Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης – Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος

Από τη Δευτέρα 12 έως και την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, διεξάγεται στην Ανδραβίδα η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2018». Με ορμητήριο την 117 Πτέρυγα Μάχης αεροσκάφη από 7 διαφορετικές χώρες ασκούνται σε σενάρια αεροπορικών αποστολών και πτητικής μάχης.  


Αντικειμενικός σκοπός της Άσκησης είναι να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα Τρίτη οι αεροπορικές αποστολές περιλάμβαναν πτήσεις στο ανατολικό Αιγαίο, στα όρια του FIR Αθηνών, καθώς και προσβολές θαλάσσιων στόχων στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου, ενέργειες με ιδιαίτερο συμβολικό για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

 Δείτε εντυπωσιακές εικόνες που κατέγραψε ο φακός του zougla.gr:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 

​Καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν ελαχιστοποιηθείΗ άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος» η οποία ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια με λίγες συμμετοχές, σταδιακά επεκτάθηκε με χώρες εντός και εκτός ΝΑΤΟ να δηλώνουν συμμετοχή για να εκπαιδευτούν οι ιπτάμενοι τους. Η άσκηση φιλοδοξεί να γίνει η πιο ανταγωνιστική στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο, και παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς επίσης και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.

Στον «Ηνίοχο 2018» συμμετέχουν οι παρακάτω χώρες με τους ακόλουθους τύπους αεροσκαφών:

Ελλάδα: F-16 BLOCK 30/50/52+/M, F-4, M-2000, EMB-145H AEW&C
ΗΠΑ: F-15
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: MIRAGE 2000-9
Ηνωμένο Βασίλειο:Eurofighter Typhoon FGR4
Ιταλία: TORNADO
Ισραήλ: 4 F-16
Κύπρος: AW-139

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό, σιγουρεύει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία:

-Καταστολή του συστήματος Αεράμυνας – Interdiction of Air Defense Systems (IADS).
-Προσβολή Αεροδρομίου.
-Προσβολή Ειδικών Στόχων /Αεροπορική Απομόνωση (Γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό).
-Προσβολής Στόχων επιφανείας.
-Προστασία Αεροσκαφών Υποστήριξης (Slow Mover).
-Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue ).

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν ελαχιστοποιηθεί. Σήμερα δε ένα τουρκικό CN-235 προέβη σε 2 παραβάσεις και 2 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, το οποίο αναγνωρίστηκε αμέσως από τα ελληνικά μαχητικά κατά πάγια πρακτική. 

Παρουσία του υπουργού Πάνου Καμμένου και των πρεσβευτών οι σημερινές ασκήσεις

Την ενημέρωση παρακολούθησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), κ. Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, η Πρέσβης του Κράτους του Ισραήλ στην Αθήνα, κα. Irit Ben-Abba, ο Πρέσβης της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Efisio Luigi Marras, o Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα, κ. Geoffrey R. Pyatt, ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, κ. Farid Monib, η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, κα. Kate Smith και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα, κ. Mohamed Meer Abdalla Yousif Alraeesi, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, Ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και οι Ακόλουθοι Άμυνας συμμαχικών χωρών.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης ο ΥΕΘΑ βράβευσε τον Σμηναγό (Ι) Βασίλειο Καλογερίδη της 335 Μοίρας, καθώς και την 335 Μοίρα που πρώτευσαν σε τομείς της εκπαίδευσης, στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2018, του Tactical Leadership Programme (TLP).

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου:

«Σήμερα παρακολουθούμε μαζί την τελευταία ημέρα της Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2018». Χρόνο με το χρόνο, η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, με περισσότερες συμμετοχές, περισσότερα κράτη, περισσότερα αεροσκάφη και ουσιαστικά μετατρέπεται σε μία από τις σημαντικότερες ασκήσεις παγκοσμίως.

Είναι ίσως η πρώτη άσκηση που βλέπουμε ότι δεν συμμετέχουν μόνο συμμαχικές χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αλλά χώρες απ’ όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τις οποίες η Ελλάδα έχει δημιουργήσει και θα συνεχίσει να ενδυναμώνει πολύ ισχυρούς διμερείς αμυντικούς δεσμούς.

Μαζί χτίζουμε αυτό το μεγάλο άξονα σταθερότητας, προς τα βόρεια με τις βαλκανικές χώρες, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προς τα νότια με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία κ.ά.

Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, την ηγεσία, τους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Σμηνίτες για την πράγματι άριστη οργάνωση της Άσκησης. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το ΓΕΕΘΑ αλλά και τα Γενικά Επιτελεία Στρατού και Ναυτικού για τον συντονισμό σε αυτή την Άσκηση, που απέδειξε ότι η Ελλάδα – και λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών – μπορεί να αποτελέσει το κέντρο της στρατιωτικής αεροπορικής εκπαίδευσης.

Αυτός είναι ο στόχος μας. Ελπίζω πάρα πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τη δημιουργία του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού στρατιωτικού κέντρου Πολεμικής Αεροπορίας στην Πελοπόννησο, με καλεσμένες Πολεμικές Αεροπορίες συμμαχικών και φίλων χωρών.

Ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες, τους Πρέσβεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την κάλυψη αυτής της Άσκησης».

Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας για να παρακολουθήσει την άσκηση «Ηνίοχος 2018» βρέθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος είχε σύντομη συνομιλία με τον κ. Καμμένο.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Οι ΗΠΑ είναι πλήρως προσηλωμένες στο θέμα των δύο στρατιωτικών, είμαστε πολύ υποστηρικτικοί στην προσέγγιση που έχει η κυβέρνηση Τσίπρα για την διατήρηση της επικοινωνίας με την Τουρκία και ελπίζουμε ότι το θέμα αυτό θα επιλυθεί ταχέως».

Ο κ. Πάιατ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι «πολύ υπερήφανος» που η αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ μετέχει για άλλη μια φορά στην Ηνίοχος ’18. «Αυτή», είπε, «έχει γίνει μια σημαντική πολυεθνική άσκηση με ευρεία συμμετοχή από την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο αντανακλά τη φιλοδοξία μας για την Ελλάδα ως μια χώρα που οικοδομεί γέφυρες, ως ένας πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας»

«Βρισκόμουνα», πρόσθεσε, «στην Σούδα χθες, με το USS Carney και τον υποδιοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης στη διάρκεια ενημέρωσης για τη συμμετοχή του Carney στην άσκηση Άρτεμις (Artemis Strike) με τους Ισραηλινούς εταίρους μας, επομένως είναι ωραίο που έχουμε δύο διαδοχικές ευκαιρίες που να δείχνουν την σημασία της συνεργασίας μας με την Ελλάδα, την μεγάλη ικανότητα των Ελλήνων συμμάχων μας και την σύγκλιση των στρατηγικών μας συμφερόντων».

Την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας επισκέφθηκαν επίσης οι πρεσβευτές του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ και του Ισραήλ Ιρίτ Μπέν – ‘Αμπα.

Σε δηλώσεις που έκανε η Κέιτ Σμιθ ανέφερε: «Είναι μεγάλη μου η χαρά που συμμετέχουν αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας στην άσκηση “Ηνίοχος”. Οι πιλότοι μας συνεργάζονται με τους Έλληνες συνάδελφούς τους, σε δείγμα της αφοσίωσής μας, στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην άμυνα της περιοχής και συμμεριζόμαστε αυτή τη δέσμευση της Ελλάδας και όλων συμμάχων του ΝΑΤΟ που συνεργάζονται στην άσκηση “Ηνίοχος”. Αντιμετωπίζουμε όλοι μας προκλήσεις και απειλές στην περιοχή, αλλά βασιζόμενοι στην τεχνική αριστεία και στις κοινές αξίες μας, μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις απειλές».

Στο μεταξύ, με ανάρτησή της στο Twitter η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Κέιτ Σμι έγραψε: «Είναι μεγάλη χαρά που αεροσκάφη Typhoon της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχουν φέτος στην άσκηση Ηνίοχος 2018. Σε λίγο θα δω τους Βρετανούς πιλότους να συνεργάζονται με τους συναδέλφους τους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και με άλλους συμμάχους και φίλους».

Ανάρτηση στο Twitter έκανε και η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα: «Η πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν-Άμπα, ο ακόλουθος Άμυνας του Ισραήλ, πλοίαρχος, Tzvika Shahar και ο διοικητής δόγματος της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), Ταξίαρχος Amon Ein-Dar απολαμβάνουν την άριστη ελληνική φιλοξενία στο περιθώριο της πολυεθνικής άσκησης “Ηνίοχος 2018″».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης