Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έπειτα από τη συνάντησή τους το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο που προκαλούν προβλήματα στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την παρουσία των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο για τη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να σεβαστεί τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος κυρίως λόγω της τουρκικής στάσης στο Αιγαίο. Η Άγκυρα συνεχίζει να εγείρει αξιώσεις, θέτοντας εμπόδια στην επιχείρηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με αποτέλεσμα οι διακινητές να βρίσκουν ανοικτά περάσματα και να στέλνουν μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά.

Η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού έγινε λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση ηχητικού στο οποίο ακούγονται οι προειδοποιήσεις στελεχών του Λιμενικού Σώματος προς τουρκικό σκάφος να αποχωρήσει άμεσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η απάντηση των Τούρκων επιβαινόντων ήταν πως βρίσκονται εντός της τουρκικής επικράτειας.

«Η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι σαφές ότι δεν θα σταματήσουμε και τις σκληρές μας προσπάθειες να καταστήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματική τη συμφωνία» ξεκαθάρισε.

Από τη μεριά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες» και συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να βοηθήσει το ΝΑΤΟ στην επίλυση του προσφυγικού. Όπως είπε, οι επιχειρήσεις στο Αιγαίο έχουν αποτέλεσμα, καθώς ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που διασχίζουν τη θάλασσα έχει μειωθεί σημαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει πιστός σύμμαχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εδώ και δεκαετίες, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ επιχειρεί να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα, όπου η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει τις θέσεις της στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Παραβιάσεις στο Αιγαίο

Επί 12 λεπτά ελληνικό σκάφος του Λιμενικού προειδοποιούσε τουρκικό σκάφος ότι βρίσκεται σε ελληνικά χωρικά ύδατα, για να πάρει την απάντηση ότι τα χωρικά ύδατα στο σημείο είναι… τουρκικά. Το γεγονός συνέβη το πρωί της Πέμπτης στις Οινούσσες και καταγράφηκε από ψαρά, ο οποίος έβλεπε το τουρκικό περιπολικό στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Χίου alithia.gr, επί 12 λεπτά οι Έλληνες λιμενικοί αναφέρουν το στίγμα του τουρκικού πλοίου και το καλούν να εγκαταλείψει τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Παίρνουν την απάντηση ότι το στίγμα είναι… σωστό, αλλά τα νερά είναι… τουρκικά! Στις επανειλημμένες, δε, ερωτήσεις των Ελλήνων λιμενικών να τους πληροφορήσουν ποιον χάρτη χρησιμοποιούν δεν δίνουν καμία απάντηση!


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης