριθμό κακοποιών εναντίον του περιβόλου της φυλακής στις 20.30 της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να έχουν δραπετεύσει έντεκα κρατούμενοι, κατά πάσα πιθανότητα αλβανικής καταγωγής, και να έχουν τραυματιστεί σοβαρά δύο ειδικοί φρουροί, ο ένας εκ των οποίων βρίσκεται στην εντατική του νοσοκομείου Τρικάλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έντεκα άνδρες, που κατηγορούνται για κλοπές και ληστείες, απέδρασαν σε συνθήκες πολεμικής επιχείρησης.

(Μαρτυρίες – σοκ στην κάμερα της zougla.gr)

Στις 07.30 -κατά άλλους λίγο νωρίτερα- μονάδα των ΕΚΑΜ που είχε έρθει από την Αθήνα επενέβη στο εσωτερικό της φυλακής και προχώρησε σε καταμέτρηση των φυλακισμένων που βρίσκονται στα κελιά τους, έτσι ώστε να καταστεί σαφές πόσοι απέδρασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η καταμέτρηση των κρατουμένων ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10.30. Από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου δύο ελικόπτερα της αστυνομίας «χτενίζουν» την ευρύτερη περιοχή.

(Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από τις φυλακές)

Έξω από τις φυλακές, σε πολύ κοντινή απόσταση, έχουν βρεθεί χειροβομβίδες και για τον λόγο αυτό πυροτεχνουργοί του Ελληνικού Στρατού θα μεταβούν στο σημείο και με ελεγχόμενη έκρηξη θα τις εξουδετερώσουν.

(Ζωντανή σύνδεση με Τρίκαλα – Νίκος Σαλέπης, δημοσιογράφος trikalaola.gr)

Εκτός από τις χειροβομβίδες, εντοπίζονται παντού κάλυκες.

(Σύνδεση με Τρίκαλα – Κώστας Αργυρούσης, δημοσιογράφος Ράδιο Ζυγός)

Στα Τρίκαλα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Στις φυλακές Τρικάλων μετέβη λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Μαζί του είναι ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης και ο γενικός γραμματέας Μαρίνος Σκανδάμης.


(Ο Αντώνης Ρουπακιώτης στις φυλακές Τρικάλων)


(Σωφρονιστικοί υπάλληλοι ενημερώνουν τον υπουργό)

Στις 17.30 θα προχωρήσει σε επίσημες δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Χρήστος Παρθένης.

Το χρονικό της επίθεσης – Έπεφταν ακατάπαυστα πυροβολισμοί

Το χρονικό της σύγκρουσης στο σωφρονιστικό κατάστημα θυμίζει ταινία του Χόλιγουντ. Στις 20.30 δύο κλειστού τύπου βαν πλησίασαν τις φυλακές και άγνωστοι με καλάσνικοφ άρχισαν να πυροβολούν με στόχο τις σκοπιές και τους φρουρούς.

Η επιχείρηση ήταν τέλεια οργανωμένη. Κρατούμενοι στην πτέρυγα όπου βρίσκονται κυρίως κακοποιοί αλβανικής καταγωγής κατάφεραν να ανοίξουν τα κελιά τους και να ανέβουν στην ταράτσα του κτιρίου, οπλισμένοι επίσης με καλάσνικοφ. Τα εν λόγω όπλα εικάζεται ότι περιέχονταν σε σάκο ο οποίος είχε πέσει από το ελικόπτερο που περίπου πριν από δύο εβδομάδες επιχείρησε να βοηθήσει στην απόδραση του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού. Οι κρατούμενοι έφτιαξαν αυτοσχέδια σκοινιά από σεντόνια και με αυτά κατάφεραν να αποδράσουν.

Σημειώθηκε πραγματική μάχη, με τα συνδυασμένα πυρά των κακοποιών εντός και εκτός φυλακής, και τη φρουρά να προσπαθεί να αναχαιτίσει την απόδραση. Πληροφορίες όμως από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί πειστήρια στον εσωτερικό χώρο των φυλακών -δηλαδή κάλυκες και σφαίρες- που να επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε αντίστοιχη δράση εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.


(Φωτογραφία-ντοκουμέντο)

Από την πρώτη στιγμή τραυματίστηκαν σοβαρά δύο ειδικοί φρουροί. Πρόκειται για τον 40χρονο Κώστα Καρρά και τον 37χρονο Δημητρίου Μιχαήλ – ο ένας έφερε τραύματα στην κοιλιακή χώρα. Μεταφέρθηκαν και οι δύο στο νοσοκομείο και στη συνέχεια στο χειρουργείο. Προς το παρόν η κατάσταση του ενός φρουρού -που τραυματίστηκε σοβαρότερα και παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)- κρίνεται σταθερή. Σημειώνεται μάλιστα ότι έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Τα πυρά συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. 

Βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί από τις φυλακές:

Μονάδα των ΕΚΑΜ ξεκίνησε περίπου στις 21.00 για να φτάσει οδικώς από την Αθήνα στις φυλακές Τρικάλων, δεδομένου ότι δεν υπήρχε δυνατότητα άμεσης μεταφοράς της με ελικόπτερο του στρατού.

Η συγκεκριμένη μονάδα έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες στα Τρίκαλα και, αφού πήρε θέση, προχώρησε σε αντεπίθεση στο εσωτερικό των φυλακών, προκειμένου να εξουδετερώσει τον ένοπλο «φύλακα» των κρατουμένων, ο οποίος εξακολουθούσε να πυροβολεί κατά των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Μέχρι εκείνη την ώρα, το μόνο σίγουρο ήταν ότι τουλάχιστον πέντε κρατούμενοι είχαν δραπετεύσει.



Το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων:

Πρωτοφανή ένοπλη επίθεση στρατιωτικού τύπου με καλάσνικοφ και ρίψη χειροβομβίδων που εξερράγησαν δέχθηκε το Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων χθες το βράδυ περί τις 8.30 μ.μ. και ώρα που οι κρατούμενοι δεν είχαν ακόμη εισέλθει στα κελιά τους.

Άγνωστοι δράστες χωρισμένοι σε δυο ομάδες, με δυο οχήματα και βαρύτατο οπλισμό, άνοιξαν πυρ κατά των σκοπών εξωτερικής φρούρησης, αλλά και κατά του οχήματος της περιπόλου του σωφρονιστικού καταστήματος που βρισκόταν έξω από αυτό και το οποίο βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Επίσης, πυρά δέχθηκαν όχημα της Αστυνομίας που είχε διατεθεί για την ενέργεια ελέγχων σε κοντινό σημείο και προσέγγιζε το Κατάστημα Κράτησης, καθώς και έτερο σταθμευμένο έξω από αυτό περιπολικό.

Κατά την ανταλλαγή των σφοδρών πυρών που διήρκεσαν πλέον της μισής ώρας και μετέτρεψαν την περιοχή σε πεδίο μάχης τραυματίστηκαν στην κοιλιακή χώρα δυο εξωτερικοί φρουροί, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Όπως διαπιστώθηκε, 11 αλλοδαποί κρατούμενοι για εγκλήματα ληστειών και κλοπών κατάφεραν να αποδράσουν από τη Γ2 πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης εκμεταλλευόμενοι την ένοπλη συμπλοκή των αγνώστων δραστών με τις εκεί ευρισκόμενες δυνάμεις.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα – Άννα Μορφούλη

Διαβάστε επίσης:

Οργανωμένη απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων
, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013, 23:33

Απόπειρα απόδρασης του Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013, 17:33

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης