Μέσω της «Διαύγειας» προκηρύσσεται σήμερα ο διαγωνισμός για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους σε οικόπεδο του Πολεμικού Ναυτικού στην Ιερά Οδό στον Βοτανικό. Το έργο πήρε το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημιουργία του τεμένους είναι η βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει ο έλεγχος των 120 αδήλωτων χώρων προσευχής των μουσουλμάνων, που ξεπερνούν τις 30.000 στην Αθήνα και δεν έχουν έναν χώρο λατρείας, ούτε και νεκροταφείο. Τα παράνομα τζαμιά στην πρωτεύουσα λειτουργούν κυρίως σε υπόγεια και γκαράζ.

Διά χειρός Τομπάζη

Το κόστος κατασκευής του τζαμιού – χωρητικότητας 350 ατόμων – ανέρχεται σε 846.000 ευρώ. Τον σχεδιασμό έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη, το οποίο έχει κατασκευάσει μερικά από τα ωραιότερα τζαμιά στον κόσμο. Η κατασκευή μιναρέ κρίθηκε ότι δεν έδενε αρμονικά με το περιβάλλον, γι’ αυτό και απουσιάζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κτήριο δεν θα φαίνεται από την Ιερά Οδό, ενώ έχει οπτική επαφή με την εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου. Γύρω θα υπάρχει χώρος πρασίνου καθώς και υποστηρικτικοί χώροι γραφείων και υγιεινής. Η χρήση γης στην περιοχή δεν προβλέπει κατασκευή κατοικιών, οπότε – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – αποφεύγεται ο κίνδυνος να δημιουργηθεί γκέτο.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης