Ξεκίνησε η λειτουργία του ψηφιακού τμήματος του Κέντρου Αρχαιολογικής Πληροφόρησης «Γιάννης Σακελλαράκης και Έφη Σαπουνά Σακελλαράκη» στα Ανώγεια.

Από τη Δευτέρα όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης, φοιτητές, μαθητές και επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν ανάμεσα σε τρισδιάστατες και διαδραστικές εικόνες και προβολές σχετικά με την ιστορική εξέλιξη των ανασκαφών του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου, με απεικονίσεις, αντίγραφα ευρημάτων του Ιδαίου Άντρου και ευρημάτων της Αρχαίας Ζωμίνθου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δήμος Ανωγείων, ο οποίος παρέδωσε το Κέντρο στο κοινό, γνωστοποιεί τη θεματολογία στην οποία μπορούν οι επισκέπτες να περιηγηθούν όπως: την τρισδιάστατη “περιήγηση” των αρχαιολογικών χώρων σε ένα στερεοσκοπικό ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ που θα προβάλλεται μέσω ειδικού 3D projector, όπου ο επισκέπτης φορώντας ειδικά γυαλιά στερεοσκοπικής θέασης θα έχει την αίσθηση παρουσίας στον φυσικό χώρο των ευρημάτων, αλλά και μέσω αφηγητή θα του παρέχονται βασικές πληροφορίες για την ιστορία αλλά και την πολιτισμική σημασία των αρχαιολογικών χώρων.

Με τη διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή (τραπέζι αφής) θα παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερώνονται και να μαθαίνουν για τους μύθους της αρχαίας λατρείας που υπήρχε στην περιοχή μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι – εφαρμογή αφής με διαμορφωμένα γραφικά και περιβάλλον πλοήγησης. Στη συνέχεια μέσω δύο εφαρμογών (κουίζ & παζλ) θα μπορούν οι επισκέπτες να αφομοιώσουν καλύτερα τα όσα τους παρουσιάστηκαν.

Παράλληλα, επιμέρους επιμορφωτικές προβολές, σε οθόνες τοίχου θα παρουσιάζουν ολιγόλεπτα επαναλαμβανόμενα θεματικά ντοκιμαντέρ, τα οποία με τη χρήση, πλάνων, αφήγησης, μουσικής και γραφικών θα εμβαθύνουν την πληροφόρηση του επισκέπτη πάνω σε συγκεκριμένα θέματα (π.χ. τις διαδικασίες εκσκαφής των αρχαιολογικών χώρων, την αρχιτεκτονική σημασία της Ζωμίνθου κ.τ.λ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδραστική «περιήγηση» είναι μία ψηφιακή προβολή σε κάθετη επιφάνεια που θα παρέχει τη δυνατότητα διάδρασης μέσω της αφής, μέσω της οποίας ο επισκέπτης θα μπορεί να διεξάγει μια εικονική περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους.

Θα γίνεται χρήση πραγματικών πλάνων ή και ψηφιακών αποκαταστάσεων των χώρων, τα οποία θα προβάλλονται στον επισκέπτη έπειτα από δική του επιλογή μέσω μιας εφαρμογής αφής που θα είναι ενσωματωμένη στην προβολή.

Mέχρι το τέλος του χρόνου, το κέντρο πληροφόρησης θα παραμένει ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή με ώρες λειτουργίας 10.00 – 14.00, δίνοντας -όπως τονίζει και ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης-: «…μια μεγάλη ευκαιρία για όλους τους Ανωγειανούς, για όλους τους επισκέπτες και ιδιαίτερα για τα σχολεία της περιοχής να το επισκεφτούν ξανά, να το δουν πλέον στην ολοκληρωμένη του μορφή, θαυμάζοντας αυτό το τόσο σύγχρονο δημιούργημα που μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία μάς μεταφέρει στη μινωική αρχαιότητα και στον ρόλο που διαδραμάτισε ο Ψηλορείτης και το Ιδαίο Άντρο στη δημιουργία αυτού του σπουδαίου πολιτισμού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης