Χρειάστηκαν τρεις απόπειρες προκειμένου ο κινηματογράφος «Άστρον», επί της Λεωφόρου Κηφισίας στους Αμπελόκηπους, να «πείσει» το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) για την αξία της διατήρησής του. Μετά τη διπλή αρνητική γνωμοδότηση του 2011, ο ιστορικός κινηματογράφος κηρύχθηκε τελικά διατηρητέο μνημείο.

Το θέμα επανήλθε στο ΚΣΝΜ, καθώς παρήλθε το διάστημα του ενός έτους που ορίζει ο νόμος χωρίς να υπογραφεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου από τον τότε υπουργό Πολιτισμού. Η περίπτωση του κινηματογράφου «Άστρον», έργου του 1956 του αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη και του σκηνογράφου Μάριου Αγγελόπουλου, είχε συζητηθεί τον Ιούλιο του 2011, οπότε και τα μέλη του Συμβουλίου μοιράστηκαν στα δύο και η αρνητική γνωμοδότηση προέκυψε από τη διπλή ψήφο του προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την τότε απόφαση, πρόκειται για ανενεργό κινηματογράφο, που σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, καθώς δεν λειτουργεί από το 2008 και έχουν αφαιρεθεί καθίσματα και μηχανήματα, ενώ έχει υποστεί και μεγάλες εσωτερικές αλλοιώσεις.

Η αρνητική γνωμοδότηση δημιούργησε αντιδράσεις από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, από φορείς – όπως ο Δήμος Αθηναίων, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και από πολίτες. Μάλιστα, από το 2011 έως σήμερα συγκεντρώθηκαν περίπου 3.000 υπογραφές πολιτών για τη διάσωση του κινηματογράφου.

Στην τελευταία συνεδρίασή τους, τα μέλη του Συμβουλίου γνωμοδότησαν με οκτώ ψήφους υπέρ – έναντι τριών κατά – της κήρυξης του κινηματογράφου ως διατηρητέου μνημείου. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, το κτήριο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κινηματογράφου που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ’50 για να λειτουργήσει αποκλειστικά ως κινηματογράφος με τη συνεργασία αρχιτέκτονα για το εξωτερικό κέλυφος και τον χώρο της εισόδου και σκηνογράφου για τον εσωτερικό χώρο. Επίσης, λειτούργησε για πολλά χρόνια συνιστώντας αναγνωρίσιμο τοπόσημο για την πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής.

Αποχαρακτηρισμός του κινηματογράφου «Αττικόν»

Αντίθετη εξέλιξη είχε η περίπτωση του θερινού κινηματογράφου «Αττικόν» στην οδό Κυψέλης 90, στην Αθήνα, που είχε χαρακτηριστεί το 1995 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ιστορικός τόπος, καθώς στη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ αποφασίστηκε ο αποχαρακτηρισμός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης