Στην αντισυνταγματικότητα της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, φαίνεται να κατατείνει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η πρώτη διάσκεψη που πραγματοποίησε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβλήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια για πρώτη φορά στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα (1-4% επι της σύνταξης) και μάλιστα αναδρομικά από το 2010. Θα ακολουθήσουν και άλλες διασκέψεις χωρίς να αποκλείεται τελικά να υπάρξει ανατροπή και ενδεχομένως αντίθετη τελική απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλειοψηφούσα άποψη εστίασε τις αντιρρήσεις της τόσο στον τρόπο υπολογισμού της παρακράτησης της επίμαχης εισφοράς όσο και στην αιτιολογία με την οποία επιβλήθηκε. Σε κάθε περίπτωση πάντως σημαντικοί είναι δύο παράμετροι στην κρίση των δικαστών.

Α) πως δεν θα υπάρχει αναδρομική ισχύ στην απόφαση, άρα δεν γεννάται θέμα ισοδυνάμων ή «μαύρης» τρύπας στον προυπολογισμό. Δηλαδή, η δικαστική απόφαση θα αποκλείει την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία έχει αποδοθεί από τους συνταξιούχους μέχρι την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας.

Β) Η τυχόν αποφαση αφορά στους συνταξιούχους του δημοσίου, οι οποίοι από τη δημοσίευση της απόφασης δεν θα πρέπει να καταβάλλουν την εισφορά. Δεν αφορά δηλ. όσους δεν έχουν προσφύγει στο δικαστήριο) τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τυχόν τέτοιας μορφής απόφασης όμως δημιουργεί σοβαρά ζητήματα και για τους άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους αφού Συμβούλιο της Επικρατείας και Άρειος Πάγος θα κληθούν επίσης να αποφανθούν , χωρίς να δεσμεύονται από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα αν εκδοθούν αντίθετες δικαστικές αποφάσεις το ζήτημα να επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3986 τον Ιούλιο του 2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2010 και από τους συνταξιούχους παρακρατείται 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και ανά κατηγορία συνταξιούχων, καθώς και ανάλογα με το σε ποιο φορέα εργάζονταν.

Οι προσφυγές αφορούν την εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ.). Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο ένας αντιπρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου ζητεί την επιστροφή του ποσού των 22.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους από την ημέρα κατάθεσης της αγωγής του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης