LIVE ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς. Ο Χατζηδάκης είναι φασίστας. Ντροπή, κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλε». Με αυτά τα λόγια οι εργαζόμενοι του μετρό απάντησαν -μέσω της κάμερας της Ζούγκλας- στην ανακοίνωση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη για το μέτρο της επιστράτευσης.

Μετά την ανακοίνωση, μάλιστα, της κυβέρνησης για επίταξη και τα τρόλεϊ -που μέχρι πριν από λίγο κινούνταν κανονικά- αποσύρονται από τους δρόμους του λεκανοπεδίου. Ο ΟΑΣΑ εξήγγειλε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και οχύρωση των εργαζομένων του στα αμαξοστάσια. Οι απεργοί οχυρώνονται στο αμαξοστάσιο, παραμένοντας αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Μετά την ολοκλήρωση της πεντάωρης σύσκεψης στο Μαξίμου)

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε σε δηλώσεις του ότι από την πρώτη στιγμή έγινε σαφές πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο. Παράλληλα, κατηγόρησε τους συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ πως αποφάσισαν «να ακολουθήσουν τον δρόμο της τυφλής σύγκρουσης και ακόμη περισσότερο να υιοθετήσουν αθέμιτες πρακτικές ως προς την απεργία και να μη σεβαστούν σαφέστατες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί, ούτε να παρακολουθήσει μια προσχηματική προσπάθεια δήθεν καλής θέλησης» είπε όσον αφορά στην πρόταση των απεργών να αναστείλουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις, αν παραμείνει σε ισχύ η υπάρχουσα ΣΣΕ μέχρι τη λήξη της μετενέργειας.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να προχωρήσουμε στο μέτρο της επίταξης» ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, γνωστοποιώντας ότι η σχετική εισήγησή του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό.

«Παράλληλα», πρόσθεσε, «η Δικαιοσύνη θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο με τις έρευνες που κάνει ως προς τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν και ως προς την περιφρόνηση των αποφάσεων των δικαστηρίων».

Oι απεργοί ζητούν την ισχύ της υπάρχουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) μέχρι τη λήξη της μετενέργειάς της και την έναρξη διαλόγου για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

«Κατανοώντας το επιβατικό κοινό και τις δυσκολίες μετακίνησής του, είμαστε διατεθειμένοι, εφόσον η κυβέρνηση δεσμεύεται για τα παραπάνω, να αναστείλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων Μετρό (ΣΕΛΜΑ), του Σωματείου Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό (ΣΗΑΜ), του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών και η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ.

Τι προβλέπει η διαδικασία της πολιτικής επιστράτευσης

Η πολιτική επιστράτευση κηρύσσεται με βάση το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης», το οποίο αναφέρει ότι κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση προκαλούμενη είτε από φυσικά ή από άλλα γεγονότα ή από ανωμαλίες κάθε φύσης και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση και τη διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Σε όσους καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διανέμονται «φύλλα πορείας» ή «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» και την ευθύνη για την παρακολούθηση της διαδικασίας έχουν οι κατά τόπους Αρχές.

Η άρνηση αποδοχής του «φύλλου πορείας» επισύρει ποινικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές ποινές. Στην περίπτωση αυτή κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το φύλλο πορείας συλλαμβάνεται και δικάζεται στο Αυτόφωρο.

Εφόσον απουσιάζει ο παραλήπτης του φύλλου πορείας, αυτό θυροκολλείται και αναλαμβάνει η Αστυνομία τον εντοπισμό του.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Την αντίθεσή της στο μέτρο της επίταξης εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης.

«Η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις».

Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη σχολιάζει επίσης ότι «οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων».

Ως την πιο ήπια απόφαση που μπορούσε να ληφθεί εκ μέρους της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ την απόφαση για επιστράτευση και επίταξη στο μετρό, καθώς, όπως προσθέτουν, υπάρχουν και σωματεία μέσα στο μετρό που προσανατολίζονται υπέρ του διαλόγου και θέλουν να δουλέψουν.

ΚΚΕ: «Πράξη ωμού αυταρχισμού η επίταξη»

«Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την επίταξη των απεργών εργαζομένων στο Μετρό αποτελεί πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Καλεί τον λαό να καταδικάσει την κυβέρνηση και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο μετρό και στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς όπως επισημαίνει «πρέπει να παραμείνουν όρθιοι και να μην υποκύψουν, ώστε να αποτύχουν ο αυταρχισμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία».

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία

Με γενικό μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας λόγω της απεργίας και των στάσεων εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι κάτοικοι της Αθήνας είναι αντιμέτωποι με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό, τα λεωφορεία, το τραμ και τον ηλεκτρικό, την ώρα που η κυβέρνηση και οι συνδικαλιστές βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση.


Συγκεντρωμένοι στα Σεπόλια οι εργαζόμενοι του μετρό

Η εισαγγελία αναμένεται μέχρι αύριο να έχει ολοκληρώσει την έρευνα των καταγγελιών για εργαζομένους οι οποίοι φέρονται να αμείβονται κανονικά κατά τις ημέρες της απεργίας έχοντας δηλώσει είτε κανονική άδεια είτε ασθένεια.

Από την άλλη πλευρά, οι συνδικαλιστές και οι απεργοί έχουν οχυρωθεί στο αμαξοστάσιο της «Αττικό Μέτρο» στα Σεπόλια και αφήνουν να εννοηθεί πως αναμένουν επίθεση των ΜΑΤ, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του μετρό απεργούν για 8η συνεχή ημέρα.

Στάσεις εργασίας στα υπόλοιπα Μ.Μ.Μ.

Οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα από τις 12.00 έως τις 16.00 να μην κυκλοφορεί κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς, πλην των τρόλεϊ.

Αναλυτικότερα:

– Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 12.00 έως τις 16.00.

– Τα λεωφορεία τραβούν χειρόφρενο από τις 11.00 μέχρι τις 17.00, που σημαίνει ότι η απόσυρση των οχημάτων θα ξεκινήσει από τις 10.00, ενώ η αποκατάσταση των δρομολογίων δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 18.00. Τα τρόλεϊ θα λειτουργήσουν κανονικά.


Από το βράδυ έχουν συγκεντρωθεί στο αμαξοστάσιο οι εργαζόμενοι

Πώς θα κινηθούν τα Μ.Μ.Μ. τις επόμενες ημέρες:

• την Τρίτη 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (η ώρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή)

• την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Παρά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης, οι απεργίες συνεχίζονται

Ανακοίνωση εργαζομένων της «Αττικό Μετρό»

Σε ανακοίνωσή τους, οι απεργοί του μετρό έδωσαν την απάντησή τους στις κατηγορίες περί «ασέβειας προς το επιβατικό κοινό», λέγοντας ότι ευθύνονται «όλοι αυτοί που μας κυβερνούν, παραμυθιάζουν και παίζουν παιχνίδια στις πλάτες όλου του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) εκφράζει «απερίφραστα την αμέριστη συμπαράστασή της και στηρίζει την αγωνιστική δράση των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς και τους αγώνες όλων των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις συγκοινωνίας σε όλη τη χώρα».

«Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων – αγωνιστών του ΜΕΤΡΟ – ΤΡΑΜ – ΗΣΑΠ, οι οποίοι με την αντίσταση, τον αγώνα και τη δράση τους, ανοίγουν τον δρόμο της διεκδίκησης και της πάλης κατά των παράνομων, βάρβαρων, αντιλαϊκών, αντισυνταγματικών και ανάλγητων μέτρων που το καθεστώς έχει επιβάλει και προσπαθεί ταυτόχρονα να διατηρήσει και να επεκτείνει» σημειώνει.

Η ΟΣΜΕ καλεί «τους εργαζομένους, τους πολίτες όχι μόνο να κατανοήσουν τον αγώνα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια ή όποια θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη σε ολόκληρη την κοινωνία».

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Φωτογραφίες – video: Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης