Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα σαρώνει τη χώρα μας το πρώτο φθινοπωρινό κύμα κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Σε πολλές περιοχές καταγράφονται σοβαρά προβλήματα και καταστροφές, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων. Η κακοκαιρία που ονομάστηκε «Ξενοφών» προκαλεί προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που απασχολεί όμως ιδιαίτερα τους μετεωρολόγους το τελευταίο 24ωρο είναι η δημιουργία ενός μεσογειακού τροπικού κυκλώνα, ο οποίος φαίνεται πως θα αγγίξει τη χώρα μας από τα Δυτικά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, θα σχηματιστεί Μεσογειακός κυκλώνας στο Νότιο Ιόνιο, ο οποίος μέσα στο Σαββατοκύριακο θα κινηθεί Ανατολικά – Βορειοανατολικά και θα «χτυπήσει» τη Δυτική, Νότια, Κεντρική, Ανατολική και Βορειοανατολική Ελλάδα. Επισημαίνεται, πως το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας από την περιοχή μας, θα προκαλέσει εντονότατες καταιγίδες.

To zougla.gr συνομίλησε με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη σχετικά με τις προετοιμασίες του κρατικού μηχανισμού τα επόμενα 24ωρα. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων για τον Μεσογειακό κυκλώνα: «Σε ότι αφορά για το πώς εξελίσσεται αυτό το φαινόμενο που αναπτύσσεται στην κεντρική Μεσόγειο, παρακολουθούμε τα μοντέλα πως εξελίσσονται ώρα προς ώρα και είμαστε σε επιφυλακή και για ειδικό σχεδιασμό εάν το φαινόμενο αυτό πλησιάσει τις ακτές της Πελοποννήσου και θα χρειαστεί να πάρουμε ιδιαίτερα μέτρα».

Aκούστε τι δηλώνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιοχή της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης, θεωρούνται οι περιοχές που θα εμφανίσουν τα πιο έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα την μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Δείτε την πορεία του κυκλώνα:

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Για την εξέλιξη της κακοκαιρίας και ειδικά για το φαινόμενο του κυκλώνα μίλησαν στο zougla.gr οι μετεωρολόγοι, Τάσος Αρνιακός και Νίκος Καντερές. Όπως επισημαίνουν και οι δύο, ο κυκλώνας αναμένεται να χτυπήσει αρχικά την Πελοπόννησο. Παράλληλα εξηγούν τον λόγο δημιουργίας του χαμηλού αυτού βαρομετρικού, ενώ τονίζουν πως στη Μεσόγειο δημιουργούνται τέτοιου είδους φαινόμενα κατά τη διάρκεια του έτους.

Aκούστε τι αναφέρει ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός:

Ακούστε τι αναφέρει ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές:

Δείτε πως παρουσιάζουν την είδηση για τον κυκλώνα, ξένα δίκτυα που ασχολούνται με τον καιρό:

Τo ιταλικό In Meteo, έχει πρωτοσέλιδο τον κυκλώνα

Και το Severe Weather Europe αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο του στον κυκλώνα

Το τροπικό αυτό σύστημα θα συνεχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας και τη Δευτέρα με έντονα χαρακτηριστικά, συνοδευόμενο από ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Ο κυκλώνας την Παρασκευή - Προγνωστικό μοντέλο Meteoblue

Ο κυκλώνας το Σάββατο - Προγνωστικό μοντέλο Meteoblue

Η εξέλιξη του κυκλώνα την Κυριακή - Προγνωστικό μοντέλο Meteoblue


H θέση του μεσογειακού κυκλώνα το Σάββατο - Προγνωστικό μοντέλο Xalazi

Η θέση του κυκλώνα το Σάββατο απογευματινές ώρες - Προγνωστικό μοντέλο Xalazi

Tα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με τον κυκλώνα - Γραφικό του Ιl Meteo

Oι Ιταλοί αναφέρουν πως ο κυκλώνας θα χτυπήσει την Ελλάδα στα Δυτικά
 
Ακινητοποιημένα τα πλοία στα λιμάνια – Κλειστά πολλά σχολεία

Όπως έχει γίνει γνωστό, τουλάχιστον για σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από το λιμάνι του Πειραιά προς το Αιγαίο, ενώ δεμένα είναι τα πλοία και στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου αλλά και του Βόλου απ’ όπου δεν έγιναν τα δρομολόγια για τις Σποράδες. Κλειστά είναι τα πορθμεία στο Ρίο – Αντίρριο, Αγία Μαρίνα – Νέα Στύρα, Πρίνου – Θάσου, Πέραμα – Παλούκια και Αρκίτσα – Αιδηψό. Εξαιτίας των ανέμων πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά.

Άνεμοι με ριπές 118 χιλιομέτρων 

Χαρακτηριστικό της έντονης αυτής κακοκαιρίας είναι τα στοιχεία για τις μέγιστες ριπές ανέμου που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μέχρι τις 20:00 το απόγευμα της Τρίτης, με τις μέγιστες ριπές ανέμου να φτάνουν τα 118 χιλιόμετρα στην Παξιμάδα Καρύστου, τα 90 χιλιόμετρα στη Σκιάθο, τα 79 χιλιόμετρα στη Κάρυστο, και τα 77 χιλιόμετρα σε Μύκονο και Κάβομαλιά.

Δείτε τις συνθήκες που αντιμετώπισε το πλοίο Super Ferry ταξιδεύοντας στην Τήνο:

Ο καιρός θα παραμείνει φθινοπωρινός και σήμερα Τετάρτη, με τους ανέμους να φτάνουν τα 10 και σταδιακά από το βράδυ τα 11 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση από Βορρά προς Νότο, ενώ θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη. 

H απότομη πτώση της θερμοκρασίας όπως αποτυπώνεται στον χάρτη του Meteoclub

Χιονοπτώσεις στα ορεινά 

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολογικών μοντέλων δεν αποκλείονται οι χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν ήδη χθες στον Παρνασσό και θα συνεχιστούν και σήμερα.Ήδη στα υψηλότερα σημεία του Ολύμπου έχουν πέσει οι πρώτες νιφάδες χιονιού και σιγά σιγά το στρώνει.

Μια όμορφη χιονισμένη εικόνα μας έρχεται από το καταφύγιο του Ολύμπου. Φώτο: Spilios Agapitos, από την ομάδα του Forecastweather

Αραιή χιονόπτωση στο Χ.Κ της Βασιλίτσας:


Βίντεο: Nikos Karolos

Ασθενής χιονόπτωση βρίσκεται σε εξέλιξη και στο Νυμφαίο της Φλώρινας, σύμφωνα με το Forecastweather: 

Το έστρωσε στο Βελούχι

Kαι στο χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου, στη Στερεά Ελλάδα, το έστρωσε. Η θερμοκρασία στο χιονοδρομικό κέντρο έφτασε τους μηδέν βαθμούς, ενώ στο Καρπενήσι τους επτά.

Αναλυτικά ο καιρός την Πέμπτη και την Παρασκευή 

Πιο αναλυτικά την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου αναμένονται αυξημένες νεφώσεις στη Χαλκιδική, τη Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο, την Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Ασθενείς κατά βάση βροχές, θα σημειωθούν στις παραπάνω περιοχές, οι οποίες από το απόγευμα και μετά θα αποκτήσουν πιο σταθερό και δυναμικό χαρακτήρα, κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη.

Οι βροχοπτώσεις την Πέμπτη

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 9 – 10 και σταδιακά 11 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 11 έως 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 έως 21 βαθμούς και στα νησιά από 13 έως 19 βαθμούς.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις στον Αττικό ουρανό, οι οποίες από το βράδυ της Τετάρτης θα δώσουν ασθενείς παροδικές βροχές, οι οποίες την Πέμπτη θα εστιαστούν στα Βόρεια και Ανατολικά κυρίως τμήματα. Από το βράδυ της Πέμπτης, παροδικές ασθενείς βροχές θα σημειωθούν και στον υπόλοιπο Νομό. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 7 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένονται παροδικές νεφώσεις στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 – 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς.

Κακοκαιρία και την Παρασκευή 

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου η κακοκαιρία θα ενταθεί από αργά το βράδυ στο Νότιο Ιόνιο και σταδιακά τη Νοτιοδυτική Ελλάδα, με ισχυρές καταιγίδες τη νύχτα προς Σάββατο στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη. Σε αυτή τη φάση της κακοκαιρίας, επισημαίνεται ότι οι βροχές και οι καταιγίδες που θα επηρεάσουν το Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, θα αποκτήσουν αξιόλογη δυναμική με μεγάλα ύψη βροχής να σημειώνονται στην περιοχή της Πελοποννήσου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι βροχοπτώσεις την Παρασκευή

Επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο

Το Σαββατοκύριακο 29 – 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται εκ νέου επιδείνωση του καιρού, με τις καταιγίδες να επηρεάσουν ολόκληρη τη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα, καθώς επίσης τις Κυκλάδες και την Κρήτη, επεκτεινόμενες την Κυριακή στην Βόρεια – Βορειοανατολική Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο. Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη Δυτική Κρήτη.

Βροχοπτώσεις το Σάββατο

Τη Δευτέρα 01 Οκτωβρίου σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχειά, η κακοκαιρία θα επεκταθεί στο Βόρειο – Ανατολικό Αιγαίο, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου αναμένονται ισχυρές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα παρουσιάσει ύφεση ωστόσο στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες, στις πρώτες ώρες της ημέρας ενδέχεται να σημειωθούν βροχές.

Δείτε αναλυτικά τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε μεγάλες πόλεις της χώρας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών:

Αθήνα:

Θεσσαλονίκη:

Πάτρα:

Λάρισα:

Ηράκλειο:

Χανιά:

Ιωάννινα:

Άρτα:

Καλαμάτα:

Τρίπολη:

Σπάρτη:

Κόρινθος:

Λαμία:

Λιβαδειά:

Βόλος:

Τρίκαλα:

Καρδίτσα:

Άμφισσα:

Αγρίνιο:

Συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Σημειώνεται πως έχουν αναρτηθεί σχετικές ανακοινώσεις- δελτία τύπου στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για την αυτοπροστασία των πολιτών.

Σε ότι αφορά τους θυελλώδεις ανέμους αναφέρει:

-Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

-Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

-Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

-Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

-Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

-Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Πληροφορίες από: Meteoclub.gr, Xalazi.gr, EMY, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών,Forecastweather.gr
Προγνωστικά μοντέλα: Metoblue, Weather.gr, Meteo.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ο «Ξενοφών» χτύπησε την Κρήτη – «Εξαφανίστηκε» η θάλασσα στην παραλία της Αγίας Πελαγίας

Αποκολλήθηκε λαμαρίνα από στέγαστρο στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στον Όλυμπο

Επιχείρηση διάσωσης στον Σαρωνικό – Ιστιοφόρο έπλεε ακυβέρνητο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης