Σε πανελλαδική 24ωρη γενική απεργία προχωρούν την Πέμπτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις πολιτικές λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απεργούμε και αγωνιζόμαστε κατά των κυβερνητικών μέτρων που συντηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ«Απεργούμε και αγωνιζόμαστε κατά των κυβερνητικών μέτρων που συντηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα, με την ανεργία να παραμένει σε εφιαλτικά επίπεδα, μετατρέπουν το κοινωνικό κράτος σε φιλανθρωπικό, που καθιστούν τους εργαζόμενους τα μόνιμα υποζύγια της κρίσης και των ελλειμμάτων. Αντιδρούμε σε κάθε μνημονιακό μέτρο που υποτιμά τη ζωή μας» αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΓΣΕΕ.

Με αφορμή τα περί αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας διαμηνύει πως αντιδρά «σε κάθε σκέψη και στόχευση για κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών με σκοπό την κάμψη της αντίστασης και της αντίδρασης των εργαζομένων, για κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας».

Οι ρεπόρτερ του zougla.gr βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και κάλυψαν ζωντανά τις διαδηλώσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να γίνει η απεργία «καταλύτης για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών» ζητεί η ΑΔΕΔΥΑπό τη μεριά της, η ΑΔΕΔΥ ζητεί η απεργία να γίνει «καταλύτης για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και εκείνων που τις αποφασίζουν και να σηματοδοτήσει την αντίθεση στην πολιτική κυβέρνησης και τρόικας, καθώς θα επιχειρήσουν να περάσουν με κάθε τρόπο και νέα αντιδραστικά μέτρα».

Προειδοποιεί, επίσης, την κυβέρνηση ότι «εάν επιχειρήσει να προωθήσει στη Βουλή και τα νέα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, όπως το “μισθολόγιο πείνας” που επεξεργάζεται, την πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και την κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους με άμεση κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων».

Η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων προγραμματίστηκε για τις 11.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Σ’ αυτήν συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Στο σημείο, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. συγκεντρώθηκαν περί τους 3.000 διαδηλωτές.

Το ΠΑΜΕ κάλεσε σε συγκέντρωση στις 11.00 στην Ομόνοια, όπου το παρών έδωσε και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στην πλ. Ομονοίας συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 7.000 διαδηλωτές.

Συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο διοργάνωσαν η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και ο αντιεξουσιαστικός χώρος. Στο Μουσείο συγκεντρώθηκαν 2.000 άτομα. Οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας έκλεισαν για την ασφαλή διεξαγωγή των κινητοποιήσεων.

Οι συγκεντρωθέντες διαδηλωτές προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας η οποία κατέληξε λίγο μετά τις 12.40 στην πλατεία Συντάγματος. Την πορεία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ακολούθησε η πορεία των αντιεξουσιαστών. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ προηγήθηκαν και λίγο μετά τη 13.20 έφτασαν στη λεωφόρο Αμαλίας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούσαν τις κινητοποιήσεις. Λίγο μετά τις 14.00 οι διαδηλωτές ολοκλήρωσαν τις πορείες και διαλύθηκαν ησύχως. Οι δρόμοι στο κέντρο δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία λίγο μετά τις 14.20.

Δείτε στιγμιότυπα από τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας:

Σε απεργιακό κλοιό και η Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στη συμπρωτεύουσα. Στις 10.00 το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ την ίδια ώρα ήταν το ραντεβού των αντιεξουσιαστών στην Καμάρα.

Επίσης, στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν μέλη των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλων εργατικών συνδικάτων.

Οι συγκεντρωθέντες προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας.

Δείτε τις φωτογραφίες του thesstoday.gr από τις κινητοποιήσεις

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, οι μονάδες πρόνοιας, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανεργατική απεργία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων κάλεσε τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στα απεργιακά συλλαλητήρια, διεκδικώντας μεταξύ άλλων επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση των υπηρεσιών, ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών και δωρεάν και καθολική πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ταλαιπωρία αναμένει στο μεταξύ το επιβατικό κοινό, καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς συμμετέχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως τα σωματεία των εργαζομένων σε μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι απεργοί και να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις,κήρυξαν τις εξής στάσεις εργασίες:

  • ΗΣΑΠ – Μετρό: από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10.00 και από τις 16.00 έως της λήξη της κυκλοφορίας.
  • Τραμ: από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 09.00 και από τις 17.00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας.
  • Λεωφορεία και τρόλεϊ: από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 21.00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Απεργούν και οι σιδηροδρομικοί

Παράλληλα, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στην 24ωρη γενική απεργία, την Πέμπτη δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο των επιβατικών και εμπορικών αμαξοστοιχιών καθώς και τα δρομολόγια των λεωφορείων που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του δικτύου.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μεταξύ Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Αθηνών οι αμαξοστοιχίες 600 & 601 θα κυκλοφορήσουν χωρίς τα διδάπεδα οχήματα μεταφοράς αυτοκινήτων μετά τη λήξη της απεργίας (Πέμπτη προς Παρασκευή) από Αθήνα (600) και Θεσσαλονίκη (601), αντίστοιχα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο του προαστιακού σιδηροδρόμου, ενώ οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Την Παρασκευή δεν θα εκτελεσθεί το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας IC 82 μεταξύ Φλώρινας – Θεσσαλονίκης και IC 91μεταξυ Δικαιών-Αλεξανδρούπολης.


 
Δεμένα τα πλοία

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην 24ωρη απεργία. 

Η απεργία των ναυτικών αφορά σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και βρίσκεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Όπως έγινε γνωστό, στις 23.00 το βράδυ της Πέμπτης θα εκτελεστεί κανονικά το δρομολόγιο του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» από το λιμάνι του Πειραιά για Κάλυμνο, Κω, Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο.

Ματαιώσεις πτήσεων

Ακυρώσεις πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού ανακοίνωσε στο μεταξύ η Aegean λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην πανεργατική κινητοποίηση.

Ειδικότερα, η Aegean ακύρωσε 97 πτήσεις εσωτερικού και 65 πτήσεις του εξωτερικού της δικτύου. Επιπλέον, άλλαξε την ώρα αναχώρησης σε οκτώ σκέλη πτήσεων του δικτύου εξωτερικού καθώς και σε έξι σκέλη πτήσεων του εσωτερικού της δικτύου.

Αλλαγή στην ώρα αναχώρησης των κάτωθι πτήσεων εξωτερικού της AEGEAN την 27η Νοεμβρίου:

  • Α3 936 Αθήνα – Βηρυτός, Αναχώρηση από Αθήνα στις 24.00 αντί στις 23.40
  • Α3 929 Τελ Αβίβ – Αθήνα, Αναχώρηση από Τελ Αβίβ στις 23.20 αντί στις 06.00
  • Α3 940 Αθήνα – Αμμάν, Αναχώρηση από Αθήνα στις 24.00 αντί στις 23.30
  • Α3 931 Κάιρο – Αθήνα, Αναχώρηση από Κάιρο στις 23.30 αντί στις 04.45
  • Α3 928 Αθήνα – Τελ Αβίβ, Αναχώρηση από Αθήνα στις 23.55 αντί στις 22.30
  • Α3 908 Αθήνα – Λάρνακα, Αναχώρηση από Αθήνα στις 24.00 αντί στις 21:30
  • Α3 901 Λάρνακα – Αθήνα, Αναχώρηση από Λάρνακα στις 23.30 αντί στις 05.30

Αλλαγή στην ώρα αναχώρησης των κάτωθι πτήσεων εσωτερικού την 27η Νοεμβρίου 2014:

  • Α3 511 Θεσσαλονίκη – Αθήνα, Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη στις 24.00 αντί στις 23.45
  • Α3 136 Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Αναχώρηση από Αθήνα στις 24.00 αντί στις 22.00
  • Α3 128 Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Αναχώρηση από Αθήνα στις 24.00 αντί στις 20.30
  • Α3 328 Αθήνα – Ηράκλειο, Αναχώρηση από Αθήνα στις 24.00 αντί στις 21.30
  • Α3 301 Ηράκλειο – Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου , Αναχώρηση από Ηράκλειο στις 24.00 αντί στις 06.40

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της AEGEAN www.aegeanair.com ή καλούν στα τηλέφωνα: 801 11 20000(από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό).

Παράλληλα, η Olympic Air ανακοίνωσε τη ματαίωση όλων των πτήσεων του δικτύου της (συνολικά 34), για την Πέμπτη.

Με προσωπικό ασφαλείας τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη

Με προσωπικό ασφαλείας κυκλοφορούν τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ συμμετέχουν στην 24ωρη γενική απεργία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και την έγκαιρη ενημέρωση του κοινού ο ΟΑΣΘ έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικό πίνακα με τα δρομολόγια των γραμμών που θα εξυπηρετούνται με το προσωπικό ασφαλείας, τον αριθμό των λεωφορείων ανά γραμμή και τις ώρες κυκλοφορίας. Το πρώτο δρομολόγιο εκτελέστηκε στις 04.45 τα ξημερώματα και το τελευταίο στις 23.00 το βράδυ περίπου.

Όπως έγινε γνωστό, η νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» λειτουργεί κανονικά από τις 22.10 το βράδυ έως και τις 06.25 το πρωί, όπως επίσης και τα ειδικά διασκευασμένα λεωφορεία για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ.



Συμμετοχή των εμπόρων στην απεργία της Πέμπτης

Τη συμμετοχή των εμπόρων στην πανελλαδική απεργία ανακοίνωσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «είναι κοινή, πλέον, διαπίστωση πως η κρίση “καλά κρατεί” στην αγορά και τα προβλήματα για τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Τα λουκέτα αυξάνονται, ο εξαιρετικά μειωμένος τζίρος αναδιανέμεται προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΟΑΕΕ αυξάνονται επικίνδυνα, η υπερφορολόγηση πλήττει το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, οι προσφορές και προωθητικές ενέργειες απελευθερώνονται, η τάση για άνοιγμα τις Κυριακές συνεχίζεται, το παραεμπόριο διογκώνεται».

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα της συνεχούς επιδείνωσης της καθημερινότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών και εμπόρων, η οποία δεν αναμένεται να αντιστραφεί σύντομα, φέρνοντας συνεχώς τις επιχειρήσεις στα όρια αναστολής της λειτουργίας τους και ο εμπορικός κόσμος της χώρας και η ΕΣΕΕ διεκδικούν την επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας εν γένει.

Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει την απεργία 

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ως γνήσιος εκφραστής της φωνής πλέον του ενός εκατομμυρίου Ελλήνων και Ελληνίδων με Αναπηρία, στηρίζει την απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Ως τριτοβάθμιος κοινωνικός και συνδικαλιστικός φορέας των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα στηρίζει και αγωνίζεται επίμονα για την προάσπιση των δικαιωμάτων μιας πληθυσμιακής ομάδας που αναμφίβολα εκτίθεται στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Ακόμη περισσότερο τώρα, εν μέσω της δύσκολης συγκυρίας της οικονομικής κρίσης. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. κάλεσε τις Ομοσπονδίες των Ατόμων με Αναπηρία και όλα τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους να δώσουν δυναμικό παρών στην απεργία, καθώς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προβάλουν τα πάγια και δίκαια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.

Οι Έλληνες και Ελληνίδες με αναπηρία δεν θα πληρώσουν μια κρίση για την οποία δεν ευθύνονται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης