Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

Συναγερμός έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας. Από τη μία πλευρά το σύστημα «Ξενοφών», που ήδη «χτυπάει» τη χώρα με ισχυρούς ανέμους, χαμηλές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις, και από την άλλη ένας μεσογειακός κυκλώνας, ο οποίος αναμένεται να πλησιάσει την Ελλάδα από τα δυτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που παρακολουθούν στενά και ανησυχεί τους μετεωρολόγους είναι η διασταύρωση των δύο παραπάνω μετώπων, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να προκαλέσει ισχυρότατα φαινόμενα. Ήδη ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε πως η υπηρεσία του από τη Δευτέρα βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ειδικών μέτρων σε περιοχές όπου πιθανόν θα χτυπήσει ο μεσογειακός κυκλώνας. 

Οι επόμενες ώρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κρίνονται σημαντικές, όσον αφορά στις επαληθεύσεις των προγνώσεων για την πορεία του κυκλώνα αλλά και για την ισχύ του. 

Λεπτομέρειες σχετικά με την έλευση του συγκεκριμένου φαινομένου στη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα έδωσαν μιλώντας στο zougla.gr o υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Μανώλης Ανανδρανιστάκης και ο καθηγητής Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Καρακώστας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τι αναφέρει ο κος Ανανδρανιστάκης:

Δείτε τι αναφέρει ο κος Καρακώστας:

Αν και στη Μεσόγειο από το 1947 έχουν σχηματιστεί συνολικά 107 τέτοια συστήματα, για την Ελλάδα πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Σχετικά με την πορεία του κυκλώνα 

Ήδη το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει δημοσιεύσει την πρόβλεψή του, αναφέροντας πως η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωί του Σαββάτου. Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες, ενώ μέχρι το πρωί της Κυριακής τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί η ακριβής πορεία του, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Forecastweather, το επόμενο 24ωρο αναμένουμε τη μετατροπή του κυκλωνικού συστήματος σε Medicane.

Στον παρακάτω χάρτη υπάρχει ενδεικτικά μια πρώτη άποψη για το ποιες περιοχές θεωρητικά μπορεί να «χτυπηθούν» από το φαινόμενο.

Σ’ αυτές με το κόκκινο χρώμα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πληγούν από τα ακραία φαινόμενα (επικίνδυνους ανέμους, ραγδαίες βροχοπτώσεις – καταιγίδες).

Από την ομάδα του forecastweather επισημαίνεται πως όσο θερμότερα νερά βρίσκει στην πορεία του το σύστημα, τόσο πιθανότερο είναι να διατηρηθεί ή να ενισχυθεί εκ νέου.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την πορεία του κυκλώνα μέχρι το Σάββατο, έτσι όπως την έχουν καταγράψει ξένα μετεωρολογικά δίκτυα:

H αγγλική «Mirror» αναφέρεται στον κυκλώνα που θα «χτυπήσει» την Ελλάδα:

Δείτε το βίντεο του BBC:

Το μετεωρολογικό δίκτυο severe-weather.EU δημιούργησε γραφικά με την πορεία του φαινομένου:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης