Με «καζάνι που βράζει» μοιάζει τις τελευταίες ώρες η Ειδομένη, όπου περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πρόχειρους καταυλισμούς, περιμένοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή για τρίτη διαδοχική ημέρα, την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι Σερβία και Σλοβενία θα κλείσουν οριστικά τα σύνορά τους. Στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στο προσφυγικό, οι χώρες της Βαλτικής σηκώνουν τους δικούς τους φράχτες προκειμένου να ανακόψουν ενδεχόμενο κύμα προσφύγων και μεταναστών μέσω της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εναλλαγή συναισθημάτων είναι συνεχής, με την απόγνωση να διαδέχεται την οργή και την απογοήτευση να συνοδεύεται από τον εκνευρισμό​

Η μετάθεση των οριστικών αποφάσεων -σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης– όσον αφορά στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών για τις 18 Μαρτίου, σε συνδυασμό με την αδιάλλακτη στάση της Αυστρίας και των κρατών της λεγόμενης «ομάδας Βίσεγκραντ», έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στα σύνορα Ελλάδας με ΠΓΔΜ. Ήδη, έχουν σημειωθεί εντάσεις στους καταυλισμούς, με ανθρώπους να έρχονται στα χέρια και να υπάρχουν τραυματισμοί.

Η εναλλαγή συναισθημάτων είναι συνεχής, με την απόγνωση να διαδέχεται την οργή και την απογοήτευση να συνοδεύεται από τον εκνευρισμό. Η καταρρακτώδης βροχή έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη διαμονή των προσφύγων και των μεταναστών, με τις λάσπες να έχουν καλύψει τα πάντα και τους εγκλωβισμένους να προσπαθούν να προστατευτούν με οποιοδήποτε μέσο (χαρτόκουτα, πλαστικές σακούλες, κλαδιά δέντρων). Την ίδια στιγμή η ανάγκη σε φαγητό, νερό, φάρμακα, σκηνές, υπνόσακους και αδιάβροχα είναι τεράστια, με τη συγκινητική προσφορά εθελοντών και ΜΚΟ να μην επαρκεί για την ανακούφιση των εξαθλιωμένων ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Δείτε φωτογραφίες








σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης